Hyppää sisältöön

Mikaela Shiffrin on saavuttanut 27-vuotiaana kaiken – Kalle Palander olisi jo lopettanut: ”Soittakaa minulle helikopteri”

Huimaa urheiluhistoriaa tehneen Mikaela Shiffrinin vertaaminen Ingemar Stenmarkiin on Kalle Palanderin mielestä turhaa.

Mikaela Shiffrin.
Kaikkien aikojen voittoennätys on vain ja ainoastaan Mikaela Shiffrinin nimissä. Kuva: Getty Images
Joel Sippola

Mikaela Shiffrin, 27, teki lauantaina komeaa alppihiihtohistoriaa, kun hän nousi maailmancupissa yksin kaikkien voittotilaston ykköspaikalle. Yhdysvaltalaisnainen on voittanut kaiken kaikkiaan 87 kertaa.

Hän nousi perjantain suurpujotteluvoitollaan ruotsalaislegenda Ingemar Stenmarkin rinnalle. Lauantaina Shiffrin voitti Ruotsin Åressa pidetyn pujottelukisan lähes sekunnin marginaalilla.

Shiffrin on voittanut uransa aikana muun muassa seitsemän maailmanmestaruutta ja kaksi olympiakultaa. Maailmancupin kokonaiskisan hän on vienyt viidesti.

Shiffrinin viime vuosiin on mahtunut useita ennätystalkoita. Erityisesti pujottelussa loistava Shiffrin on eniten yhdessä alppilajissa maailmancupkisoja voittanut laskija. Tammikuussa hän nousi maannaisensa Lindsey Vonnin ohi kaikkien aikojen eniten maailmancupvoittoja saavuttaneeksi naislaskijaksi.

Tuorein voitto oli hänelle 13:s tällä kaudella. Yhden kauden aikana Shiffrin on saavuttanut enemmän voittoja vain kaudella 2018–2019. Tuolloin hän saavutti peräti 17 maailmancupin ykkösijaa.

Yle Urheilun asiantuntija Kalle Palander on ollut skeptinen Shiffrinin ennätysmahdollisuuden suhteen.

– Jengin mielestä hänellä ei ollut enää motivaatiota, kun hänellä oli pari rauhallisempaa kautta. Ei kukaan voinut kuvitellakaan, että hän voittaisi noin helvetisti tällä kaudella. Se, että hän pystyy olemaan vieläkin noin ylivoimainen, on jotain käsittämätöntä.

Mikaela Shiffrin teki tällä laskulla urheiluhistoriaa.

Fyysisesti huippukunnossa

Kauden 2019–2020 jälkeinen ajanjakso oli Shiffrinille vaikea. Hänen isänsä Jeff sai kuolettavan päävamman vuoden 2020 alussa.

Rinteessä riitti haasteita. Viime vuoden olympialaisissa Shiffrin keskeytti sekä pujottelussa että suurpujottelussa.

Viime aikoina supertähden merkittävänä tukijana on toiminut poikaystävä Aleksander Aamodt Kilde, joka on menestynyt vauhtilaskijana.

– Hän (Kilde) on varmaan rauhoittanut hänen siviilielämäänsä ja tuonut rinteen ulkopuolista elämää vaikeiden vuosien jälkeen. Kun olympialaiset menivät penkin alle, monet pohtivat, pystyykö Shiffrin enää nousemaan tuosta.

Palanderin mielestä Shiffrinin tämän kauden vire selittyy fyysisellä kapasiteetilla.

– Hän pystyy olemaan fyysisesti todella kovassa kunnossa. Hän on ihan ylivoimainen ratojen loppuosissa.

Shiffrin on myös välttynyt pahoilta loukkaantumisilta.

– Nykypäivän alppihiihdossa on paljon loukkaantumisia. Hänellä ei ole yhtään ristisidevammaa. Hän on fyysisesti niin kovassa kunnossa, ettei hän edes loukkaannu.

Ingermar Stenmark.
Ingemar Stenmark oli oman aikakautensa supertähti. Kuva: ullstein bild - RDB/ All Over Press

Kahden eri aikakauden supertähdet

Shiffriniä verrataan usein Stenmarkiin. Yleinen argumentti on, että ajat olivat niin erilaisia.

Samoilla linjoilla on myös Palander. Stenmarkin aikakaudella kisoja oli vähemmän.

– En vertaile heitä millään lailla. Vertaisin häntä ennemmin Lindsey Vonniin. Stenmarkin dominointi pelkästään kahdessa lajissa on kovaa. Tämä on totta kai miesurheilijan mielipide.

– Nykypäivän urheilu on paljon tiukempaa kuin siihen aikaan. Toisaalta Stenmarkin ylivoima oli niin järjetöntä. He ovat niin eri aikakauden urheilijoita.

Shiffrin täyttää maanantaina 28 vuotta. Hän on saavuttanut uransa aikana kaiken.

Shiffrinin motivaatiota on kyseenalaistettu muutaman vuoden ajan. Voisiko Shiffriniä motivoida esimerkiksi sadan maailmancupvoiton rajapyykki?

– Itse olisin vetänyt numerolapun pois päältä, heittänyt sukset, lähtenyt maalialueelta kävelemään ja todennut, että soittakaa minulle helikopteri, olen kaikista suurin alppihiihtosankari ikinä, Palander heittää.

– On vaikea sanoa tuollaisesta urheilijasta, jolla on iän puolesta hyviä vuosia jäljellä. Hänellä on kaikki, mitä alppihiihdossa voi saavuttaa. Onko vielä nälkää? En tiedä, avautuuko se tuosta ja hän on vain niin ylivoimainen.

Mikaela Shiffrin.
Mikaela Shiffrin sai onnitteluhalauksen veljeltään. Perheen merkitys on yhdysvaltalaislaskijalle iso. Kuva: Getty Images

Suosittelemme sinulle