Yhdysvaltalaisen Silicon Valley Bankin romahdus on johtanut useissa maissa korkean tason toimiin haittojen vähentämiseksi.
Muun muassa Britanniassa laaditaan suunnitelmaa, miten pankin sikäläisille asiakasyrityksille aiheutuvia vahinkoja voidaan välttää tai minimoida.
Yhdysvalloissa keskuspankki Fedin johtokunta on kutsuttu huomenna pidettävään hätäkokoukseen, ja esillä ovat muun muassa korkoihin liittyvät asiat. Todennäköisesti listalla ovat myös SVB:n tilanteen myötä tarvittavat toimet.
Epävarmuutta, mutta ei paniikkia
Mutta millainen markkinaviikko on odotettavissa, kun keskeinen Piilaakson aloittavien ja teknologiayritysten rahoittaja on viranomaisten hallussa?
– En näkisi että tässä pankkijärjestelmä olisi mitenkään uhattuna, mutta toki markkinoiden toiminnassa on paljon psykologiaa. Jos riittävän moni toimija uskoo, että on suurempia ongelmia, ainakin lyhyellä aikavälillä se voi aiheuttaa aika suuriakin heilahduksia markkinoilla, sanoo Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich.
Hänen mukaan SVB:n ongelmien pohjalla on korkojen ripeä ylämäki.
– Tämä on ehkä yksi esimerkki siitä, mitä nopea korkojen nousu voi aiheuttaa. Mutta itse näkisin, että tässä on taustalla myös se, miten Silicon Valley Bank hoiti omaa riskiään. Kaikki toimijat eivät ole hoitaneet sitä riskiään ihan samalla tavalla.
EKP tuskin perääntyy aikeistaan nostaa korkoa
Keskuspankkien viimeaikaisten korkopäätösten tavoitteena on ollut inflaation hillitseminen. Vaikka korkojen nopea nousu ajoikin SVB:n vaikeuksiin, Euroopan keskuspankki tuskin perääntyy aikeistaan nostaa korkojaan.
– En jaksa tähän uskoa. Mitä pitemmälle katsotaan, niin toki se voi vaikuttaa siihen, missä vaiheessa EKP lopettaa omat koronnostonsa, jos tästä tulee oikeasti taloudelle suurempia vaikutuksia. Mutta kyllä on aika vaikea nähdä, että EKP ei nostaisi korkoa alkavalla viikolla puolella prosenttiyksiköllä niin kuin he ovat signaloineet, von Gerich luottaa.