Hyppää sisältöön

Yhdysvaltain rahoitusviranomaiset: Kaikki SVB-pankin asiakkaat turvataan

Silicon Valley Bankin ja Signature Bankin asiakkaiden talletukset turvataan.

SVB-pankin logo on pankin pääkonttorin aulan seinällä, valkoista tekstiä sinisellä pohjalla. Aulassa näkyy valokuvaaja.
Silicon Valley Bankin pääkonttori Santa Clarassa, Kaliforniassa kuvattuna perjantaina 10. maaliskuuta. Kuva: Noah Berger / AFP
STT-Yle

Kaikki Silicon Valley Bankin (SVB) asiakkaat turvataan ja he pääsevät maanantaista lähtien jälleen käsiksi rahoihinsa, yhdysvaltalaisviranomaiset kertovat.

Yhdysvaltain valtiovarainministeriö, valtion vakuusrahasto Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) ja keskuspankki Fed ilmoittivat pelastussuunnitelmasta yhteisessä tiedotteessa.

Tiedotteen mukaan veronmaksajat eivät joudu rahoittamaan edellä mainittua pelastussuunnitelmaa.

SVB joutui viime viikolla kriisiin ilmoitettuaan usean miljardin osakeannista. Sen seurauksena asiakkaat alkoivat vetää talletuksiaan pankista, mikä johti kassakriisiin. Perjantaina Yhdysvaltain viranomaiset ilmoittivat ottavansa SVB:n haltuunsa.

– Tänään ryhdymme päättäväisiin toimiin suojellaksemme Yhdysvaltain taloutta vahvistamalla julkista luottamusta pankkijärjestelmäämme, tiedotteessa sanotaan.

Tiedotteen mukaan toimilla varmistetaan, että pankkijärjestelmä voi jatkaa keskeisten tehtäviensä hoitamista tavalla, joka edistää vahvaa ja kestävää talouskasvua. Näiksi tehtäviksi luetellaan talletusten turvaaminen ja luottojen tarjoaminen niin kotitalouksille kuin yrityksillekin.

Signature Bank suljettiin

Tiedotteessa kerrotaan myös, että valvontaviranomaiset ovat sulkeneet sunnuntaina Signature Bankin. Myös tämän pankin asiakkaiden talletukset turvataan.

Tiedotteen mukaan osakkeenomistajia ja tiettyjä vakuudettomia velkoja ei suojata. Myös ylin johto on jätetty suunnitelman ulkopuolelle.

Keskuspankin hallitus ilmoitti lisäksi sunnuntaina, että se tarjoaa lisärahoitusta talletuslaitoksille, jotta voitaisiin varmistaa pankkien kyky täyttää asiakkaidensa tarpeet.

Biden: Suurien pankkien valvontaa ja sääntelyä jatkettava

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kommentoi pankkien tilannetta lausunnossaan sunnuntai-iltana.

Bidenin mukaan valtiovarainministeri ja kansallisen talousneuvoston johtaja neuvottelivat pitkään pankkialan valvontaviranomaisten kanssa, jotta pankkien ongelmiin löytyi ratkaisu.

Biden lisää, että ratkaisun myötä veronmaksajien varat eivät ole vaarassa.

– Amerikkalaiset ihmiset ja yritykset voivat olla luottavaisia siitä, että heidän talletuksensa pankeissa ovat saatavilla tarvittaessa, Biden sanoi.

– Olen tiukasti sitoutunut asettamaan tästä sotkusta vastuussa olevat tahot tilille, Biden sanoi.

Hän sanoi myös olevansa sitoutunut jatkamaan suurien pankkien valvontaa ja sääntelyä, jotta samaan tilanteeseen ei enää ajauduta.

Lähteet: Reuters, AFP

Suosittelemme sinulle