Hyppää sisältöön

Nämä kunnat tarvitsevat eniten maahanmuuttajia – katso oman kuntasi tilanne

Asiantuntijat laskivat, miten paljon lisää maahanmuuttoa kunnat Suomessa tarvitsevat, jotta työikäinen väestö pysyy nykytasolla. Kartta kertoo kotikuntasi tilanteen.

Käsitelty kuva sormesta joka osoittaa matkapuhelimen ruutua. Ruudulta nousee kolmiulotteinen Suomen kartta josta paikkakunnat nousevat eri korkeuksille.
Valtaosa Suomen kunnista tarvitsee lisää maahanmuuttajia, jotta työikäinen väestö pysyisi nykytasolla. Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle
Karla Kempas,
Henri Forss,
Ilkka Kemppinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kosovolaislähtöinen Bekim Canhasi kuuluu monissa Suomen kunnissa harvenevaan joukkoon: työikäisiin. Canhasi asuu Kouvolassa, josta työikäiset vähenevät vauhdilla.

Jos Kouvola haluaa pitää työikäisen väestönsä ennallaan, kaupunkiin pitäisi muuttaa seuraavan reilun kymmenen vuoden aikana 9 000 työikäistä maahanmuuttajaa eli noin 7 000 enemmän kuin nyt ennustetaan. Mieluiten sellaisia kuin Canhasi, joka maksaa veroja, työllistää yrittäjänä myös muita ja kasvattaa lapsiaan alueella.

Kosovon albaani Bekim Canhasi muutti 1990-luvulla Suomeen, kun Jugoslavian hajoamissodat alkoivat. Suomessa hän on perustanut perheen, saanut neljä lasta ja tehnyt pitkän työuran.

Kouvola tarvitsee lukumäärällisesti eniten lisämaahanmuuttoa, mutta Kouvola ei suinkaan ole ainoa paikkakunta, jossa työikäinen väestö hupenee ilman sitä. Asia ilmenee aluekehityksen konsulttitoimisto MDI:n laskelmasta. Lisämaahanmuutto tarkoittaa maahanmuuttoa väestöennusteessa odotetun maahanmuuton lisäksi.

Peräti 85 prosenttia kunnista tarvitsee lisää työikäisiä maahanmuuttajia, jos aikoo pitää kiinni työikäisten nykytasosta vuonna 2035. Vain 45 kunnan työikäinen väestö pysyy ennallaan tai kasvaa ilman lisämaahanmuuttoa.

– Kuntien väliset erot ovat ihan valtavat, sanoo valtiotieteiden tohtori Timo Aro. Väestökysymyksiin perehtynyt Aro työskentelee Turun kaupungin tutkimusjohtajana ja neuvonantajana MDI:ssä.

Työikäiset pitävät kunnan elinvoimaisena

Työikäinen väestö väheni koko Suomessa 2010-luvulla huomattavasti aiempaa nopeammin. Suomen tilanne on erkaantunut muiden Pohjoismaiden tilanteesta, koska muissa Pohjoismaissa maahanmuutto on lisännyt pitkään työikäisen väestön määrää.

Työikäisiä ei ole nytkään riittävästi kaikissa kunnissa. Jos työikäisen väestön vähenemistä halutaan jarruttaa, nopein keino siihen on maahanmuuton lisääminen. Vaikka syntyvyys alkaisi nyt kasvaa räjähdysmäisesti, se ei vielä näkyisi työikäisten määrässä 2035. Maan sisäinen muuttoliikekin on aina pois jostakin kunnasta.

– Työikäisten väheneminen on todellisuutta jo monella paikkakunnalla. 2020- ja 2030-luvuilla se leviää ja läikkyy koko maahan, Aro sanoo.

Työikäiset ovat kunnan elinvoimalle olennaisia, koska monet heistä käyvät töissä, maksavat veroja ja saavat lapsia.

Bekim Canhasi on tyytyväinen Kouvolaan, koska siellä riittää töitä tekevälle ja asuminen on edullista.

Aron mukaan todellisuudessa ei ole mahdollista, että kaikki Suomen kunnat saisivat houkuteltua riittävästi maahanmuuttajia. Käytännössä työikäisten määrä siis hupenee seuraavan vuosikymmenen aikana monissa kunnissa merkittävästi – joissakin jopa kymmenillä prosenteilla.

– Ihmisten puuttuminen pitää korvata paremmalla tuottavuudella, teknologialla, osaamisella ja pidempään työelämässä jaksamalla.

Vaikeimmassa tilanteessa olevat kunnat ovat pääosin pieniä, maaseutumaisia ja sijaitsevat kaukana suurista kasvukeskuksista.

Töitä, kiitos

Työikäisten määrän väheneminen tarkoittaa, että jäljelle jääneistä käydään kisaa myös maan sisällä. Miten esimerkiksi Kouvola voisi houkutella työikäisiä maahanmuuttajia asukkaikseen?

Kouvolassa asuvan Reda Alyasarin resepti on yksinkertainen: antakaa heille töitä.

– Tämä on tosi kiva paikka, jos on töitä. Jos saisin työtä ja hyvää palkkaa, jäisin, hän sanoo.

Reda Al-Yasari istuu silmät kiinni auringonvalossa.
Irakilaislähtöinen Reda Alyasari tuli Suomeen vuonna 2015. Hän haluaisi opiskella graafista suunnittelua, arkkitehtuuria tai puusepän ammatin. Hänen unelmansa on elää taiteellaan. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Alyasari on Suomeen tulonsa jälkeen työskennellyt esimerkiksi rakennusalalla, videotuotannossa, eri tehtaissa, ruokakuriirina ja kiinteistönhuollossa. Työsuhteet ovat olleet pääosin muutaman kuukauden pätkiä.

– Aina sanotaan, kolme kuukautta ja sen jälkeen ehkä voit jatkaa. Sitten jatkoa ei tule. En voi vain elää kolmen kuukauden pätkissä ja hakea aina vain uutta työtä. Minulle ei ole kerrottu syytä, miksi en voi jatkaa.

Tilanne on turhauttanut Alyasaria ja saanut pohtimaan työpaikkojen ennakkoluuloja. Nyt hän suunnittelee muuttoa Etelä-Suomeen. Hänellä on ulkomaalaistaustaisia ystäviä, jotka ovat jo lähteneet Helsinkiin.

Etelä-Suomessa häntä vetää puoleensa kansainvälisyys ja laajemmat mahdollisuudet työllistyä. Hän kokee, että etelässä hänellä olisi myös helpompaa edistää unelmaansa taiteilijana työskentelemisestä.

Reda Al-Yasari maalaa taulua.
Reda Alyasari suunnittelee muuttoa pois Kouvolasta. Etenkin kultturelli Porvoo houkuttelee häntä tunnelmallaan ja Helsingin läheisyydellä. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Kouvolan kaupunki haluaa lisätä työperäistä maahanmuuttoa, kertoo Kouvolan hyvinvointipäällikkö Sanna-Riitta Junnonen. Tavoite on kirjattu kaupungin strategiaan. Kouvola on palkannut kansainvälisen työn koordinaattorin, käy läpi maahanmuuttoverkostojen tehtäviä ja hakee rahoitusta kansainvälisen osaamiskeskuksen perustamista varten.

Kaupungin houkuttelevuudessa olennaista on myös imago.

– Kouvolalla on vielä tekemistä maahanmuuttomyönteisen ilmapiirin luomisessa. Vaatii pitkäaikaista yhteistä viestinnällistä työtä saada imagoamme houkuttelevammaksi, Junnonen sanoo.

“Nollasummapeliä”

Työikäisen väestön väheneminen johtaa lähivuosina Timo Aron mukaan siihen, että moni kunta joutuu miettimään, onko niiden tarpeen syventää yhteistyötä naapurikuntien kanssa vai olisiko kuntaliitoksille perusteita. Kunnat voivat tehdä yhteistyötä esimerkiksi järjestämällä yhdessä päiväkoti- ja koulupaikkoja.

– Moni kunta joutuu miettimään, miten pystytään pitämään kiinni olemassa olevista palveluista ja yrityskannasta, Aro sanoo.

Jos palvelut heikkenevät ja työpaikat karkaavat pois työntekijöiden perässä, kunnan houkuttelevuus asuinpaikkana heikkenee. Aron mukaan maahanmuuttajat tuppaavat muuttamaan isoihin asutuskeskuksiin vielä kantaväestöä hanakammin.

Bekim Canhasi leikkaa sitruunaa.
Bekim Cahasi on perinteikkään ravintola Pyöreä Torpan yrittäjä. Hän aloitti yrityksessä 1990-luvulla siivoojana ja nousi askel askeleelta pääomistajaksi asti. Ravintola tunnetaan lohileivästään. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Valtaosa kunnista yrittää jarruttaa väen vähenemistä, mutta samaan aikaan suurimpien kaupunkien ja niiden kehyskuntien asemaa vahvistaa hyvän kierre. Esimerkiksi Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa, Oulu, Turku ja Jyväskylä eivät tarvitse laskennallisesti odotettua enempää maahanmuuttoa.

Siellä missä lisämaahanmuuttoa ei tarvita, on yleensä paljon asukkaita ja työpaikkoja, koulutusmahdollisuuksia ja hyvät liikenneyhteydet. Yritykset hakeutuvat mielellään alueille, joissa on valmiiksi työvoimaa ja osaamista. Näillä alueilla lapsia syntyy tyypillisesti enemmän kuin ihmisiä kuolee ja opiskelumahdollisuudet houkuttelevat nuoria.

Väestön liikkeet ovat armottomia: kun kunnat kisaavat vähenevästä työikäisestä väestä, toisen menestys on toiselta pois.

– Se on nollasummapeliä. Jostain ihmisten on muutettava, Aro sanoo.

Ravintolayrittäjä Bekim Canhasi ei halua muuttaa pois Kouvolasta. Canhasin mukaan Kouvola erottautuu suuremmista kaupungeista edullisilla asunnoilla ja lyhyillä välimatkoilla.

– Päiväkodit toimivat, puistoja on ja kaikki on lähellä. Vuokrat ja vastikkeet ovat edullisia. Lapsille saa omat makuuhuoneet. Verrattuna Helsinkiin olen Kouvolan puolella, Canhasi sanoo.

Bekim Canhasi seisoo Kouvolan keskustassa karhupatsaan vieressä.
Kouvola on Bekim Canhasille koti. “Täällä on sitä mielenrauhaa”, hän sanoo. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Suosittelemme sinulle