Hyppää sisältöön

Itärajan takaa kuului pauke Suomen puolelle asti – syy paljastui harmittomaksi

Lauantai-iltana Imatralla kuultu pauke herätti vilkasta keskustelua sosiaalisessa mediassa.

Tiekyltti osoittaa Imatralle ja Svetogorskiin.
Svetogorskissa Venäjällä järjestetty ilotulitus aiheutti paukkeen, joka kuului Imatralla saakka. Arkistokuva. Kuva: Mimmi Nietula / Yle
Helena Korpela

Kova pauke Venäjän suunnalta lauantai-iltana hämmästytti ihmisiä itärajalla Imatralla.

Paukkeen syyksi paljastui Suomen ja Venäjän välisen rajan tuntumassa Svetogorskissa lauantai-iltana järjestetty ilotulitus.

Svetogorsk eli Enso on Venäjän kaupunki aivan Suomen rajan tuntumassa. Imatran ja Svetogorskin välinen etäisyys on reilut kymmenkunta kilometriä.

– Ääni johtui Svetogorskissa järjestetystä ilotulituksesta. Rajavartiostolla on oma havainto tästä asiasta, kertoo Kaakkois-Suomen rajavartioston viestintäsihteeri Enni Matikainen.

Paukkeen syystä käytiin vilkasta keskustelua viikonloppuna sosiaalisessa mediassa, muun muassa Facebookin Imatra-ryhmässä. Siellä aihe keräsi pitkälti yli toista sataa kommenttia.

Keskustelijat arvuuttelivat paukkeen syyksi muun muassa ukkosta tai Venäjän sotaharjoitusta.

Kartta näyttää Imatran ja Svetogorskin sijainnin rajan molemmin puolin.
Imatra ja Svetogorsk sijaitsevat lähellä toisiaan itärajan kahdella puolen. Imatran keskustasta on rajalle matkaa alle kymmenen kilometriä. Kuva: Helena Korpela / Yle

Yhteydenotot vähentyneet

Venäjän hyökättyä Ukrainaan viime helmikuussa kansalaisten yhteydenotot Kaakkois-Suomen rajavartiostoon moninkertaistuivat.

Erilaiset havainnot äänistä ja valoista täyttivät myös sosiaalisen median Facebookin ryhmät muun muassa Imatralla ja Parikkalassa.

Kaakkois-Suomen rajavartioston yleisjohtaja Ossi Fonselius kertoi Ylelle helmikuussa, että yhteydenottojen määrä on vähentynyt. Fonseliuksen mukaan kaikille rajavartiostoon ilmoitetuille havainnoille on löytynyt luonnollinen selitys.

Fonseliuksen mukaan rajavartiostolle kaikki havainnot ovat tarpeen.

– Olemme aina kannustaneet ilmoittamaan ja kannustamme jatkossakin. Mieluummin matalalla kynnyksellä, kuin että jättäisi kertomatta, Fonselius sanoi helmikuussa.

Kaakkois-Suomen rajavartioston viestintäsihteeri Enni Matikaisen mukaan rajavartiosto ei saanut kansalaisilta yhteydenottoja lauantai-illan paukkeen vuoksi.

Suosittelemme