Hyppää sisältöön

Poliisilla riittää kotikeikkoja Itä-Suomessa – ”Tietyissä kohteissa käydään vuodesta toiseen”

Kun naapuriasunnossa metelöidään tai tapellaan, saa hätäkeskus soiton ja poliisi hälytyksen kotikeikalle. Monta kertaa osoite on sama vuodesta toiseen ja lähes aina vastassa on päihtyneitä ihmisiä.

Poliisiauto partioi Kuopion kaupungintalon edustalla.
Poliisi saa kotihälytyksiä Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa yhteensä reilut 1200 kertaa vuodessa, kertovat poliisin tehtävätilastot vuodesta 2018 lähtien. Kuva: Toni Pitkänen / Yle
Marja-Liisa Kämppi

Poliisi hälytetään apuun yksityisasuntoon Pohjois-Karjalassa noin 450 kertaa vuodessa, Pohjois-Savossa yli 800 kertaa vuodessa.

Poliisin hälytystoimintaa Itä-Suomen poliisilaitoksen alueella johtava ylikomisario Hans Vuoti tietää, että kotihälytyksiin liittyvät melkein aina päihteet.

– Viinapäissään ihmiset aiheuttavat häiriöitä, Vuoti toteaa.

Kotihälytysten määrissä on eroa samankokoisten paikkakuntien välilläkin, mutta syitä eivät poliisin tehtävätilastot kerro.

– Joissain kaupungeissa on suhteessa enemmän sellaista asiakaskuntaa, jotka ovat meidän kanssa tekemisissä. Maakuntien keskuspaikoissa on suhteessa enemmän kuin pienemmissä maaseutukunnissa, Vuoti toteaa.

Ikävimpänä hän pitää sitä, että kotihälytyksissä samat osoitteet toistuvat.

– Tietyissä kohteissa käydään vuodesta toiseen, tilanne ei tietyissä perheissä tai kohteissa muutu miksikään. On paljon sellaisia paikkoja, joissa käydään tosi usein, ylikomisario harmittelee.

Poliisi antaa tietoja muun muassa sosiaaliviranomaisille, kun tilannetta yritetään rauhoittaa. Vuotin mukaan tehoavia keinoja ei kuitenkaan aina ole.

Mihin poliisi laittaisi Itä-Suomessa enemmän työaikaa, mikäli kotihälytyksiä olisi vähemmän ja aikaa ei kuluisi niin paljon ajaessa paikasta toiseen?

– Ennalta estävään työhön ja valvontaan, Vuoti vastaa.

Varkaus on kokoluokassaan rauhaton kaupunki

Määrällisesti eniten kotihälytyksiä tehdään maakuntakeskuksissa eli Kuopiossa ja Joensuussa, joissa asuu lähes puolet kahden maakunnan väestöstä.

Poliisin kotihälytysten määrä vaihtelee samankokoisissakin kunnissa Itä-Suomessa.

Rauhattomin kaupunki Savo-Karjalassa on väkilukuun suhteutettuna noin 20 000 asukkaan Varkaus. Siellä on viimeisen viiden vuoden aikana ollut kotihälytyksiä 577. Määrä on noin kaksi kertaa enemmän kuin samankokoisissa Iisalmessa tai Siilinjärvellä.

Alle 10 000 asukkaan kunnissa kotihälytyksiä on ollut suhteellisesti eniten Suonenjoella.

Myös Outokumpu, Ilomantsi ja Kaavi erottuvat muita tiuhemmilla hälytysten määrillä.

Suhteellisesti harvimmin poliisia on kutsuttu asuntoihin rauhoittelemaan päihtyneitä Rääkkylässä ja Kontiolahdessa. Rääkkylä on Pohjois-Karjalan vähäväkisin kunta ja Kontiolahti toiseksi suurin yli 15 000 asukkaalla.

Pohjois-Savossa rauhallisimpia kuntia kotihälytysten valossa ovat Rautalampi ja Sonkajärvi.

Suosittelemme sinulle