Hyppää sisältöön

NHL-kauden suomalaisyllättäjä tuli täysin puskista – Eetu Luostarinen, 24, pelaa itselleen miljoonien eurojen palkankorotusta

Eetu Luostarinen on kaikessa hiljaisuudessa noussut Florida Panthersin ykkösketjuun. Asiantuntija Ismo Lehkosen mukaan Luostarinen on luotettava syvyyspelaaja, jonka pitää parantaa vielä aloituksissa.

Eetu Luostarinen med pucken framför Chicagos mål.
Eetu Luostarinen on kirjannut tällä kaudella 67 ottelusta tehot 16+20=36. Kuva: Rich Storry-USA TODAY Sports
Tommi Seppälä

Yle näyttää lauantaina 18.3. NHL-ottelun Detroit–Colorado klo 18.55 alkaen. Suora lähetys TV2:ssa, Areenassa ja Yle-palvelussa.

Florida kaappasi kaikenlaista pelaajakaupassa Carolinasta helmikuussa 2020. Päähuomio kiinnittyi keskushyökkääjä Erik Haulaan, joka oli toiseen suuntaan matkanneen Vincent Trocheckin kanssa pelaajakaupan pääosan näyttelijät. Harva kiinnitti isommin edes huomiota, mitä muuta Floridaan matkasi.

Eikä se jälkeenpäin ole välttämättä suuri ihme.

Ruotsalaissentteri Lucas Walmark pelasi Floridalle yhdeksän ottelua ennen kuin hän palasi Eurooppaan runsas vuosi kaupan jälkeen. Chase Priskie, pian 27-vuotias Floridan oma poika ei ole pelannut tähän päivään mennessä yhtään peliä isoissa valoissa.

Haula pelasi Floridassa yksitoista peliä ennen kuin vaihtoi kesällä taas maisemaa.

Kaiken jälkeen yksi pelaaja on ja pysyy – eikä sitä tuolloin moni osannut aavistaa.

Eetu Luostarinen oli osa Trocheck-kauppaa. Carolinan kakkoskierroksen varaus kesältä 2017 oli kastanut varpaansa NHL:ssä tuolla kaudella kasvettuaan ulos SM-liigasta, mutta hurrikaanilauman keskikaistalla oli kova tungos.

Nyt 24-vuotias KalPa-kasvatti on NHL-kauden kovin suomalaisyllättäjä, kenties jopa koko Florida-joukkueen positiivisin yksittäinen nousukas kuluvalta kaudelta.

Kaikessa hiljaisuudessa määrätietoisesti itseään kehittänyt Luostarinen on erittäin luotettava kahden suunnan keskushyökkääjä, valmentajan todellinen luottopelaaja kaikissa tilanteissa.

Nyt kysymys kuuluu: huomasiko läpimurtoa kukaan?

– Suurelle yleisölle Eetu Luostarinen ei sano mitään, koska juttuja ei juuri kirjoitella. Hän ei ole sen tyylinen jätkä. Olemme jo hyvän aikaa sitten nähneet, miten kovasta pelaajasta on kyse, Ylen jääkiekkoasiantuntija Ismo Lehkonen aloittaa.

”Porukan luotettavin jätkä”

Luostarisesta on kasvanut parissa vuodessa todella monipuolinen ja monikäyttöinen pelaaja Floridalle. Uuden ajan pantteriryhmä vilisee kallispalkkaisia tähtiyksilöitä, mutta Luostarisen merkitystä luotettavana syvyyspelaajana ei voi vähätellä. Ei etenkään nyt, kun kurittomuus on palannut osaksi joukkueen helmasyntejä.

Luostariselta välistä vetämistä on turha odottaa. Sitä häneltä ei olla nähty koskaan, mutta kaikkien vuosien jälkeen kokonaisvaltainen paketti alkaa olla aidosti kovaa tasoa.

– Eetu on ollut tuon porukan luotettavin jätkä aivan selkeästi. Olen pannut merkille, miten suoritusvarma pelaaja hän on, kun puhutaan puolustuspelaamisesta. Kiekon kanssa hän tekee jatkuvasti oikeita valintoja. Olen ihan täpinöissäni tästä Luostarisen pelaamisesta, Lehkonen innostuu.

Eikä Lehkonen innostu syyttä.

Eetu Luostarinen.
Eetu Luostarinen säkenöi Floridan paidassa. Kuva: Getty Images

Siihen on syynsä, miksi Luostarinen on pelannut viimeksi kapteeni Aleksander Barkovin ja Anthony Duclairin ketjussa keskellä. Siihenkin on syynsä, miksi Luostarinen on pelannut Floridan hyökkääjistä eniten alivoimalla. Päävalmentaja Paul Maurice on osoittanut luottamustaan kuopiolaista kohtaan läpi kauden.

Eikä Luostarinen ole pettänyt. Tehotilaston +20 on joukkueen paras noteeraus. Päälle on tullut 53 taklausta (neljänneksi eniten hyökkääjistä), 44 blokattua laukausta (eniten) ja 44 kiekonriistoa (toiseksi eniten). Kehittyneissä tilastoissa, kuten maalien ja maaliodottamien tai maalipaikkojen suhteissa Luostarinen on kärkipäätä Floridassa.

– Puhutaan älyttömän luotettavasta pelaajasta, jolle kamppailupelin vaade on tullut tutuksi ja minäkuva pelaajana kirkkaaksi. Hän on jo aiemmin ymmärtänyt, millainen pelaaja haluaa olla, millaista peliä pelata ja vahvistanut sitä kautta itseään jatkuvasti, Lehkonen avaa.

– Valmentajat ajattelevat, että tällaiset tyypit ovat joukkueen tärkeimpiä pelaajia, eräänlaisia voittavia sotureita, jotka pelaavat paljon alivoimalla ja mahdollistavat sitäkin kautta voittamisen. Siinä hieman tehot laskevat, mutta arvostus on kovaa.

Aloitukset haltuun

Lopullinen läpimurto NHL-tasolle on tullut tehojen kautta. Kolmosketjun minuuteilla operoivalle hyökkääjälle 36 (16+20) tehopistettä 67 ottelussa on erinomainen suoritus. Tahti lupaa 20 maalia ja 44 pistettä täydelle kaudelle.

Tammikuun viimeisen päivän jälkeen Luostarinen on joukkueensa pistepörssin kakkonen, mikä osaltaan kielii joukkueen nykytilasta.

– Katsoin jo SM-liigassa aikanaan, että mistä tällainen jätkä tuli. Miehessä ei ole tähtisadetta, mutta pelaa luotettavasti, luistelee hyvin ja tekee oikeita valintoja. Ei hän mikään pistelinko ollut Suomessa, mutta nyt sekin puoli on alkanut tulla kuntoon.

Luostarisen kehitys ja peli on mennyt jo pitkään oikeaan suuntaan. Kuluvalla kaudella useat loukkaantumiset ovat avanneet ovea suurempaan ruutuun ja tästä nuori suomalaispelaaja on ottanut kaiken hyödyn irti.

Jos keskushyökkääjän pelistä pitäisi löytää yksi suurempi heikkous, se olisi aloitukset. Luostarinen on kaikilta osin laadukas kahden suunnan sentteri, mutta vain 41 prosenttiin yltävät aloitustehot ovat liian alhaisia, jos hän meinaa vielä kasvaa ja kasvattaa vastuutaan.

Osaamiselle olisi kysyntää, sillä joukkueen senttereistä vain Barkov aloittaa yli 50 prosentin tehoilla.

– Aloitukset on pakko ottaa haltuun. Se on osa-alue, jota valmentajat arvostavat todella paljon ja sitä kautta saa lisäminuutteja. En epäile yhtään, etteikö Eetulla olisi pelisilmää ottaa tämäkin haltuun. Me Suomessa annamme tässä aina tasoitusta, kun ei panosteta aloittamiseen, kuten pohjoisamerikkalaiset tekevät, Lehkonen toteaa.

Hinta-laatu-suhde läpi katosta

Huvittavinta Luostarisen loistossa on sopimus, jolla hän operoi. Tulokassopimuksen umpeuduttua Luostarinen solmi menneenä kesänä Panthers-GM Bill Ziton kanssa kaksivuotisen ja kolmen miljoonan taalan arvoisen jatkosopimuksen. Puolitoista miljoonaa taalaa on Luostarisen tämän hetken suoritustasosta naurettava summa, mutta samaan aikaan kaikki tekeminen on rahaa pankkiin.

Seuraavaan sopimukseen tullaan kirjaamaan aivan toisenlaisia numeroita.

– Florida on pulassa, koska tällaiselle jätkälle syntyy kysyntää ja numerot tulevat olemaan ihan toisenlaisia. Puhutaan kevyesti yli neljän miljoonan sentteristä seuraavaan diiliin. Tuon ikäinen (24) ja kokoinen jätkä, jolla ei ole kummoista vammahistoriaa. Aivan loistava tilaisuus jollakin seuralla sitoutua tähän jätkään, Lehkonen linjaa.

– Olen ihan innoissani tästä pojasta, Lehkonen toistaa aiemmin jo sanomansa naurahtaen.

NHL:n osakepörssi

Dallasin suomalaiset hirmuiskussa – katso NHL-viikon suomalaiskohokohdat.
Juuse Sarokselta komea ryöstö – katso NHL-viikon upeimmat suomalaistorjunnat.

Suosittelemme sinulle