Hyppää sisältöön

Väitös: Liha- ja maitotuotteiden laatu saattaa vaikuttaa muistisairauksiin – myös kananmunilla epäillään olevan merkitystä

Itä-Suomen yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessa ei tullut esiin ristiriitaisuuksia nykyisten ravitsemussuositusten kanssa.

Juustolautanen, juustoja, keksejä, pähkinöitä ja joulukoriste
Väitöstutkimuksen mukaan hapatetut maitotuotteet, kuten juustot, saattavat olla terveyden kannalta hapattamattomia maitotuotteita parempi valinta. Kuva: kevin nicholson / Alamy/All Over Press
Anne-Pauliina Rytkönen

Itä-Suomen yliopistossa 24. maaliskuuta tarkastettavan väitöstutkimuksen mukaan juuston ja kananmunien käytöllä saattaa olla yhteys pienempään muistisairauksien riskiin. Terveystieteiden maisteri Maija Ylilaurin mukaan terveyttä edistävä ruoka, kuten Välimeren ruokavalio, näyttäisi olevan muistisairauksilta suojaava tekijä.

Asiaa tutkittiin sepelvaltimotaudin vaaratekijätutkimuksen aineistolla, jota on kerätty jo vuodesta 1984. Siinä on mukana 2497 Itä-Suomessa asuvaa miestä.

Tutkimuksessa yritettiin selvittää, millainen vaikutus eläinproteiinien syönnillä on muistisairauksien riskiin. Eläinproteiinit oli tutkimuksessa jaettu prosessoituun ja prosessoimattomaan lihaan, sekä hapatettuihin ja hapattamattomiin maitotuotteisiin. Mukana olivat myös kanamunat.

Tiedonkäsittelykykyä mittaavissa teisteissä pärjäsivät parhaiten ne, joiden ruokavalioon kuului enemmän kananmunia, sekä prosessoimatonta punaista lihaa ja kalaa, kuin muilla aineistossa olevilla.

Testeissä pärjäsivät heikommin ne, joiden ruokavalioon kuului enemmän prosessoitua punaista lihaa ja hapattamattomia maitotuotteita, kuten maitoa.

Tutkija Maija Ylilaurin mukaan alustavat havainnot olisi tärkeä testata kokeellisissa tutkimuksissa. Hänen mukaansa olisi tärkeä selvittää, voiko esimerkiksi kananmunien säännöllisellä käytöllä parantaa tiedonkäsittelytoimintoja.

Lisäksi tarvittaisiin lisätietoa siitä, tulisiko ravitsemussuosituksissa ottaa tarkemmin kantaa liha- ja maitotuotteiden laatuun.

– Väitöskirjatutkimus antaa viitteitä siitä, että aivoterveyden kannalta prosessoidut lihatuotteet, kuten makkarat, nakit ja leikkeleet kannattaisi korvata muilla proteiinin lähteillä. Maitotuotteiden osalta saattaa olla terveyden kannalta parempi, jos suosii hapatettuja maitotuotteita, kuten piimää, jogurttia, viiliä, rahkaa ja juustoa ennemmin kuin käyttää pelkkää maitoa, hän sanoo yliopiston tiedotteessa.

Suosittelemme sinulle