Hyppää sisältöön

Sään lauhtuminen ja sateet voivat nostaa vedenpintoja

Esimerkiksi Hauhon reitin järvien vedenpinta on lähellä ajankohdan keskiarvoa, eikä niiden ennusteta nousevan maaliskuun aikana.

Luminen järven ranta ja kiviä.
Vanajan vedenpinta oli jo maaliskuun alkupuolella 2023 alhaalla ja rantakivet näkyvissä Aulangolla Hämeenlinnassa. Kuva: Anne-Maria Niskanen / Yle
Anne-Maria Niskanen

Suomen ympäristökeskuksen mukaan Kokemäenjoen vesistössä jokien ja järvien vedenpinnat ovat pysyneet maaliskuussa ajankohdan tyypillisissä lukemissa. Sään lauhtuminen ja sateet voivat nostaa veden pintoja myös Hämeessä.

Esimerkiksi Hauhon reitin järvien vedenpinta on lähellä ajankohdan keskiarvoa, eikä niiden ennusteta nousevan maaliskuun aikana. Hauhon reitin suurimmat järvet ovat Nerosjärvi, Kuohijärvi, Kukkia, Iso Roinevesi, Hauhonselkä ja Ilmoilanselkä.

Vanajavesi Hämeenlinnassa on tämän hetkisen ennusteen mukaan korkeimmillaan kahden seuraavan viikon aikana. Tällä hetkellä Vanajavesi on melko alhaalla Hämeenlinnassa ja esimerkiksi Aulangolla rantareitin varrella rannan kivikot ovat näkyvissä.

Tulvat ovat monen tekijän summa

Kevättulvia on ympäristökeskuksen mukaan odotettavissa aikaisintaan maaliskuun lopulla.

Tulvaennusteeseen vaikuttaa lumen määrä. Ilmatieteen laitoksen havaintoasemien mukaan lumen syvyys on 14. maaliskuuta Hattulan Lepaalla 20, Jokioisten Ilmalassa 15, Lammin Pappilassa 36 ja Hämeenlinnan Pirttikoskella 32 senttimetriä.

Vesi.fi-sivuston mukaan Vantaanjoen vesi nousee nykyisestä korkeudestaan seuraavan kahden viikon aikana Riihimäellä sekä Paloheimon että Peltosaaren kohdalla.

Seuraa Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa ja Ylen verkkosivuilla.

Suosittelemme sinulle