Hyppää sisältöön

Katujengit ovat vakiinnuttaneet asemansa pääkaupunkiseudulla, kertoo poliisi – uusia rikoksia tulee tutkittavaksi lähes päivittäin

Helsingin poliisilaitos tutkii useita katujengin tekemiä rikoksia pääkaupunkiseudulla.

Pasilan poliisitalolla kerrottiin tiistaina ajantasainen tilannekuva jengi-ilmiöstä.
Katri Tihilä,
Otso Karhu

Poliisi vahvistaa voimiaan katujengirikollisuuden tutkinnassa ja torjunnassa, ja Helsingin poliisilaitos perustaa kaksi uutta katujengirikollisuuden torjunnan erikoisryhmää.

Rikostutkintayksikön väkivaltarikokset-toimintoon perustetaan 16 poliisihenkilön tutkintaryhmä, jonka tehtävänä on estää, paljastaa ja tutkia vakavaa katujengirikollisuutta pääkaupunkiseudulla. Toinen ryhmä perustetaan Helsingin poliisilaitoksen hälytys- ja valvontayksikön ennalta estävään toimintoon. Tämän ryhmän tavoitteena on estää uusien katujengien muodostuminen, purkaa olemassaolevia ryhmittymiä ja auttaa nuoria irti katujengirikollisuudesta.

Helsingin poliisin rikosylitarkastaja Markku Heinikari kertoo, että katujengirikollisuus on vakiinnuttanut asemansa pääkaupunkiseudulla. Katujengejä on havaittu olevan noin kymmenkunta. Heinikari kertoo, että lähes päivittäin poliisille tulee tutkittavaksi rikosepäilyjä, jotka liittyvät katujengirikollisuuteen. Heinikari kertoo, että kyseessä on esimerkiksi huumausainerikoksia ja ampuma-aserikoksia.

Poliisihallituksen poliisijohtaja Sanna Heikinheimo kertoo ilmiön juurien olevan pääkaupunkiseudulla, mutta ilmiö nostaa päätään myös muissa kaupungeissa kuten Turussa, Tampereella ja Oulussa.

Helsingin seudulla tutkinnassa on useita katujengin tekemiä rikoksia

Helsingin poliisilaitos tiedottaa tutkivansa parhaillaan noin 20:tä helsinkiläisen katujengin tekemää rikosta vuosilta 2021 ja 2022.

Syyteharkintaan siirtyvät esimerkiksi tapon yritys, kaksi törkeää ryöstöä, törkeän kiristyksen yritys, törkeä ampuma-aserikos, törkeitä huumausainerikoksia, oikeudenkäytössä kuultavan uhkaaminen ja törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelu. Lisäksi poliisi on takavarikoinut useita ampuma-aseita.

Rikoksista epäillään 23 henkilöä, jotka ovat iältään 18-29-vuotiaita. Poliisi kertoo, että helsinkiläisjengin johtohahmoksi epäilty 24-vuotias mies on vangittuna.

Helsingin poliilaitoksen rikosylitarkastaja Markku Heinikari kertoo, että jengi leimautuu vahvasti tiettyyn alueeseen Helsingissä. Tutkinnassa olevat epäillyt rikokset ovat tapahtuneet muun muuassa Helsingin Vuosaaressa.

Esitutkinnassa olleiden rikosten sarjaan sisältyi muun muassa ryöstöjä Itä-Helsingissä syksyllä 2021 sekä ampumistapaus Vuosaaren McDonald’s ravintolan pihalla kesällä 2022.

– He ihailevat ja esittelevät rikollista elämäntapaa sosiaalisessa mediassa. Gangsta rap -musiikkia käytetään välineenä tarinankerronnassa. Tällaisesta jengirikollisuudesta on tullut uusi normaali Helsingissä, kertoo rikosylitarkastaja Heinikari.

Jengirikollisuuden kasvusta on uutisoitu Suomessakin tiuhaan. Nuorten väkivaltarikosten määrä on kasvanut vuodesta 2015 lähtien, ja poliisi on tunnistanut trendin taustalla jengi-ilmiön, jossa ryhmä henkilöitä toteuttaa kollektiivisesti rikollista toimintaa.

Jengeihin liittyy myös jengimerkkejä, ryhmäkuria ja muita ryhmien sisäisiä sääntöjä.

Yle välitti tiedotustilaisuuden suorana lähetyksenä, jonka voit katsoa kokonaisuudessaan täältä:

Poliisihallitus ja Helsingin poliisilaitos järjesti tänään tiistaina tilaisuuden, jossa annettiin tilannekuva katujengi-ilmiöstä.

Juttua tarkennettu 14.3.2023 klo 16.29, että katujengit ovat vakiinnuttaneet asemaansa koko pääkaupunkiseudulla.

Suosittelemme sinulle