Hyppää sisältöön

Kuulokkeiden käyttö voi johtaa ongelmiin parisuhteessa

Kysyimme asiantuntijoilta, millaisia vaikutuksia jatkuvalla kuuntelemisella voi olla mielelle. Musiikki voi toimia elämän taustanauhana, mutta aivot tarvitsevat myös tyhjää.

Kysyimme lappeenrantalaisilta, montako tuntia he kuuntelevat kuulokkeilla päivässä. Video: Kare Lehtonen / Yle
Helena Korpela
Avaa Yle-sovelluksessa

Kuulokkeiden käyttö on monelle arkipäivää.

Niillä kuunnellaan musiikkia ja podcasteja. Myös äänikirjapalveluiden suosio on kasvanut ja vakiintunut viime vuosina.

Kysyimme asiantuntijoilta, millaisia vaikutuksia jatkuvalla kuuntelulla voi olla mieleen tai sosiaalisiin suhteisiin.

Kysymyksiin vastasivat yliopistonlehtori ja yhteiskuntatieteiden tohtori Pasi Hirvonen Itä-Suomen yliopistosta sekä aivotutkija ja kasvatustieteen professori Minna Huotilainen Helsingin yliopistosta.

Lilli Heinonen langattomat nappikuulokkeet korvissa
Lilli Heinosen kuulokkeissa soi Kaija Koo. ”Kuuntelen Kaija Koota melkein aina, olen fanittanut häntä aina.” Kuva: Kare Lehtonen / Yle

1. Miten kuulokkeilla kuuntelu vaikuttaa sosiaalisiin suhteisiin?

Yliopistonlehtori Pasi Hirvosen mukaan jatkuva kuuntelu ja kuulokkeiden käyttö herättää kysymyksen siitä, mihin niitä yhteiskunnassa tarvitaan.

– Onko elämästä tullut niin hektistä, että henkilökohtaista tilaa tarvitaan kuulokkeiden avulla? Siihen minulla ei ole vastausta, mutta kysymys on kiinnostava, Hirvonen sanoo.

Hirvonen on yhteiskuntatieteiden tohtori sosiaalipsykologian alalta ja tutkinut vuorovaikutusta. Vuorovaikutuksen näkökulmasta kuulokkeiden käytössä on kyse henkilökohtaisesta tilasta.

Kuulokkeilla viestitetään muille, ettei olla valmiita vuorovaikutukseen. Toisaalta ihmisten tapana on myös tulkita kuulokkeet niin, että niitä käyttävä ihminen jätetään helpommin rauhaan.

– Kuulokkeiden käyttö muuttaa odotusarvoamme tilanteesta.

Janne Nurmilinna kuulokkeet päässä kauppakeskus Iso-Kristiinassa
Janne Nurmilinnan kuulokkeissa soi Spotifyn suosittelema lista. ”Olen aika laiska etsimään musiikkia, niin se tarjoaa minulle hyviä suosituksia.” Kuva: Kare Lehtonen / Yle

2. Miten ongelmia voi ratkoa?

Se, että tulkitsemme kuulokkeet niin vahvasti viestinä jättää toinen rauhaan, voi vaikuttaa erityisesti intiimeihin suhteisiin. Esimerkiksi parisuhteessa oletus on, että toista kuunnellaan ja ollaan läsnä.

– Kuulokkeiden käyttö voi viedä läheisyyden tunnetta pois hetkellisesti. Toisella voi olla tärkeää asiaa, mutta kuulokkeita käyttämällä toinen antaa signaalin, ettei ole saatavilla, Hirvonen sanoo.

Tällaisiin hetkiin Hirvonen suosittelee neuvoksi keskustelua.

– Se sijaan, että kuuntelee vähemmän, kannattaa keskustella enemmän. Kannattaa pukea sanoiksi, miksi ja milloin kuuntelee, mikä lisää ymmärrystä.

Rwand Shimer langattomat nappikuulokkeet korvissa
Rwand Shimerin korvissa soi K-pop, eli eteläkorealainen popmusiikki. ”Lempibändini on eteläkorealainen.” Kuva: Kare Lehtonen / Yle

3. Voiko kuulokkeilla kuunnella liikaa aivojen kannalta?

Aivotutkija Minna Huotilaisen mukaan ei ole olemassa rajaa sille, kuinka paljon musiikkia kuulokkeilla kannattaa päivässä kuunnella. Musiikki voi toimia ikään kuin elämän taustanauhana.

– Se voi viedä ahdistusta pois ja tuoda motivaatiota. Uutta on se, että musiikkia on nyt mahdollista kuunnella koko ajan, sanoo Huotilainen.

Nykyihminen on kuitenkin suurimmaksi osaksi kuuntelijan roolissa.

– Se on vähän surullista. Musiikin vaikutukset ovat voimakkaimpia silloin, kun itse ollaan aktiivisia esimerkiksi laulamalla tai tanssahtelemalla.

Kalle Manselius nappikuuloke korvassa
Lappeenrantalainen Kalle Manselius kuuntelee rokkia mennessään kuntosalille. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

4. Paljonko aivot tarvitsevat tyhjää aikaa?

Aivojen kannalta ei ole väliä, kuunteleeko musiikkia vai esimerkiksi äänikirjoja.

– Se ratkaisee, paljonko kuuntelu vaatii keskittymistä, Huotilainen sanoo.

Ihmisen aivot tarvitsevat tyhjäkäyntiä. Mikäli sitä ei ole ja aivoja kuormitetaan jatkuvalla informaatiolla, aivot eivät pysty käsittelemään eivätkä muistamaan aiemmin hankittua tietoa.

– Jos täyttää kaikki tauot informaatiolla, on vienyt aivoiltaan mahdollisuuden laadukkaaseen palautumiseen.

Kuuntele alta, kun aivotutkija Minna Huotilainen kertoo, paljonko aivot tarvitsevat tyhjäkäyntiä päivässä:

Kommentoi ja kerro, mitä kuulokkeiden käyttö ja kuuntelu on tuonut sinun elämääsi.

Suosittelemme sinulle