Hyppää sisältöön

Oma Häme ottaa käyttöön vakavien väärinkäytösten ilmoituskanavan

Kanavassa hyväksytään vain nimellä tehdyt ilmoitukset. Ilmoituskanava suojaa kuitenkin ilmoittajan henkilöllisyyden, ettei häneen voida kohdistaa ilmoituksen vuoksi vastatoimia.

Sormet tietokoneen näppäimistöllä.
Vakavien väärinkäytösten ilmoituskanava tulee Oma Hämeen intra-sivuille. Kuva: Jouni Koutonen / Yle
Petri Lassheikki

Oma Häme ottaa huhtikuun alussa käyttöön väärinkäytösten sisäisen ilmoituskanavan. Kanavan kautta voi ilmoittaa vakavista väärinkäytös- tai korruptioepäilyistä luottamuksellisesti.

Kanavan käyttöönotto perustuu EU:n niin sanottuun whistleblower-direktiiviin ja vuoden alussa voimaan tulleeseen kansalliseen ilmoittajansuojelulakiin. Aluehallitus käsitteli kanavan käyttöönottoa maanantaina.

Kanavassa hyväksytään vain nimellä tehdyt ilmoitukset. Ilmoituskanava kuitenkin suojaa ilmoittajan henkilöllisyyden, ettei häneen voida kohdistaa ilmoituksen vuoksi vastatoimia.

Sisäisen tarkastuksen tarkastuspäällikkö Päivi Kukko kertoo, että ilmoituksia käy läpi vain rajattu määrä käsittelijöitä. Oma Hämeellä käsittelijöitä on nimetty neljä.

– Meillä on ehdoton salassapitovelvollisuus ja vain me näemme sinne jätetyt ilmoitukset.

Käsittelijät voivat kysyä ilmoittajalta lisätietoja ja selvittää sitä, onko väärinkäytösepäilyssä perää. Jos edellytykset täyttyvät, asia viedään eteenpäin.

Henkilöstön käytössä useita ilmoituskanavia

Vakavien väärinkäytösten ilmoituskanava tulee Oma Hämeen intra-sivuille. Ilmoittajansuojelulaki rajaa kanavan kautta ilmoitettavien asioiden joukon varsin suppeaksi. Kukko kertoo, että käytännössä kyse on hyvinvointialueen julkisista hankinnoista tai korruptioepäilyistä.

Vakavien väärinkäytösten kanava onkin vain yksi henkilöstön käytössä olevista ilmoituskanavista. Potilasturvallisuutta vaarantaville tapahtumille on oma kanavansa. Samoin myös tietoturvallisuuden vaarantumiselle ja sosiaalihuollon epäkohdille. Kukko kertoo, että lisäksi omavalvontaan liittyvä valvontalaki tuo oman kanavansa omavalvontaan ensi vuonna.

Seuraa Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa ja Ylen verkkosivuilla.

Suosittelemme sinulle