Hyppää sisältöön

Surmasiko hopeahaalarinen hiippailija pariskunnan näiden kotiin? Poliisi kuulustelee nyt epäiltyjä 25 vuotta vanhasta Oulun kaksoismurhasta

Keskusrikospoliisi tutkii vuonna 1997 tapahtunutta kaksoismurhaa muun muassa dna-näytteiden keräämisen avulla. Epäiltyjä aiotaan kuulustella kevään aikana.

Etualalla valokuva murhatusta pariskunnasta, taustalla kerrostalo, jossa he asuivat.
Oululaispariskunta murhattiin Oulun Tuirassa osoitteessa Kallenkuja 4. Poliisin mukaan teko tapahtui 25. marraskuuta 1997 kello 9.30-10.00. Kuva: Yle Poliisi-tv/Poliisi
Jesse Mäntysalo

Poliisi on edistynyt merkittävästi yli 25 vuoden takaisen kaksoismurhan tutkinnassa.

Aili, 69, ja Toivo Lempinen, 67 löydettiin sidottuina ja surmattuina kotoaan Oulun Tuirassa Kallenkuja 4:ssä sijaitsevan kerrostaloasunnon kylpyhuoneesta marraskuussa 1997.

Nyt poliisilla on tiedossa henkilöitä, joita se lähiaikoina kuulustee epäillyn asemassa.

– On varma, että tulemme kuulustelemaan ihmisiä epäiltyinä kevään aikana, kertoo tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Ari Soronen.

Hän ei ota tässä vaiheessa kantaa epäiltyjen määrään.

Vanhan tapauksen tutkintavastuu siirtyi Oulun poliisilaitokselta keskusrikospoliisille viime kesänä. KRP:n tutkinta on tuottanut jo paljon uutta tietoa.

Sorosen mukaan yleisövihjeitä on tullut tutkinnan avaamisen jälkeen kymmeniä.

– Se on suuri määrä. Niiden joukossa on monia hyviä vihjeitä.

Oululaisen pariskunnan kaksoismurha oli esillä Yle TV2:n Poliisi-tv-ohjelmassa 19.4.2001. Tuolloin kaivattiin havaintoja rikospaikan lähettyvillä liikkuneesta tuntemattomasta miehestä. Haastattelussa arkistovideolla on silloinen tutkinnanjohtaja Kari Rantanen.

Dna-näytteiden keräys yhä kesken

Kaleva uutisoi viime vuoden lopulla (siirryt toiseen palveluun), että rikospaikalta taltioitiin veriteon jälkeen useita näytteitä, joista yhdestä saatiin eristettyä tuntemattoman henkilön dna vuonna 2017.

Viime marraskuussa KRP aloitti vertailtavien dna-näytteiden keräämisen.

Ari Sorosen mukaan vertailu koskee muutamia henkilöitä. Työ on yhä kesken.

– Lisäksi käymme rikoslaboratorion kanssa keskustelua, voisiko myös muita paikalta löydettyjä näytteitä hyödyntää nyt, kun tutkintamenetelmät ovat kehittyneet.

Tähän saakka rikospaikoilta aikoinaan kerätyillä näytteillä on ollut vain harvoin merkitystä vanhojen rikosten selviämisessä.

Vaikka näytteitä olisi säilynyt, niistä ei ole välttämättä saatu eristettyä dna-profiilia. Näytteet ovat myös saattaneet vuosien saatossa saastua niin, että niiden todistusarvo on heikentynyt.

Vuonna 1997 rikospaikkanäytteiden kerääminen oli kuitenkin jo huomattavasti tarkempaa kuin kymmenen vuotta sitä ennen. Suomessa dna-tunnistusta käytettiin rikostutkinnassa ensimmäisen kerran vuonna 1991.

Lisäksi tutkimusmenetelmät ovat tarkentuneet niin, että nykyisin heikommastakin näytteestä on mahdollista saada paljon enemmän tietoa kuin vuonna 1997.

Näin on käynyt Oulun kaksoismurhan tutkinnassa, jossa dna:lla saattaa olla suuri merkitys rikoksen selvittämisessä. Soronen ei kuitenkaan tässä vaiheessa kommentoi dna:han liittyvää tutkintaa tarkemmin.

Rikoksesta epäiltyjen tai tuomittujen henkilöiden sekä tunnistamattomien rikospaikkajälkien dna-rekisteröinti aloitettiin Suomessa vuonna 1999 eli kaksi vuotta Oulun kaksoismurhan jälkeen.

Tällä hetkellä poliisi voi verrata rikospaikoilta löytyviä jälkiä dna-rekisterissään oleviin profiileihin.

Tilastollisesti epätodennäköinen teko

Aili ja Toivo Lempinen oli surmattu kaksi päivää ennen löytymistään, 25. marraskuuta 1997. Poliisi on kuvaillut tekotapaa erittäin raa´aksi.

Tapaus on hämmästyttänyt poliisia poikkeuksellisuudellaan.

Lempisen pariskunta eli säntillistä elämää. He olivat aktiivisia kuoroharrastajia ja osallistuivat eläkeläisyhdistyksen toimintaan. Heillä ei ollut mitään yhteyksiä rikollisiin piireihin.

Kyse ei myöskään ollut ryöstömurhasta, sillä asunnosta ei ollut viety mitään.

– Tämä on varsin poikkeuksellinen ja erikoinen juttu. Mitään motiivia tälle teolle ei löytynyt. Kysymyksessä oli varsin tavanomainen, kunnollinen eläkeläispariskunta, jolle tilastollisesti näin ei pitäisi sattua, lausui silloinen tutkinnanjohtaja Kari Rantanen Poliisi-tv:ssä vuonna 2010.

Rantanen kertoi, että tapauksesta tuli poliisille aikanaan poikkeuksellisen vähän vihjeitä.

Hopeahaalarinen salkkumies yhä arvoitus

KRP on tutkinnassaan selvittänyt, että kaksoismurha tehtiin 25. marraskuuta 1997 kello 9.30–10.00 välillä.

Lempisten asuintalon, Kallenkuja 4:n porraskäytävässä tehtiin noin kello 9.40 havainto puolikiiltävään hopeanväriseen haalariin pukeutuneesta miehestä, joka kantoi alumiinisalkkua. Kyse ei ollut pilkkihaalarista, vaan jostain ohuemmasta. Miehellä oli lisäksi musta vyö tai vyölaukku.

Hän oli noin 180–185-senttinen, arviolta 90-kiloinen, kapeavyötäröinen ja harteikas.

Sorosen mukaan oudon hiippailijan osallisuutta tekoon selvitetään edelleen aktiivisesti. Hopeahaalarisesta miehestä on tullut poliisille vihjeitä vielä viime aikoina.

– Se tutkintalinja on meillä käsillä, Soronen muotoilee.

KRP on tehnyt tutkinnan avaamisen jälkeen uusia kuulusteluja, ja niitä tullaan suorittamaan kuluvan kevään aikana lisää. Lisäksi poliisi selvittelee yhä useita käynnissä olevia tutkintalinjoja.

Tutkinnanjohtaja Soronen on tapauksen selviämisen suhteen toiveikas, mutta asettelee sanansa harkiten.

– Meillä on tässä paljon tutkittavaa. Uusia asioita on tullut selville, ja niistä voi paljastua mitä vaan. Emme ole tyhjän päällä.

Suosittelemme sinulle