Hyppää sisältöön

Janakkala aikeissa perustaa säätiön hallinnoimaan kunnan saamaa jättiperintöä

Kunnan noin vuosi sitten saaman merkittävän testamenttilahjoituksen varat on tarkoitettu kunnan vanhuspalveluiden kehittämiseen.

Lähikuva vanhan naisen kädestä, joka pyörittää pyörätuolin pyörää.
Säätiön on tarkoitus jakaa varoja vuosittain osallistavan budjetoinnin periaatteella. Kuva: Alamy / All Over Press
Petri Lassheikki

Janakkalan kunta on aikeissa perustaa säätiön hallinnoimaan kunnan saamaa jättiperintöä. Kunnan noin vuosi sitten saaman testamenttilahjoituksen arvo on arviolta 600 000–700 000 euroa. Testamentin varat on tarkoitettu kunnan vanhuspalveluiden kehittämiseen.

Kunnanhallitus perusti työryhmän lokakuun lopussa pohtimaan, miten kunta voisi hyödyntää testamenttilahjoitusta ikäihmisten hyvinvoinnin edistämisessä. Työryhmä päätyi ehdottamaan, että kunta selvittää säätiön perustamista hallinnoimaan lahjoitusta.

Jatkossa säätiöön voitaisiin ohjata myös lahjoituksia ja testamentteja, jotka on tarkoitettu lasten ja nuorten ja vammaisten hyvinvointia edistävään toimintaan. Toiseksi näihin toimiin ei ole varoja, mutta nämä kohteet tullaan huomioimaan säätiön säännöissä.

Maanantaina kokoontuneen kunnanhallituksen esittelytekstissä kerrotaan, että tavoitteena on tuoda säätiön säännöt lausunnolle elokuuhun 2023 mennessä ja että säätiö perustetaan vuoden loppuun mennessä.

Säätiön on tarkoitus jakaa osallistavan budjetoinnin periaatteella varoja vuosittain pääoman tuotosta. Tuottoa ei jaettaisi kokonaan, vaan tavoitteena on kasvattaa säätiön pääomaa.

Vanhusneuvosto toimii säätiön hallituksen ja säätiön perustamista valmistelevan työryhmän asiantuntijaelimenä liittyen osallistavan budjetoinnin tavoitteisiin ja muotoiluun.

Seuraa Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa ja Ylen verkkosivuilla.

Suosittelemme sinulle