Hyppää sisältöön

Lähialueen asukkaat jättivät huolestuneen lausunnon Lamminnevan tuulivoima-alueesta

Lausunnon antajiin kuuluu yli kaksisataa henkilöä ja kaksi yhdistystä.

Tuulivoimaloita järven ja metsän takana.
Suunniteltu tuulivoimala-alue Lapuan ja Nurmon rajamaille Lamminnevalle on herättänyt lähialueen asukkaat ja maanomistajat. Kuvassa tuulivoimaloita Kemiönsaaressa. Kuva: Jesper Alm / Yle
Anne Elhaimer
Avaa Yle-sovelluksessa

Yli kaksisataa lähialueen asukasta ja kaksi yhdistystä on huolissaan Lapuan ja Seinäjoen Lamminnevalle suunnitellun tuulivoima-alueen vaikutuksista.

Lamminnevan läheiset asukkaat ja maanomistajat ovat tehneet laajan lausunnon alueen maakuntakaavasuunnitelmasta ja siihen liittyvästä ympäristövaikutusten arvioinnista. Lausunnon jättäjät asuvat tai omistavat maata Lamminnevan lähistöllä.

Tuulivoima-alue sijaitsee Lapuan Ruhan kylän ja Nurmon rajamailla. Seinäjoella alue yhdistyy Atrian tehtaan takana sijaitsevaan Isovuoren tuulivoimala-alueeseen. Lähimpiin taloihin on matkaa noin tuhat metriä.

Lausunnossa huomautetaan, että voimala-alueella tulee olemaan merkittäviä vaikutuksia alueen luonnolle, eläimistölle, virkistyskäytölle ja metsästykselle.

Lausunnon antajat ovat huolissaan myös siitä, että voimala-alueella sijaitsevien asuinkiinteistöjen myyntiarvot laskevat huomattavasti verrattuna etäämmällä olevien kiinteistöjen hintoihin. Toistaiksei Suomessa ei ole julkaistu yhtään vertaisarvioitua tutkimusta tuulivoimaloiden vaikutuksista asuin- ja lomakiinteistöjen arvoon.

Lausunnon jättjät perustavat huolensa kuitenkin Taloustutkimuksen tekemään tutkimukseen. Aineistosta on nähtävissä, että enintään 2,5 kilometrin etäisyydellä tuulivoimala-alueesta olevien asuinkiinteistöjen kauppahinnat ovat olleet neliöhinnaltaan keskimäärin neljänneksen alemmat kuin enintään kymmenen kilometrin etäisyydellä olleiden asuinkiinteistökauppojen neliöhinnat.

Fortum suunnittelee Lamminnevan alueelle enintään 38:aa tuulivoimalaa. Fortumin Lamminnevan tuulivoima-alueen laajuus on 55 neliökilometriä.

Fortum on jo vuokrannut tarvittavat maa-alueet pääasiassa yksityisiltä paikallisilta metsänomistajilta. Suurin osa maa-alueesta jää metsätalouskäyttöön.

Täsmennetty lausuntoa huolesta kiinteistöjen myyntiarvosta 24.3. klo 17.55

Suosittelemme sinulle