Hyppää sisältöön

Kaleva Media irtisanoo 49 työntekijää ja lakkauttaa sunnuntain paperilehden

Toukokokuusta lähtien Kaleva ei jaa myöskään sunnuntain Helsingin Sanomia. Myös Raahen Seudun ilmestyminen muuttuu.

Kaleva Median toimitalo Oulussa.
Kaleva Median toimitusrakennus Oulun Karjasillalla. Kuva: Timo Nykyri / Yle
Päivi Köngäs,
Ensio Karjalainen

Oulussa ja Pohjois-Suomessa toimiva Kaleva Media irtisanoo 49 työntekijää. Suurin osa irtisanomisista kohdistuu jakelussa työskenteleviin henkilöihin.

Lisäksi irtisanomisperusteiset tehtävänmuutokset kohdistuvat enintään 9 henkilöön ja lomautukset enintään 11 henkilöön.

– Organisaatioon tehdään hienosäätöä ja siinä yhteydessä toimenkuviin tulee pieniä muutoksia, Kaleva Median toimitusjohtaja Juha Laakkonen sanoo.

Kalevan toimituksen pääluottamushenkilö Hanna Kuonanoja kertoo, että irtisanomisperusteiset tehtävänmuutokset tarkoittavat, että keskeiset työsopimuksen ehdot, kuten palkka voivat muuttua. Jos niitä ei hyväksy, vaihtoehtona on irtisanominen.

Kuonanojan mukaan irtisanomisista enintään kahdeksan kohdistuu toimituksiin. Vähennyksiä on tulossa Kalevan lisäksi Raahen Seutuun, Raahelaiseen ja Lapin Kansaan.

Lapin Kansan pääluottamushenkilö Mikko Kinisjärvi ei kerro tarkkaa lukumäärää. Lapin Kansan toimituksen koko on 30 työntekijää. Kinisjärven mukaan tällaisessa määrässä yhdenkin irtisanomisella on suuri merkitys.

Yhtiön mukaan taustalla on kuluttajakäyttäytymisen muutos ja kustannusten voimakas kasvu.

Sunnuntain Kalevaa ei jaeta jatkossa

Paperisen Kalevan ilmestyminen sunnuntaisin loppuu. Tilalle tulee digitaalinen näköislehti.

– Toimintaympäristö on erittäin haasteellinen. Kulut ovat nousseet erittäin nopeasti ja kuluttajakäyttäytyminen on ollut mediassa digivetoista, Laakkonen toteaa.

Kuonanojan mukaan jakelu- ja ilmestysmispäiviin tehtävät muutokset ovat merkittäviä ja ne koetaan työntekijöiden keskuudessa epämieluisiksi.

Sunnuntain paperilehden loppuminen vaikuttaa myös Helsingin Sanomien jakeluun. Toukokuusta lähtien sunnuntain Helsingin Sanomat jaetaan maanantaisin.

Myös paikallislehti Raahen Seudun ilmestyminen muuttuu. Maanantain lehti jää huhtikuussa pois ja lehti ilmestyy jatkossa keskiviikkoisin ja perjantaisin. Samalla Raahelaisen ilmestymispäivä vaihtuu perjantaista keskiviikolle.

Muutokset ovat seurausta rajusti kohonneista painon ja jakelun kustannuksista, kertoo Juha Laakkonen.

Kaleva Median käyttämän painopaperin hinta kaksinkertaistui viime vuonna. Jakelukustannukset ovat nousseet myös polttoaineiden hinnan nousun myötä.

Irtisanomiset jäivät ennakoitua pienemmiksi

Yhtiö ilmoitti muutosneuvotteluiden aloittamisesta henkilöstölleen tammikuussa. Niiden tavoitteena oli organisaation uudelleenjärjestäminen ja kannattavuuden turvaaminen. Neuvottelujen piirissä oli noin 650 Kaleva Median työntekijää.

Muutosneuvotteluiden kerrottiin voivan johtaa yhteensä 95 työntekijän irtisanomiseen, 21 työntekijän lomauttamiseen ja 21 työsuhteen yksipuolisiin muutoksiin.

Neuvotteluissa olivat mukana konsernin emoyhtiö Kaleva Oy, medialiiketoimintayhtiö Kaleva365 Oy ja vaikuttajamarkkinointiyhtiö Indieplace Oy. Neuvotteluista oli rajattu pois Radio Kaleva, sekä B2C-sisältöliiketoiminnan kuluttajapalvelutiimi ja alustatiimi, painon ja jakelun toimihenkilöt, Budbee-pakettijakelun työntekijät, iltapäivälehtien häkittäjät sekä emoyhtiön talous- ja henkilöstöpalvelut.

Kaleva Media julkaisee Kalevan lisäksi muun muassa Lapin Kansaa sekä useita paikallis- ja kaupunkilehtiä Pohjois-Suomessa.

Suosittelemme sinulle