Hyppää sisältöön

Inflaatio osuu kipeästi opiskelijoiden elämään – kaksi asiaa vaikeuttavat nyt arkea ja tulevaisuutta

Opiskelijoiden tulot koostuvat opintorahasta ja -lainasta. Inflaatio on heikentänyt tulojen ostovoimaa samalla, kun lainarahan korot ovat nousset jyrkästi. Asiantuntija on jo huolissaan tilanteesta.

Tampereen yliopistossa rauhan ja konfliktin tutkimusta opiskeleva Juho Matinlauri, 29, on luopunut suoratoistopalveluista ja vaihtanut puhelinliittymän halvempaan. Video: Linnea Pitkänen / Yle, Marko Melto / Yle.
Linnea Pitkänen,
Roosa Sarajärvi,
Lassi Lähteenmäki

Kiivaasti laukkaava inflaatio vaikeuttaa nyt monen opiskelijan arkea.

Opintolainan korko on noussut kuluneen vuoden aikana jyrkästi. Samaan aikaan lainarahan ostovoima on heikentynyt.

Kelan opintotukiryhmän erikoissuunnittelija Ilpo Lahtinen on huolissaan tilanteesta. Hän pitää sekä opintolainan koron nousua että ostovoiman heikentymistä kahtena keskeisenä tekijänä, jotka heikentävät opiskelijoiden toimeentuloa ja tulevaisuutta.

tutkija Ilpo Lahtinen Kela
Erikoissuunnittelija Ilpo Lahtinen painottaa opiskelun olevan kannattava investointi yksilölle, vaikka opintolainaa kertyisikin. Arkistokuva. Kuva: Markku Pitkänen / Yle

Helppoa konstia ongelman poistamiseksi on hankalaa löytää.

– Toivottavaa olisi, että opintorahan osuutta suurennettaisiin. Mutta eihän valtion velkakaan ole sellainen, johon voisi ihan kevyesti suhtautua. Nuoret joutuvat maksamaan sitten senkin velan, Lahtinen pohtii.

Yle kysyi opiskelijoilta ympäri Suomea, miten tilanne vaikuttaa heidän arkeensa.

Korkojen nousua ei voi estää

Tampereen yliopistossa kuudetta vuotta opiskelevan Juho Matinlaurin opintolainan korontarkistuspäivä osui alkuvuodelle.

– Korko pomppasi kyllä melko merkittävästi, että tuli kyllä shokkina jossain määrin. Ja kyllä se on vaikuttanut omaan rahankäyttöön, kertoo Matinlauri.

Nainen katsoo kameraan ja hymyilee, hän istuu pöydän ääressä.
Vilma Rissanen, 26, on huomannut hintojen nousun etenkin ruokakaupassa. Kuva: Janne Körkkö / Yle

Lainan maksaminen takaisin ei kuitenkaan huoleta Matinlauria, sillä tulevaisuuden näkymät vaikuttavat työllistymisen kannalta varmoilta. Myös Oulun ammattikorkeakoulussa tradenomiksi opiskeleva Vilma Rissanen on päättänyt olla stressaamatta liikaa korkojen nousua.

– En voi korkojen nousulle mitään, niin sitten sen kanssa eletään, Rissanen toteaa.

Lisää: Opintolainan kuukausilyhennys voi nousta jopa 100 euroa – testaa Ylen laskurilla, miten korko muuttaa sinun lainaasi

Rahaa säästetään kauppareissulla

Turun ammattikorkeakoulussa opiskelevat Fanni Pesonen ja Veli-Pentti Saarela etsivät ratkaisua hintojen nousuun ruokakaupan ostoskorista. Viime vuonna ruoka kallistui kesimäärin 10,5 prosenttia.

– Ruoan hinta on se, mikä näkyy eniten opiskelijalle. Syön kasvisruokaa. Se helpottaa, kun se on halvempaa, Fanni Pesonen kertoo.

– Kaikki on kallistunut ihan saakelisti. Opiskelijan näkökulmasta ruoan hinta on noussut eniten. Olen aina syönyt tosi maltillisesti ja säästänyt, niin siitä ei voi enää säästää, Veli-Pentti Saarela toteaa.

Turun ammattikorkeakoulussa opiskeleva Fanni Pesonen kertoo kuinka on karsinut ruokamenojaan. Esimerkiksi soijarouhe on hyvä ja halpa apu arjessa. Video: Lassi Lähteenmäki / Yle.

Järjestöt vaativat lisää rahaa

Korkeakouluopiskelijoiden tulot muodostuvat usein opintotuesta, joka jakautuu Kelan maksamaan opintorahaan sekä pankkien maksamaan opintolainaan.

Opintotukeen tehdyt korotukset viimeisen vuoden aikana ovat olleet verrattain pieniä. Kela nosti kuukausittaista opintotukimäärää viimeksi syksyllä 253,69 eurosta 268,23 euroon. Opintolainamäärä ei sen sijaan ole noussut viimeiseen viiteen vuoteen.

Vuodesta 2017 opintotuen ostovoima on heikentynyt noin 100 eurolla, kertoo Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOK sekä Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL).

Molemmat järjestöt kampanjoivat eduskuntavaalien alla 100 euron tasokorotuksen puolesta, joka lisättäisiin Kelan maksamaan opintorahaan.

Suosittelemme