Hyppää sisältöön

Asukkaat vastustavat tuulivoiman rakentamista Etelä-Hattulaan

Etelähattulalaiset ovat laatineet vaatimustensa tueksi kannanoton, joka on toimitettu Hattulan kunnalle, Hämeen ely-keskukselle ja Hämeen liitolle.

Tuulivoima metsässä.
Tuulivoimalat ovat maisemaa hallitsevia elementtejä, jotka eivät sovi Etelä-Hattulaan, todetaan asukkaiden kannanotosssa. Kuvituskuva. Kuva: Jesper Alm / Yle
Anne-Maria Niskanen

Etelä-Hattulan asukkaat vastustavat kuntaan suunniteltuja tuulipuistoja. Lähes 450 asukasta vaatii Etelä-Hattulaan kaavailtujen tuulivoimalarykelmien suunnittelun välitöntä pysäyttämistä.

Asukkaiden laatiman kannanoton mukaan alueella on korvaamattomia luonto- ja virkistysaluearvoja eikä alue ole riittävän laaja voimaloiden muodostamien puistojen toteuttamiseksi.

Rengon taajaman ja Takajärven väliin jää pääosin metsä- ja suomaastosta sekä järvistä koostuva laaja hiljainen alue. Se on yksi Etelä-Suomen harvoista yhtenäisistä alueista, missä liikenteen aiheuttama taustamelu puuttuu käytännössä kokonaan.

Hiljaisen alueen luonteen säilyttäminen estää isojen tuulivoimaloiden rakentamisen tälle alueelle, muistutetaan kannanotossa.

Alueen luontoarvot eivät kestä tuulipuistoja

Asukkaat muistuttavat, että tuulivoimalat ovat erityisen haitallisia petolinnuille. Renkajärvi-Sotkajärvi sekä Renkajärvi-Takajärvi -alueilla pesii sääksiä. Sääksikannan elvyttämiseksi vuosikymmeniä työskennellyt Sääksisäätiö edellyttää, että tuulivoimaloita ei sijoiteta kahta kilometriä lähemmäs sääksen pesää lentopoikasten törmäysriskin vuoksi.

Tämän huomioon ottaminen poistaa kannanoton mukaan loputkin Hattulan eteläosan tuulivoimaloille sopivat alueet, vaikka suojaetäisyys olisi vain kaksi kilometriä.

Etelä-Hattulan asukkaiden kannanotossa viitataan myös Hämeen liiton teettämään selvitykseen, joka koskee tuulivoimatuotantoon soveltuvia alueita. Siinä todetaan, että Renkajärven ympäristöön rakennettavat voimalat muuttaisivat nykyistä erämaamaista maisemaa olennaisesti ja voimaloista tulisikin maisemaa hallitsevia elementtejä. Maiseman muutos olisi dramaattinen.

Etelä-Hattulan asukkaat vaativat tuulivoimahankkeiden pysäyttämistä jo ennen kaavamuutosten valmistelua. Etelähattulalaisten kannanotto toimitettiin tiistaina 14. maaliskuuta Hattulan kunnalle sekä Hämeen ely-keskukselle ja Hämeen liitolle.

Seuraa Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa ja Ylen verkkosivuilla.

Suosittelemme sinulle