Hyppää sisältöön

Syöpäsairas Miia Aro ei tiedä, kuka häntä hoitaa, kun omaishoitaja-äiti on vapaalla – hyvinvointialueen isot säästöt alkavat näkyä arjessa

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue aikoo lakkauttaa ensimmäisen akuuttiosaston odotettua nopeammin Vaalassa, ja lisää leikkauksia on luvassa. Hoitoa siirretään vahvasti muun muassa koteihin.

Vaalalainen Miia Aro makaa sängyssä ja katselee ikkunasta ulos.
Syöpää sairastava Miia Aro, 47, on ollut hoidossa Vaalan akuuttiosastolla silloin, kun hänen omaishoitajanaan toimiva äiti on pitänyt lakisääteisiä vapaita. Aroa surettaa, että heidän kotiaan lähellä oleva osasto ajetaan alas. Kuva on otettu kotona. Kuva: Paulus Markkula / Yle
Kirsi Karppinen

Hyvinvointialue on aloittamassa Pohjois-Pohjanmaalla säästösyistä terveyskeskusten vuodeosastopaikkojen vähentämisen.

Ensimmäinen lakkautuskohde on vajaan 3 000 asukkaan Vaalan terveyskeskuksen akuuttiosasto.

Osaston oli alun perin tarkoitus olla toiminnassa syksyyn, mutta se saatetaan sulkea jo huhti-toukokuussa.

Toiminnan alasajo herättää kuntalaisissa huolta ja suuttumusta.

Osaston menettäminen omasta kotikunnasta on iso pala purtavaksi esimerkiksi vaalalaiselle Aron perheelle, jonka arkea varjostaa syöpä.

Pikalakkautus tuli puskista

Noin vuosi sitten kevättalvella Miia Aro koki äärimmäisen järkytyksen. Hänen vatsansa oli turvonnut äkillisesti, ja syytä lähdettiin selvittämään sairaalassa.

Löydös oli pysäyttävä: munasarjassa oli 16 sentin kasvain, ja syöpä oli ehtinyt levitä myös keuhkoihin, haiman kaareen ja vatsanpeitteisiin.

Aro oli elänyt aktiivista elämää, matkustellut ja opiskellut. Kaikki meni uusiksi.

– Jätin opiskelut kesken ja muutin Oulusta äitini luokse Vaalaan asumaan.

Äiti Helena Arosta, 71, tuli nopeasti Miian omaishoitaja, jonka apua hän tarvitsee nyt ympäri vuorokauden.

Vaalalainen Miia Aro sairastaa vakavaa syöpää eikä enää pääse hoitoon kotikuntansa akuuttiosastolle, koska hyvinvointialue lakkauttaa sen.
Aggressiivinen sairaus ja rankat sytostaattihoidot ovat vieneet Miialta kyvyn syödä, liikkua ja pukeutua itsenäisesti. Hiukset ovat alkaneet hiljalleen kasvaa takaisin. Kuva: Paulus Markkula / Yle

– Leikkauksen yhteydessä minulle tehtiin myös ohutsuoliavanne, jota täytyy huoltaa, Miia Aro kertoo.

Kun Aron äiti on pitänyt omaishoitajuuteen kuuluvia lakisääteisiä vapaapäiviään, Miiaa on hoidettu Vaalan terveyskeskuksen vuodeosastolla eli nykyisellä akuuttiosastolla.

Miia kokee saaneensa siellä erinomaista hoitoa, ja Helena on pystynyt turvallisin mielin irtautumaan vaativasta arjesta pieniksi hetkiksi.

Aroilla oli tiedossa, että Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue on sulkemassa Vaalan osaston osana isoja säästöjään myöhemmin tänä vuonna.

Heille tuli täysin puskista, että osastoa ollaankin yhtäkkiä lakkauttamassa jo tänä keväänä.

– Matto vedettiin täysin jalkojen alta, Helena Aro kuvailee.

Arot eivät ole saaneet Pohteelta toistaiseksi mitään tietoa siitä, missä Miiaa hoidetaan sitten, kun Vaalan akuuttiosastoa ei enää ole.

– Huolestuttaa, kun en tiedä mihin joudun ja minkä tasoista hoito tulee olemaan, Miia sanoo.

Miia ja Helena Aron istuvat Miian sängyllä.
Tilanne suututtaa Helena Aroa, sillä Vaalan vuodeosasto on virallisessa omaishoidon sopimuksessakin määritelty Miian hoitopaikaksi lakisääteisten vapaiden ajaksi. Hän sanoo luottaneensa omaishoitajaksi suostuessaan siihen, ettei hoitopaikkaa viedä noin vain alta. Kuva: Paulus Markkula / Yle

”Hyvinvointialueella eivät riitä rahat eivätkä työntekijät”

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen mukaan Vaalan akuuttiosaston odotettua nopeampi sulkeminen johtuu työntekijäpulasta.

Vaalan akuuttiosaston työvuoroja suunnittelevilta esihenkilöiltä on tullut alkuvuoden aikana vakavaa viestiä siitä, ettei työntekijöitä enää riitä työvuoroihin, kertoo Pohteen terveyden ja sairaanhoidon palveluiden toimialuejohtaja Päivi Peltokorpi.

Pohde järjesti maaliskuun alussa kuntalaisille tilaisuuden, jossa Vaalan akuuttiosaston tilannetta käsiteltiin. Tilaisuudessa kuntalaiset moittivat hyvinvointialuetta siitä (siirryt toiseen palveluun), että työntekijäpula on Pohteen itsensä luoma tilanne: työntekijät lähtevät, kun tietävät, että työpaikka tulee joka tapauksessa menemään alta osaston alasajon vuoksi (Vaalan kunnan Youtube-kanava, Pohteen tiedotustilaisuus 1.3.2022).

Päivi Peltokorpi myöntää, että yksikköön, jonka lakkauttamisesta on olemassa linjaukset, on vaikea houkutella työntekijöitä.

Lakkauttaminen on hänen mukaansa kuitenkin välttämätöntä.

– Hyvinvointialueella eivät riitä rahat eivätkä työntekijät rakenteeseen, mikä meillä on ollut.

Grafiikka Akuuttihoitopaikoista häviää noin kolmannes
388 akuuttipaikasta 122 lopetetaan. Toimenpiteet on tarkoitus toteuttaa Vaalaa lukuun ottamatta vuoden lopulla. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Päivi Peltokorpi vakuuttaa, etteivät ihmiset tule jäämään heitteille Vaalassa tai missään muuallakaan, vaikka osastopaikkoja leikataankin.

Peltokorven mukaan Pohde perustaa maakuntaan muun muassa arviointi- ja kuntoutusyksikköjä. Niissä voidaan tarvittaessa olla viikosta kolmeen kuukautta. Samaan aikaan hyvinvointialue aikoo lisätä voimakkaasti kotisairaala- ja etähoitoa.

Peltokorpi ei voi ottaa kantaa suoraan Arojen tilanteeseen, mutta uskoo heidänkin tilanteensa jollain tapaa järjestyvän.

”90 sentin päiväkorvaus ei taida riittää”

Tällä hetkellä Helena ja Miia Aro odottavat, miten heidän käy.

Helena Aro on miettinyt omaishoitajuudesta luopumista, jos Miian hoitoa ei saada järjestymään asiallisesti.

– Olen laskenut, että minä saan omaishoitajan työstäni 90 sentin päiväkorvauksen. Jos lopetan, Miian hoito joudutaan toteuttamaan hoitokodissa tai tukiasunnossa ympärivuorokautisesti. 90 sentin päiväkorvaus ei taida siihen riittää.

Helena sanoo kantavansa huolta Miiasta mutta myös muiden vaalalaisten hoidosta, kun akuuttiosasto sulkeutuu. Hän suhtautuu skeptisesti etä- ja kotisairaalahoitoon ja toivoo, että Pohde harkitsisi vielä lakkauttamispäätöstä.

Helena Aro vetoaa Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen johtoon.

Miia Aron taistelu syöpää vastaan on vielä kesken.

Viimeisimmät tutkimustulokset näyttivät kuitenkin lupaavilta. Hoidot ovat tehonneet: osa kasvaimista on poistunut kokonaan ja jäljelle jääneet pienentyneet merkittävästi.

Toivo elää.

Teemme jatkojuttuja siitä, miten hyvinvointialueuudistus on vaikuttanut ihmisten hoitoon. Voit halutessasi kertoa kokemuksistasi toimittaja Kirsi Karppiselle kirsi.karppinen@yle.fi.

Aiheesta voi keskustella 17.3. kello 23.00 asti.

Suosittelemme sinulle