Hyppää sisältöön

Venäläishävittäjät tuhosivat amerikkalaisdroonin – Yhdysvallat ja Venäjä törmäyskurssilla Mustallamerellä

Yhdysvaltojen mukaan kaksi venäläishävittäjää laski polttoainetta droonin päälle Mustallamerellä. Sen jälkeen toinen koneista osui droonin potkuriin.

Videokuvaa MQ-9 Reaper -droonista.
Pauli Lahti,
Minja Viitanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvallat syyttää Venäjää tiistai-iltana tehdystä droonin tuhoamisesta Mustallamerellä.

Amerikkalaislähteiden mukaan drooni liikkui kansainvälisellä merialueella. Kaksi venäläistä Su-27 hävittäjäkonetta kasteli droonin polttoaineella, jonka jälkeen toinen koneista osui droonin potkuriin.

Drooni putosi mereen ja tuhoutui. Kyse oli miehittämättömästä MQ-9 Reaper -droonista.

– MQ-9 koneemme suoritti rutiinitoimintaa kansainvälisessä ilmatilassa, kun venäläinen kone pysäytti sen ja osui siihen, mikä johti tuhoutumiseen ja MQ-9:n täydelliseen menetykseen, sanoi Yhdysvaltain ilmavoimien kenraali James Hecker lausunnossaan.

Yhdysvaltain ilmavoimat julkaisi lausunnon, jossa se kuvasi venäläishävittäjien toimintaa ”vastuuttomaksi ja epäammattimaiseksi toiminnaksi”.

Washington ilmoitti välittömästi, että se aikoo jatkaa droonien käyttämistä Mustallamerellä entiseen tapaan.

Valkoisen talon tiedottajan John Kirbyn mukaan Yhdysvallat aikoo ottaa asian esille Kremlin kanssa.

– Me emme tarvitse Venäjän lupaa lentääksemme kansainvälisessä ilmatilassa. Siihen ei ole mitään aihetta, Kirby totesi Washingtonissa tiedotustilaisuudessa.

Venäjä kiistää aiheuttaneensa yhdysvaltalaislennokin putoamisen

Venäjä väittää, että sillä ei ollut mitään tekemistä droonin putoamisen kanssa.

Maan puolustusministeriö antoi uutistoimisto Tassille lausunnon, jonka mukaan venäläishävittäjät eivät käyttäneet välikohtauksessa aseitaan eivätkä osuneet ollenkaan drooniin.

Venäjän mukaan lennokki putosi ”terävien ohjausliikkeiden” vuoksi.

– Venäjän hävittäjät eivät käyttäneet aseitaan, eivät olleet kontaktissa miehittämättömän ilma-aluksen kanssa ja palasivat turvallisesti kotikentälleen, Venäjän puolustusministeriö sanoi.

Mustameri sijaitsee Euroopan ja Aasian välissä, ja sitä rajaavat muun muassa Ukraina, Venäjä ja Turkki. Venäjän puolustusministeriön mukaan lennokki oli havaittu meren yllä lähellä Krimin niemimaata.

Yhdysvaltain ulkoministeriö on sanonut kutsuneensa Venäjän suurlähettilään puhuttelun tapahtuman takia.

Sotilasliitto Naton nimettömät diplomaattiedustajat arvioivat Brysselissä, että tapahtumat tuskin johtavat laajempaan kärjistymiseen.

Uutistoimisto AFP:lle nimettömänä puhunut länsimaalaislähde sanoi, että diplomaattiset kanavat Venäjän ja Yhdysvaltojen välillä voisivat auttaa asian selvittämisessä.

– Mielestäni diplomaattiset kanavat lieventävät tätä, lähde sanoi.

Lähteet: Reuters, AFP

Suosittelemme