Hyppää sisältöön

Suomeen painin nuorten EM-kultaa – Tino Ojala liittyi harvalukuiseen suomalaisjoukkoon

Suomalainen paini sai tiistaina tuoreen arvokisamenestyksen, kun Tino Ojala otti Euroopan mestaruuden Bukarestissa nuorten EM-paineissa. Jonni Sarkkinen paini tiensä keskiviikon finaaliin.

Painin nuorten Euroopan mestari Tino Ojala.
Tino Ojala. Kuva: Painiliitto
Mika Halonen,
STT Urheilu

Tino Ojala voitti alle 23-vuotiaiden sarjassa 63-kiloisten loppuottelussa Georgian Giorgi Shotadzen 5–4.

Georgialainen on Euroopan mestari U17-, U20- ja U23-ikäluokissa. Ojala on ikäluokan EM-kilpailuihin vielä ”alaikäinen” ja pystyy osallistumaan 23-vuotiaiden sarjaan vielä kolmena vuotena.

Mestaruus on Helsingin Hakaa edustavan Ojalan, 21, ensimmäinen arvokisamitali. Hän liittyi harvalukuiseen seuraan, sillä aiemmin suomalaisista alle 23-vuotiaiden EM-kultaa ovat päässeet juhlimaan vain Petra Olli vuosina 2015 ja 2017 sekä Arvi Savolainen vuonna 2019.

Ojala raivasi tiensä finaaliin maanantain voitoillaan. Ojala voitti ensin Kreikan Ioannis Petkosin 9–0 ja sen jälkeen tiukan väännön jälkeen Moldovan Vitalie Eriomencon 6–6 korkeampien suorituspisteiden turvin. Semifinaalissa kaatui Ukrainan Andrii Semenchuk 7–5.

– Ojalan potentiaali on ollut vuosia näkyvissä, mutta kansainvälinen tulos on antanut odottaa. Nyt hän paini kykyjensä mukaan ja voitti tiukat kamppailut vahvuuksillaan, kommentoi Suomen joukkueen valmentaja Veli-Karri Suominen.

Ojala oli aiemmin päässyt edustamaan Suomea useasti eri ikäluokkien arvokisoissa, mutta ei ollut yltänyt kymmenen parhaan joukkoon.

Sarkkinen finaalissa keskiviikkona

Jonni Sarkkinen.
Jonni Sarkkinen painii finaaliottelussa keskiviikkona. Kuva: Painiliitto

Suomalaisosaamista nähdään EM-finaalissa myös keskiviikkona, sillä 20-vuotias Jonni Sarkkinen eteni 82 kilon sarjan loppuotteluun voittamalla välierässä Georgian Saba Mamaladzen 3–1. Sarkkinen kohtaa finaalissa nuorten hallitsevan maailmanmestarin, Norjan Exauce Mukubun.

– Mahtavaa painia suomalaisilta, venymistä ja taistelutahtoa on löytynyt koko joukkueelta. Tino uskoi itseensä ja paini omilla vahvuuksillaan upean finaalin. Siinä sai kova työ parhaan palkinnon. Jonni voitti kolme aiempaa arvokisamitalistia ja taistelee mestaruudesta, valmentaja Suominen iloitsi.

Muista suomalaisista tiistaina sarjassa 72 kg Seinäjoen Paini-Miesten Joni Komppa voitti avausottelussaan Slovakian Oliver Olahin 11–0, mutta kärsi toisessa ottelussaan tappion Azerbaidzanin Gurban Gurbanoville 1–4. Gurbanov selviytyi loppuotteluun, joten Komppa pääsee hakemaan paikkaa pronssiotteluun keskiviikkoaamun keräilyjen kautta.

Keskiviikkona urakkansa aloittavat naispainijat ja matolle pääsee Suomen joukkueen ainoa naispainija Taru Vainionpää. Kuortaneen Kuntoa edustavan Vainionpään avausvastustaja tulee tasauskierroksen ottelusta, jossa kohtaavat Ukrainan Snezhana Onufrieva ja Turkin Zehra Demirhan.

Suosittelemme sinulle