Hyppää sisältöön

Joroisten kunta hakee Korkeimmasta hallinto-oikeudesta valituslupaa Vekselin alueen malminetsintäluvasta

Kunta vastustaa malminetsintää ja siihen liittyviä kairauksia, koska ne sijoittuisivat pohjavesialueelle ja lähelle vedenottamoa.

Kairausnäyte Rautalammin harvinaisesta skandiumesiintymästä.
Joroisten kunnan mukaan suunnitelluista kairauspaikoista olisi kilometrin matka lähimmälle vedenottamolle. Kuvituskuva. Kuva: Sakari Partanen / Yle
Keijo Salokangas

Joroisten kunta hakee Korkeimmasta hallinto-oikeudesta valituslupaa kaivosyhtiö Bolidenin saamasta malminetsintäluvasta. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes myönsi marraskuussa 2021 kaivosyhtiö Boliden Kevitsa Miningille malminetsintäluvan Vekselin alueelle. Kunta valitti malminetsintäluvasta Itä-Suomen hallinto-oikeuteen, joka hylkäsi valituksen helmikuussa.

Joroisten kunta vastustaa malminetsintää, koska lupa-alue ja etsintään liittyvät kairaukset sijoittuvat osittain Tervaruukinsalon pohjavesialueelle. Kunnan mukaan kairausrei´istä on matkaa lähimmälle vedenottamolle noin kilometri ja pohjaveden virtaussuunta on kairausalueen vaikutusalueelta vedenottamolle päin.

Kunnan mukaan alueella oleva Syvänsinpään vedenottamo on alueellisesti merkittävä, eikä siihen tule kohdistaa ennalta arvaamattomasti aiheutuvia riskejä. Keski-Savon Vesi on arvioinut pohjavesialueen mahdollisten vahinkojen arvoksi kymmenen miljoonaa euroa. Jos vedenottamon käyttö estyisi, sen toiminta pitäisi korvata muilla vedenottamoilla.

Joroisten kunnanhallitus päätti valitusluvan hakemisesta maanantaina. Malminetsintälupahakemuksen alue ulottuu Joroisista myös Pieksämäen kaupungin alueelle.

Suosittelemme sinulle