Hyppää sisältöön

Ratsastusterapia auttaa tutkimuksen mukaan alaselkäkipuihin – 12 viikon hoidon jälkeen koettu kipu väheni ja uni parani

Apu löytyi hevosen keinuvasta käynnistä, joka tuo liikettä kyydissä istuvan ihmisen selkään.

Nainen ratsastaa hevosella. Ohjaaja kävelee vieressä.
Kuvituskuva. Kuvassa ratsastusterapiaa Janakkalan Kiipulassa. Kuva: Ville Välimäki / Yle
Anne-Pauliina Rytkönen

Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan ratsastusterapiasta on apua alaselkäkipuisten toimintakykyyn. Tutkimukseen osallistui Salossa ja Kajaanissa 22 alaselkäkivusta kärsivää miestä ja naista.

Kuntoutusjakso oli kestoltaan 12 viikkoa. Tutkimukseen osallistuneet kävivät ratsastusterapiassa kerran viikossa. Neljä ensimmäistä kertaa oli kestoltaan 10 minuuttia, seuraavat neljä kertaa 20 minuuttia ja viimeiset neljä kertaa 30 minuuttia.

Tutkimuksen mukaan kuntoutujan ja hevosen liikkeiden yhteensopivuus sekä harjoituksen sopiva kesto olivat avainasemassa.

Tämän vuoksi osallistujat saivat valita kahdesta hevosesta, kumman käyntiliike tuntui heistä paremmalta.

– Toinen hevonen saattoi tuottaa kipua ja toinen helpotti sitä. Kaikki liikemallit eivät sopineet kaikille, kertoo väitöskirjatutkija Sanna Mattila-Rautiainen.

Ratsastusterapia kohensi hyvinvointia monella tapaa

Tutkimuksen mukaan tilastollisesti merkittävää näyttöä saatiin nukkumisen, taipumisen ja kurkottamisen kohentumisesta. Myös pitkään istuminen helpottui.

Ratsastusterapia vähensi koetun kivun määrää sekä lisäsi sosiaalista aktiivisuutta ja psyykkistä hyvinvointia.

Apu löytyi hevosen keinuvasta käynnistä, joka toi liikettä kyydissä istuneen ihmisen selkään. Tavallisesti kipupotilas pelkää ja välttelee liikkeen tuottamista kivuliaalle alueelle.

– Kun ihminen kävelee, hän on alaraajoillansa. Hevosen selässä liike tulee istuma-asennossa. Silloin alaraajojen jäykkyys tai puolierot eivät vaikuta samalla tavalla, väitöskirjatutkija Sanna Mattila-Rautiainen kertoo.

Suomen ratsastajainliiton mukaan ratsastusterapia on yksilöllistä, suunnitelmallista ja tavoitteellista kuntoutusta. Terapiassa hyödynnetään hevosen liikettä. Talliympäristö ja eläimen kanssa toimiminen antavat monenlaista hyvinvointia tukevaa virikettä.

Ratsastusterapia on lääkinnällisen kuntoutuksen muoto. Se on ollut vuoden 2019 alusta Kelan palveluvalikossa omana terapiamuotonaan.

Itä-Suomen yliopistossa tehdyn tutkimuksen tulokset julkaistiin Frontiers in Veterinary Science -lehdessä.

Suosittelemme sinulle