Hyppää sisältöön

Jääkiekkofani Mikko Lantta ajoi satoja tunteja ympäri Suomen, vaikka suosikkijoukkue rypi pohjamudissa – nyt hän kertoo, miksi

Lappeenrantalainen Mikko Lantta näki tälläkin kaudella kaikki jääkiekkojoukkue SaiPan 60 runkosarjan ottelua paikan päällä.

Lappeenrantalainen SaiPan kannattaja Mikko Lantta.
Huoltoasemat ovat tulleet Mikko Lantalle tutuiksi pelireissujen takia. Kuva: Ville Toijonen / Yle
Ville Toijonen

Lappeenrantalainen Mikko Lantta istuu huoltamon pöydän ääressä ja siemailee teetä. Huoltamot ovat tulleet Lantalle tutuiksi, sillä hän kävi tälläkin kaudella katsomassa kaikki jääkiekkojoukkue SaiPan pelit. Kotihallissa oli 30 ottelua ja muilla paikkakunnilla toiset 30 ottelua.

– Viimeksi on SaiPan peli jäänyt näkemättä jäähallissa lokakuussa 2016. Muistelen, että yhdeksän vuoden aikana on viisi ottelua jäänyt näkemättä, sanoo Mikko Lantta.

Lantan mukaan matkustaminen on mukavaa, vaikka se syö fyysisesti. Samalla se kuitenkin tuo henkistä latausta.

– Tappiopelin jälkeen ottaa aika paljon pannuun, mutta koskaan ei ole ollut sellaista fiilistä, etten lähtisi vieraspeliin paikan päälle, Lantta toteaa.

Saimaan Keltamustien puheenjohtaja Petri Mäntykivi ja jäsen Mikko Lantta.
Mikko Lantta (kuvassa oikealla) on tuttu näky SaiPan seisomakatsomossa. Vasemmalla Saimaan Keltamustat yhdistyksen puheenjohtaja Petri Mäntykivi. Kuva: Ville Toijonen / Yle

Pitkät matkat lähes joka liigapaikkakunnalle

Lappeenrannasta katsottuna liigapaikkakunnat ovat aika kaukana. Vieraspelireissuja on suunniteltava etukäteen.

– Lappeenranta ei millään muotoa ole helpoin paikka operoida vieraspelejä. Kolmen ja puolen tunnin päässä oleva Tamperekin on meille lähimatka.

Lappeenrannan SaiPan kausi päättyi muutama päivä sitten runkosarjan viimeiseen sijaan. Nyt on Mikko Lantallakin aikaa levätä, ainakaan SaiPan takia hänen ei tarvitse enää matkustaa puoleen vuoteen.

– Viimeisen ottelun jälkeen oli helpottunut fiilis. Ei tämä joukkue ansainnut pelata enempää, Lantta viittaa SaiPan heikkoon kauteen.

Kuuntele alta Mikko Lantan haastattelu. Toimittajana on Ville Toijonen.

Lappeenrantalainen Mikko Lantta kävi jälleen katsomassa kaikki liigajoukkue SaiPan ottelut. Ville Toijonen tapasi Mikko Lantan huoltamolla teekupin ääressä.

Lantan mielestä kannattajien mielialaan iskee se, että kesken kauden hyviä pelaajia myydään.

– Liigassa on tyhmä järjestelmä, että tällainen on mahdollista, mutta silti me lähdemme ihan normaalisti liikkeelle. Pelipäivä on aina pelipäivä, Lantta summaa.

Satoja tunteja autossa

SaiPalla oli kauden aikana 30 kotipeliä ja 30 vieraspeliä. Vieraspeleihin Lantta meni kaksi kertaa fanibussin kyydissä, kerran ajoi yksin autolla ja loput kerrat hän kävi muiden kannattajien kanssa kimppakyydeillä.

– Kimppakyyditkin pääosin ajoin itse. Taisin olla viisi kertaa kyydissä vain matkustajana.

Yöpymisiä kauden aikana tulee vieraspaikkakunnilla kahdesta neljään. Usein Lantta palaa pelien jälkeen heti Lappeenrantaan.

– On sitä joskus Oulusta tultu heti pelin jälkeen kotiin. Olin joskus kuuden maissa aamulla Lappeenrannassa, Lantta kertoo.

Lappeenrantalainen SaiPan kannattaja Mikko Lantta.
Kuudenkympinmies, kuten Lantta itse sanoo, viitaten kaikkiin 60 käytyyn otteluun. Lantta muistelee, että vastaavia kannattajia on ollut ainakin KooKoon, Jypin ja Tapparan kannattajissa. Kuva: Ville Toijonen / Yle

Mikko Lantta pysyy joukkueelle uskollisena ja aikoo kiertää peleissä jatkossakin. Hän ei laske matkojen aiheuttamaa rahanmenoa.

– Ei minulla pää kestäisi, jos alkaisin laskemaan, paljonko tähän menee kaudessa rahaa.

Suosittelemme