Hyppää sisältöön

Yli puoli miljoonaa taloa voi joutua pakkoremonttiin – tästä jutusta selviää koskeeko hätkähdyttävä EU-direktiivi sinua

EU vaatii rakennuksilta parempaa energiatehokkuutta. Kysyimme asiantuntijoilta, milloin energiaremonttiin on syytä varautua.

Ympäristöministeriön ympäristöneuvos Maarit Haakana sanoo, että esitys energiatehokkuusdirektiivistä voi muuttua neuvotteluissa.
Hannele Muilu
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen 1,2 miljoonasta omakotitalosta yli puolet pitää remontoida, jos tekeillä oleva EU-direktiivi hyväksytään.

Remontointi pakon edessä harmittaa monia omakotiasujia, mutta samalla energiakuluihin voi tulla selkeitä säästöjä.

Samat vaatimukset koskevat myös rivi- ja paritaloja sekä kerrostaloja.

Selvitimme, mihin asukkaan pitäisi kodissaan varautua. Kysymyksiin vastasivat Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander ja Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski.

Mistä talon energiatehokkuuden tietää?

Talon energiatehokkuus selviää parhaiten energiatodistuksesta.

Energiatodistus vaaditaan silloin kun asuntoa ollaan myymässä tai vuokraamassa.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA pitää listaa pätevistä energiatodistusten laatijoista.

Todistukseen kuuluu yleensä myös neuvonta siitä, millä energialuokkaa voi parantaa.

Kovin suosittua ei todistusten hakeminen ole vielä ollut. Energiatodistusrekisterissä on noin 200 000 rakennusta, joista omakotitaloja on noin 92 000.

Mitä tarkoittavat energialuokat?

Energialuokat ovat A,B,C,D,E,F,G, joista G on huonoin. Luokat ovat tuttuja kodinkoneista.

Esityksessä kaikista rakennuksista 15 prosenttia laitetaan huonoimpaan energialuokkaan G.

Tavoitteena on nostaa rakennukset D-luokkaan vuoteen 2033 mennessä. Tämä tarkoittaa sitä, että energiaremontteja tarvitsee 570 000 omakotitaloa.

Jos talo on G-luokassa, sitä pitäisi ryhtyä remontoimaan tavoitteita kohti. E-luokkaan pitäisi päästä vuoteen 2030 mennessä ja D-luokkaan vuoteen 2033 mennessä.

Vaikuttaako uudistus uusiin taloihin?

Talot on jo monen vuoden ajan pitänyt rakentaa lähes nollapäästöisinä. Uusimmat talot kuuluvat parhaisiin energiatodistusluokkiin A tai B.

Uusiin ja D-energialuokassa jo oleviin taloihin ei todennäköisesti tarvitse tehdä mitään.

G-luokassa on varsinkin 1970-luvun lopussa rakennettuja ja sitä vanhempia taloja. Tosin moniin taloihin on tehty jo energiatehokkuutta parantavia remontteja.

Millä voi parantaa energialuokkaa?

Energialuokkaan vaikuttavat varsinkin lämmitystapa ja asunnon tiiviys.

Talon seiniin ja yläpohjaan voidaan lisätä eristeitä. Ikkunoita ja ovia kannattaa myös uusia.

Esitys tavoittelee siirtymistä fossiilisista polttoaineista uusiutuviin. Esimerkiksi öljylämmityksen vaihtaminen toiseen lämmitystapaan parantaa luokitusta.

Kaukolämpö on kannatettava lämmitysmuoto, kunhan voimalan polttoaine on uusiutuvaa.

Talossa voi ottaa käyttöön useita lämmitystapoja kuten sähkölämmityksen rinnalle varaavan takan ja ilmalämpöpumpun.

Jos talossa on koneellinen ilmanvaihto, laitteen uusiminen nykyaikaiseen saattaa vähentää kulutusta. Siihen voidaan lisätä lämmön talteenottomenetelmiä.

Esimerkiksi 1950-luvun painovoimaisen ilmanvaihdon rintamamiestalon tiivistämiseen kannattaa kysyä asiantuntijan neuvoja. Varsinkin 1970-luvun öljykriisin jälkeen rakennettiin liian tiiviitä pullotaloja, jolloin sisäilma pilaantui ja rakenteet alkoivat hajota.

Mitä D-luokkaan pääseminen vaatii?

Motiva on koonnut vaihtoehtoja eri vuosikymmenillä rakennettujen pientalojen remonteista, joilla parannetaan energialuokkaa.

Esimerkiksi 1970-luvun taloa, jossa on öljylämmitys, uusitaan vähitellen niin, että ensin hankitaan ilmalämpöpumppu pienentämään öljynkulutusta ja viilennykseen. Parin vuoden kuluttua muun muassa muutetaan tasakatto harjakatoksi, lisätään eristyksiä, uusitaan takka varaavaksi ja tehdään koneellinen ilmanvaihto. Näillä toimilla talo on nostettu F-luokasta D-luokkaan.

Mitä remontointi maksaa, saako siihen tukia?

Energiaremontit maksavat helposti tuhansia euroja. Lämmitysjärjestelmän muuttaminen vaikkapa öljystä maalämpöön maksaa helposti 25 000 euroa.

Esimerkiksi öljylämmityksestä luopumiseen on jo saatavissa tukea osalle kustannuksesta. Tukimalleista puhutaan varmasti lisää kun EU-direktiivi etenee.

Tuleeko uudistus voimaan?

EU-parlamentti hyväksyi teollisuusvaliokuntansa ehdotuksen tiistaina. Seuraavaksi esitystä käsittelevät kolmikantaisesti EU-komissio, EU-parlamentti ja ministerineuvosto. Neuvosto on tuonut esille monia lievennyksiä ehdotukseen, joten esitys saattaa vielä hyvinkin muuttua. Suomikin kannattaa maltillisempia säännöksiä. Tavoite päästöjen vähentämisestä on yhteinen.

Korjaus 16.3.klo 15.03 Jutussa on korjattu Motivan esimerkkiä siitä, millaisia toimia 1970-luvun taloon voidaan tehdä energialuokituksen parantamiseksi. Alun perin jutussa luki, että päivitetään öljykattila käyttämään uusiutuvaa lämmitysöljyä. Tämä ei kuitenkaan vaikuta rakennuksen energiatehokkuuteen eikä paranna luokitusta.

Lue myös:

Suomalaiskoteja uhkaa mittava pakkoremontointi, kun EU-parlamentti hyväksyi kiistellyn ehdotuksen: taloista halutaan vähäpäästöisiä

Suosittelemme sinulle