Hyppää sisältöön

Vuokravakuuksien palautuksesta syntyi iso riita Kuopiossa – sijoitusyhtiö tuomittiin palauttamaan vakuudet Hengitysliitolle ja ammattiopisto Luoville

Vuokratilat sijaitsivat Kopiossa Minna Canthin kadulla. Riitaa tuli niin vakuuksien palauttamisesta kuin katselmuksen pitämisestäkin.

Itä-Suomen hovioikeus ulkoapäin
Osapuolet voivat hakea valituslupaa korkeimmalta oikeudelta 15 toukokuuta saakka. Kuva: Toni Pitkänen / Yle
Anne-Pauliina Rytkönen

Hengitysliitto ry ja Ammattiopisto Luovi vuokrasivat Pohjois-Savossa Kuopiossa Minna Canthin kadulla sijaitsevia tiloja usean vuoden ajan. Ensimmäinen vuokrasopimus tehtiin syyskuussa 2006 ja lisää tiloja vuokrattiin joulukuussa 2013. Ensimmäiseksi vuokrattujen tilojen vakuus oli 9 108 euroa ja lisätilojen vakuus 1 500 euroa.

Vuokrasopimukset päättyivät heinäkuussa 2016. Riitaa syntyi, kun vuokranantajana toiminut PPwest ei maksanut vuokravakuuksia takaisin. Vuokrasopimuksissa ei mainittu aikaa, jonka kuluessa vakuudet olisi pitänyt palauttaa. PPWest Oy on suomalainen yksityisomisteinen kiinteistösijoittamiseen keskittynyt yhtiö.

Riitaa syntyi myös siitä, oliko tilojen luovutuksen jälkeen järjestetty katselmusta vai ei. Hengitysliitto ry ja Ammattiopisto Luovi kertoivat oikeudessa, että katselmusta ei pidetty. PPwest Oy väitti, että katselmus pidettiin. Yhtiöllä ei ollut näyttää käräjäoikeudelle allekirjoitettua katselmuspöytäkirjaa.

Vuokraajan tiedossa oli, että tilat tullaan peruskorjaamaan pääosin asunnoiksi. Vuokranantaja ei sen vuoksi vaatinut loppusiivousta.

Pohjois-Savon käräjäoikeus päätti lokakuussa 2022, että PPwest velvoitetaan palauttamaan vuokravakuuksia yhteensä 10 608 euroa ja lisäämään summaan viivästyskorot 1.11.2016 lukien. Yhtiö on myös velvollinen korvaamaan yhdistykselle sen oikeudenkäyntikulut.

PPwest ilmoitti olevansa tyytymätön tuomioon ja haki siihen muutosta hovioikeudesta. Itä-Suomen hovioikeus päätti kuitenkin yksimielisesti, että asiassa ei ole ilmennyt aihetta käräjäoikeuden tuomion muuttamiseen.

Osapuolet voivat hakea valituslupaa korkeimmalta oikeudelta 15. toukokuuta saakka.

Suosittelemme sinulle