Hyppää sisältöön
Mielipide
Nuoret

Ulla Järven kolumni: Koulussa, harrastuksissa ja työelämässä on epäterveitä piirteitä, joita nuorten ei pitäisi joutua sietämään

Erotamme kiusaamisen, kaltoinkohtelun tai vainoamisen herkemmin kuin ennen, mutta ainakin yksi sokea piste on jäljellä. Se on tapa, jolla me varttuneemmat kohtelemme nuoria.

Kolumnisti Ulla Järvi, Yle
Ulla JärviTiedetoimittaja ja terveysviestinnän tutkija

Televisioruudussa surusilmäiset ukrainalaiset teinit seisovat pommitettujen kotiensa raunioilla. Näen pakolaisnuoria päivittäin kotikaupunkini kaduilla matkalla kouluun tai uimahallissa. Heidän arkensa, perusturvallisuutensa ja tulevaisuudenhaaveensa on rikkonut muutaman ihmisen sietämätön julmuus.

Se lävistää katsojan sielun siinä turvallisella kotisohvalla.

Aikuisten maailma kohtelee nuoria tavoilla, joista julkisuuteen pirskahtelee satunnaisia ja pöyristyttäviä välähdyksiä.

Silmäilen päivän sanomalehtiä. Molemmat kertovat entisestä lentopalloilijasta (siirryt toiseen palveluun), jonka elämä alkoi suistua raiteiltaan viikoittaisissa punnituksissa. Alusvaatteisilleen riisutetut tytöt ja nuoret naiset punnittiin urheiluseuran miesten naureskellessa vieressä. Kukaan ei kuulemma uskaltanut sanoa valmentajille mitään, koska kaikki pelkäsivät urheilu-uransa puolesta.

Ja taas… muutaman ihmisen sietämätön julmuus lävistää lukijan sielun siinä turvallisella kotisohvalla.

Aikuisten maailma kohtelee nuoria tavoilla, joista julkisuuteen pirskahtelee satunnaisia ja pöyristyttäviä välähdyksiä. Luistelijatyttöjen ja -naisten menestyksen rinnalla tv-kameroiden loisteessa myhäilee tämän vuoden SM-kisoissa sama valmentaja, joka vain muutama vuosi sitten sai kilpailukiellon epäasiallisesta käytöksestä.

Kielto tuli nuorten kohtelusta. Valmentajan mukaan luistelijan kaatuminen oli ”oma valinta”, ja joukkuetoverit laitettiin rinkiin haukkumaan epäonnistujia. ”Vitun hiiri” ja ”Tapa ittes” -kommentit olivat median jutuissa haastateltujen tyttöjen mukaan tavallista kielenkäyttöä aikuiselta

Toivon hartaasti, että valmennuksen metodit ovat nyt toiset. Sillä ne aikuiset, joilla valtaa on, tekevät muutoksia ja mullistuksia, joilla on valtavat vaikutukset kokonaisten nuorisosukupolvien elämään ja tulevaisuuteen.

Asiantuntijat varoittivat uravalintapaineiden ja stressin siirtymistä aina vain nuorempiin. Silti uudistus runnottiin läpi niin, että muutamasta ikäluokasta tuli väliinputoajia.

Moni on jakanut sosiaalisessa mediassa Helsingin Sanomien haastattelua (siirryt toiseen palveluun) parikymppisestä naisesta, joka on uusinut ylioppilaskokeitaan 15 kertaa. Hän kirjoitti ylioppilaaksi ennen nykyistä pikavauhtia toteutettua pääsykoeuudistusta, jonka seurauksena naisen lukiossa tekemät aine- ja yo-kirjoitusvalinnat menettivät rutkasti pistearvoaan. Pitkän matematiikan laudatur (siirryt toiseen palveluun) on nyt se, jonka yliopistot arvottavat useimmissa tiedekunnissa ylitse muiden – myös humanistisilla aloilla.

Todistus- ja pääsykoevalintaa uudistettaessa lukuisat asiantuntijat varoittivat uudistuksen merkitsevän uravalintapaineiden ja stressin siirtymistä (siirryt toiseen palveluun) aina vain nuorempiin ja nuorempiin ikäluokkiin.Silti uudistus runnottiin läpi niin nopeasti, että muutamasta ikäluokasta tuli väliinputoajia.

Kun vielä ensikertalaisuudesta saa lisäpisteitä, nuoren hakijan ei kannata ottaa saamaansa opiskelupaikkaa vastaan, jos se ei ole juuri hänen toivomansa ala.

Pahinta on, kun nuoriin kohdistuvat, epäonnistuneet yhteiskunnalliset uudistukset käännetään yksittäisen nuoren ongelmiksi.

Toisaalta joka vuosi on jonnekin haettava, muutoin esimerkiksi työmarkkinatuki evätään. Jos vanhemmat eivät suostu elättämään täysi-ikäistä lastaan, on käytävä samaan aikaan töissä ja luettava joko pääsykokeisiin, ylioppilaskirjoitusten uusintaan tai molempiin.

Pahinta mielestäni on, kun nuoriin kohdistuvat, epäonnistuneet yhteiskunnalliset uudistukset tai esimerkiksi kilpaurheilun kohtuuttomat vaatimukset käännetään yksittäisen nuoren ongelmiksi.

On nuoren oma vika, jos ”pää ei kestä” armotonta kilpailua yliopistopaikoista. Huipulla urheilu vaatii uhrauksia, joten syömishäiriö onkin vain valmiiksi herkän ihmisen oireilua. Ja kuinka moni tyttö tekeekään ”virhetulkintoja” valmentajan puheista.

Ikään kuin varttuneiden aikuisten ei tarvitsisi pyytää nuoriin kohdistuvia virheitä anteeksi.

Työelämään astunut nuorempi ikäluokka on sentään vähitellen alkanut maksaa potut pottuina. Nuoret lääkärit haluavat myös elää, joten he eivät aina suostu ylipitkiin työrupeamiin ruuhkautuneissa päivystyksissä ja osastoilla, joissa potilasturvallisuus toistuvasti vaarantuu. Nuoret hoitajat pysyivät lakkorintamassa ja vaihtavat surutta työpaikkaa, joka ei heitä arvosta.

Kenenkään ei ole enää sosiaalisen paineen alla pakko perustaa perhettä ja tehdä lapsia. Sukupuoltaan ja seksuaalisuuttaan voi länsimaissa ilmaista vapaammin kuin koskaan ennen.

Onneksi myös tällainen, terve itsekkyys lävistää sielun – ja se on meille paatuneen alistuneille keski-ikäisille ihan oikein.

Ulla Järvi

Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja viestinnän tutkija, joka toivoisi nuorille aikuisille parempaa tulevaisuutta, kuin mitä maailma tällä hetkellä näyttää heille tarjoavan.

Voit keskustella kolumnista 17.3. kello 23.00 asti.

Suosittelemme sinulle