Hyppää sisältöön

Tällaista väkivaltaa kouluissa esiintyy, oikeustapaukset paljastavat: opettaja erotti teinit toisistaan, sai murtumia kylkiluihin

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa on vuoden sisällä käsittelyssä kolme opetushenkilöstöön kohdistuvaa väkivaltatapausta. Näistä kaksi on alaikäisten tekemiä ja kolmas yläkouluikäisen huoltajan tekemä.

neljä anonyymiä opiskelijaa seisovat ulkona ringissä
Kouluissa tapahtuu myös loukkaantumisia väkivallan seurauksena. Arkistokuva. Kuva: Antti Kolppo / Yle
Saara Hirvonen

Opettajat joutuvat työssään yhä useammin väkivallan uhreiksi. Vajaan vuoden sisällä esimerkiksi Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa on käsitelty useita opettajiin kohdistuneita väkivaltatilanteita.

Puolen vuoden sisällä käräjäoikeus on käsitellyt kaksi eri oikeustapausta, joissa kahden eri espoolaisen koulun yläkoululaisen väkivallan uhrina on ollut opettaja.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden käsiteltäväksi tulee tänä keväänä myös kolmas kouluihin liittyvä oikeustapaus, jossa huoltaja on käyttäytynyt väkivaltaisesti lapsensa rehtoria kohtaan.

Opettajalle nivelkierukan repeämä polveen

Espoolaisessa yläkoulussa oppilas tönäisi välituntivalvojana toiminutta opettajaa niin, että opettaja kaatui selälleen maahan joulukuussa 2021.

Valvontakameratallenteen perusteella tuomittu poika osuu välituntia valvovaa opettajaa selkään ja olkapäähän ohittaessaan tämän. Sen jälkeen opettaja pysäyttää pojan kavereineen ja keskustelee heidän kanssaan.

Ennen tönäisyä opettaja liikahtaa poikaa kohti menemättä kuitenkaan häneen kiinni. Tämän jälkeen valvontakameratallenteella näkyy, kun tuomittu tönäisee opettajaa kaksin käsin niin, että opettaja kaatuu selälleen koulun lattialle, josta hän nousee itse ylös.

Opettajan vasen polvi kuitenkin kipeytyi kaatumisen seurauksena, joten hän hakeutui ortopedille tammikuussa 2022.

Lääkäri totesi vasemman polven nivelkierukan repeämän. Lisäksi tapahtunut aiheutti opettajalle särkyä, kuuden viikon ajan ahdistusta ja nukkumisvaikeuksia.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi teon aikaan 15-vuotiaan pojan pahoinpitelystä nuorena henkilönä maksamaan 30 päiväsakkoa, yhteensä 180 euroa. Lisäksi hänet tuomittiin maksamaan uhrille viivästyskorkoineen kivusta ja särystä 900 euroa, sopeutumishäiriöstä 400 euroa ja oikeudenkäyntikuluista hieman yli 2 500 euroa.

Käräjäoikeus antoi tuomionsa joulukuussa 2022, mutta se ei ole lainvoimainen, sillä oppilas on valittanut tuomiosta hovioikeuteen tammikuun lopussa 2023. Hän on ilmoittanut tyytymättömyyttä koko tuomioon.

Hovioikeus arvioi, myöntääkö se asiaan valituslupaa vai ei.

Opettaja meni rauhoittamaan tilannetta, kaksi kylkiluuta murtui

Espoolaisessa yläkoulussa opettaja meni rauhoittamaan kahta levottomasti toisiaan kohtaan käyttäytynyttä oppilasta tammikuussa 2022. Kun opettaja oli siirtämässä toista oppilasta pois tilanteesta, tämä löi häntä voimakkaasti kyynärpäällä kylkeen.

Väkivaltaisesti käyttäytynyt oppilas oli teon aikaan 15-vuotias.

Opettajalle tuli kipua, mustelma kylkeen ja kaksi kylkiluun murtumaa. Opettaja kärsi myös nukkumisvaikeuksista, ja tapahtunut toi mieleen aiemmin tapahtuneen toisen uhkaavan tilanteen koululla, jossa häntä oli osoitettu ikkunan takaa ampuma-asetta muistuttavalla pistoolilla. Lääkäri diagnosoi hänellä vaikean stressin ja sopeutumishäiriön.

Sama 15-vuotias oppilas osallistui tammikuussa 2022 myös väkivaltaiseen nuuskan ryöstöön toisen nuoren kanssa. Hän toimi anastetun omaisuuden ottajana ja pois kuljettajana. Uhrille aiheutui kasvoihin useita leikkaushoitoa vaatineita murtumia.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi oppilaan opettajaan kohdistuneesta teosta sekä toiseen henkilöön kohdistuneesta ryöstöstä yhteisrangaistukseen. Nuorena tehtyjen tekojen rangaistus oli neljä kuukautta ehdollista vankeutta. Koeaika päättyy maaliskuun 2023 lopussa.

Lisäksi tekijä tuomittiin maksamaan opettajalle viivästyskorkoineen vahingonkorvausta kivusta ja särystä 1 200 euroa sekä opettajan oikeudenkäyntikulut lähes 1 600 euroa. Vastaavasti ryöstön uhrille korvauksia kivusta, särystä ja tilapäisestä haitasta sekä kärsimyksestä yhteensä 6 000 euroa, anastusta omaisuudesta, sairaanhoito- ja taksikuluista hieman yli 500 euroa sekä oikeudenkäyntikuluja yli 1 800 euroa.

Tuomio ei ole lainvoimainen, koska oppilas on valittanut tuomiosta hovioikeuteen joulukuussa 2022. Hän on ilmoittanut tyytymättömyyttä koko tuomioon. Hovioikeus arvioi, myöntääkö se asiaan valituslupaa vai ei.

Väkivaltaa rehtoria vastaan huoltajapalaverissa

Kolmas oikeuteen päätynyt opettajaan kohdistunut väkivaltatilanne liittyy rehtorin ja huoltajan tapaamiseen.

Huoltaja ja rehtori olivat olleet kahdestaan huoltajapalaverissa, jossa rehtori on huoltajan kiihtyneen käytöksen vuoksi halunnut poistua tilasta. Huoltaja on estänyt tämän tarttumalla rehtoria kädestä kiinni aiheuttaen kipua.

Syyttäjä on nostanut syytteen oppilaan huoltajaa kohtaan koulun rehtoriin kohdistuneesta lievästä pahoinpitelystä. Asia käsitellään käräjäoikeudessa vielä tänä keväänä.

Syyttäjä vaatii huoltajalle sakkorangaistusta. Opettaja vaatii huoltajalta vahingonkorvauksia kivusta ja särystä sekä oikeudenkäyntikulujensa korvaamista.

Koulut ilmoittavat entistä herkemmin poliisille väkivalta- ja muista rikosepäilyistä. Toimittaja Katri Tapolan haastatteli perjantaina 3.2.2023 tamperelaisen Ahvenisjärven koulun rehtori Ilpo Nybacka sekä rikosylikonstaapeli ja ankkuripoliisi Mikko Pitkänen Sisä-Suomen poliisista.

Suosittelemme sinulle