Hyppää sisältöön

Marjanpoimijakiintiölle loppu – lainsäädännön pikaisella uudistamisella haluttiin parantaa poimijoiden asemaa, mutta paljon jäi tekemättä

Ensi kesänä noudatetaan vielä marjalakia. Poimijat haluttaisiin kuitenkin työsuhteiden piiriin.

Marjastaja poimii mustikoita marjanpoimurilla.
Kuva: Juulia Tillaeus / Yle
Taina Nuutinen-Kallio

Ensi kesänä metsämarjanpoimijoiden työsuhteissa noudatetaan edelleen vuonna 2021 voimaantullutta marjalakia, jonka toteutumista Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto seuraa.

Työ- ja elinkeinoministeriö eli TEM on aiempina kesinä neuvotellut Thaimaan viranomaisten kanssa poimijakiintiöistä. TEM:n johtava asiantuntija Katri Niskanen kertoo, että tulevaksi poimintakaudeksi kiintiöitä ei kuitenkaan enää neuvotella.

– Kiintiöitä ei ole, eikä poimijoita jaeta yritysten kesken. Töihin tulevat poimijat hakevat viisumia normaalien maahantulomenettelyiden puitteissa, Niskanen kertoo.

Ulkoministeriönhallinnonalaan kuuluva edustusto tekee yksilöllisen harkinnan jokaisesta viisuminhakijasta. Viisumikäsittelyssä kiinnitetään erityistä huomiota oleskelun tarkoitukseen, ihmiskaupan riskiin, hakemuksessa annettujen tietojen luotettavuuteen sekä siihen onko hakijalla riittävästi rahaa.

TE-keskukset taas arvioivat sen yrityksen luotettavuutta, jotka haluavat kutsua poimijoita Suomeen. Kaikkea tätä valvoo aluehallintovirasto AVI.

Niskasen arvion mukaan nämä toimet eivät vielä ole riittävät turvaamaan thaimaalaispoimijoiden asemaa ja oikeuksia.

– Valmistelimme kausityöasetuksen muutosta kiireellisellä aikataululla, jotta poimijat saataisiin työsuhteisiksi ja työelämän lakien piiriin. Se ei onnistunut näin lyhyellä aikavälillä, ja säädösmuutosten kautta eteneminen jää tulevan hallituksen harkittavaksi. TEM:n näkemys on, että lisää takeita lainsäädäntöön tarvitaan poimijoiden aseman turvaamiseksi, Niskanen toteaa.

Viisumihakemuksia alettiin ottaa vastaan helmikuussa

Ulkoministeriö keskeytti viisumien myöntämisen Thaimaan marjanpoimijoille väliaikaisesti marraskuussa 2022. Päätöstä perusteltiin luonnonmarjanpoimintaan liittyvillä epäselvyyksillä. Viisumihakemuksia alettiin kuitenkin ottaa vastaan taas helmikuussa.

Useat poliisilaitokset ovat tutkineet laajaa ihmiskaupparikoskokonaisuutta, jossa epäillään, että Suomessa työskenteleviä thaimaalaisia marjanpoimijoita on joutunut ihmiskaupan uhriksi.

Tapauksen tutkinnan myötä vangittuna on ollut kaksi epäiltyä. Toinen heistä on thaimaalainen mies, jonka epäillään välittäneen poimijoita lappilaiselle Polarica Oy:lle. Myös yhtiön toimitusjohtaja Jukka Kristo on ollut vangittuna, koska häntä epäillään ihmiskaupparikoksesta. Molemmat epäillyt ovat kiistäneet syytökset.

Kausityöasetuksen valmistelu aloitettiin pikavauhtia syksyllä, kun tiedot ihmiskauppatutkinnasta tulivat ilmi.

Lue lisää Lapin uutisia. Kuuntele ja katsele sisältöjämme Yle Areenassa.

Suosittelemme sinulle