Hyppää sisältöön

Unelma nikotiinittomasta Suomesta on kallis lahja Ruotsille – nuuskarallista valuu noin sadan miljoonan euron verotulot länsinaapuriin

Kysyimme nuuskaralliseudulla asuvien mielipidettä: monen mielestä nuuskan laillinen myynti Suomessa on kannatettava ajatus etenkin verohyötyjen vuoksi.

Valtakunnan rajalla asioivat ihmiset pohtivat, olisiko hyvä vai huono asia, että Suomikin saisi myydä nuuskaa poikkeusluvalla kuten Ruotsi.
Taina Nuutinen-Kallio

Tornion rajanaapurikaupunki Haaparantaa voi hyvällä syyllä kutsua Ruotsin nuuskapääkaupungiksi. Siellä on useita yrityksiä, joiden liiketoiminta perustuu nuuskan myymiseen suomalaisille.

Myymäläpäällikkö Petri Pitkänen King of snus -liikkeestä pitää hyvänä ajatusta, että nuuskaa saisi myydä Suomessakin poikkeusluvalla. Hän toteaa, ettei nuuskan harmaasta taloudesta hyödy muut kuin salakuljettajat.

– Oma henkilökohtainen mielipide on, että miksipä nuuska ei voisi olla laillista Suomessakin, koska myydäänhän siellä alkoholia ja tupakkaakin. Ei nuuska tuotteena sen kummempi ole, Pitkänen arvelee.

King of Snus nuuskakaupan myymäläpäällikkö Petri Pitkänen.
Myymäläpäällikkö Petri Pitkänen ei usko, että Haaparannan nuuskabisnes kärsii, vaikka nuuskaa myytäisiin myös Suomessa. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Koska nuuskan myynnin saaminen lailliseksi on tällä hetkellä vain puheen tasolla, ei King of Snusissa ole pohdittu esimerkiksi liiketoiminnan laajentamista Suomeen.

Puolueet erimielisiä myynnistä

Viime kesänä Kokoomuksen puoluekokous linjasi, että nuuskan myynti olisi saatava lailliseksi. Ruotsalaisen kansanpuolueen RKP:n mukaan Suomen tulisi vaikuttaa EU:n suuntaan nuuskan myyntikiellon purkamiseksi.

Keskusta taas suhtautuu asiaan kielteisesti: puoluekokous on ottanut kantaa Helsingin keskustanuorten ulostuloon asiasta.

Vihreillä ei ole virallista linjausta, mutta puolue on sitoutunut jatkamaan toimia nikotiinituotteiden käytön vähentämiseksi.

SDP:llä ei ole suoraa kantaa poikkeuslupaan. Aiemmin puolue on ottanut kuitenkin kantaa maahantuonnin kieltämisen osalta. Puolueen mielestä täyskieltojen tulee olla sellaisia, että niitä on mahdollista valvoa.

”Salakuljetetulla nuuskalla ei ole tasahintaa”

Sosiaali- ja terveysministeriön tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittämistyöryhmä on esittänyt, että nuuskan, purutupakan ja nenänuuskan matkustajatuonti pitäisi kieltää kokonaan. EU on kieltänyt nuuskan myynnin muissa maissa paitsi Ruotsissa.

Suomessa nuuskan käyttö on silti lisääntynyt vuosi vuodelta. Nuuskaa ostetaan Ruotsista itselle omaan käyttöön. Esimerkiksi viime vuonna Ruotsista tuotiin Suomeen lähes 15 miljoonaa nuuskarasiaa. Suuria määriä nuuskaa myös salakuljetetaan pimeillä markkinoilla myytäväksi. Molemmissa tapauksissa verohyödyt jäävät Ruotsiin.

Nuuskarasioita nuuskakaupan kylmäkaapissa.
Esimerkiksi THL:n tekemien kyselyjen mukaan nuuskan käyttö on lisääntynyt koululaisten, toisen asteen opiskelijoiden sekä korkeakouluopiskelijoiden keskuudessa. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Valvontajohtaja Hannu Sinkkonen Tullista kertoo, että nuuskaan liittyvän harmaan talouden hintalapuksi on arvioitu yli 50 miljoonaa euroa.

Sinkkonen tähdentää, että kyseessä on karkea arvio, joka pohjautuu sille määrälle salakuljetettua nuuskaa, mikä on tullin tiedossa.

– Emme voi ottaa kantaa maahan tuotaviin kilomääriin emmekä hintoihin. Salakuljetetulla nuuskalla ei ole tasahintaa. Mitä useampi välittäjä, sitä kovempi on hinta, hän kertoo.

Määriä on vaikea arvioida

Minkälaisen veropotin Suomi sitten menettää, kun suomalaisnuuskaajat ovat Ruotsista tuodun tavaran varassa?

– On äärimmäisen vaikea arvioida, kuinka paljon nuuska tuottaisi verotuloja, jos sen myynti olisi Suomessa mahdollista, tähdentää valmisteverotusyksikön päällikkö Merja Sandell valtiovarainministeriöstä.

Nuuskasta saatava verotuotto voisi hänen mukaansa olla jopa sata miljoonaa euroa.

Arvio on karkea, koska aivan tarkkoja tietoa nuuskan käyttömääristä ei ole. Se tiedetään, että käyttö on lisääntynyt.

Sandell muistuttaa, että mikäli nuuskan yksityinen maahantuonti jatkuisi, jäisi Suomella sittenkin verotuloja saamatta.

Terveystavoitteellinen vero

Suomessa tupakkatuotteita verotetaan sekä arvoverotuksella että kiinteällä verotuksella.

– Arvoverotus verottaa enemmän kalliita tuotteita, kiinteällä verotuksella varmistetaan, että myös halpoja tuotteita verotetaan.

Sandell kertoo, että tehdasvalmisteisten savukkeiden verotus on kireämpää kuin itsekäärittävän irtotupakan.

Nuuskassa verotus voisi olla samantyyppistä kuin irtotupakassa. Esimerkiksi piippu- ja savuketupakan kiinteä vero on 9,95 senttiä grammaa kohden. Näin ollen esimerkiksi suomalaisten suosikkinuuskan Odensin kymmenen gramman Odens-purkista veroa maksettaisiin kiinteää veroa noin euron verran. Sen lisäksi tuotteesta maksettava arvovero olisi 48 prosenttia tuotteen vähittäismyyntihinnasta.

Tupakkatuotteiden verotus on erittäin kireää Suomessa.

Suuri osa tupakkatuotteiden hinnasta on veroa.

– Kyseessä on terveystavoitteellinen vero. Eli Suomen tavoitteena on olla savuton ja nikotiiniton maa, ja verotus ohjaa siihen suuntaan.

Suosittelemme sinulle