Hyppää sisältöön

Mitä yhteistä on maratonhiihtäjillä, Elokapinalla, eduskuntavaaliehdokkailla ja kouluruokaan kyllästyneillä koululaisilla?

Rovaniemen Lordinaukio täytyy lauantaina erilaisista tapahtumista. Kaupunki: “Nämä ovat täysjärkisiä ihmisiä, eikä kukaan ole humalassa. Kaikki sujuu hyvin.”

Rovaniemen Koskikatu, maassa on lunta ja aurinko paistaa.
Rovaniemen keskustassa sijaitsevalla Lordinaukiolla on lauantaina luvassa runsaasti väkeä. Kuva: Mia Sivula / Yle
Armi Auvinen

Rovaniemen Lordinaukiolla on yhtenä viikonloppuna vilskettä kerrakseen. Tavallisten lauantaishoppailijoiden ja turistien lisäksi aukio palvelee lauantaina myös Jätkänkynttilä Ski Marathon -tapahtuman maalialueena.

Lisäksi samalla aukiolla on samana päivänä tarkoitus järjestää mielenilmaus paremman kouluruoan puolesta sekä Suomen luonnonsuojeluliiton Rovaniemen yhdistyksen ja Elokapinan yhdessä järjestämä Luontomarssi. Paikalla on myös useita eri puolueiden vaalikojuja.

Luvassa on siis aukio täynnä elämää. Mutta missä menee raja, milloin aukiolla on jo liian paljon hulinaa?

Lapin poliisilaitoksen ylikomisario Rauno Pätsi ei ole asiasta kovin huolissaan.

– Aika iso paikkahan se loppujen lopuksi on. Hankala sanoa, kuinka monta henkeä sinne oikein kaikkiaan mahtuu. Tuskin siellä mitään rajaa on.

Poliisi on paikalla seuraamassa tilannetta sen minkä muulta päivittäistoiminnaltaan pystyy.

– Tietenkin poliisi toivoo, että kaikki käyttäytyvät asianmukaisesti. Ei näytä siltä, että näillä tapahtumilla olisi vastakkainasettelua.

Aluetta hallinnoi ja sitä vuokraa Rovaseudun Markkinakiinteistöt Oy. Palvelupäällikkö Risto Saukkoriipin mukaan aukiolle mahtuu kyllä.

– Meillä oli alueella 3500–4000 ihmistä joskus, kun Lordi siellä esiintyi. Nämä ovat täysjärkisiä ihmisiä, eikä kukaan ole humalassa. Kaikki sujuu hyvin, Saukkoriipi sanoo.

Vaikka väkeä on paljon, on talvella järjestettävien tilaisuuksien luonne myös hieman erilainen kuin kesällä.

– Eivät ihmiset talvella vietä kuutta tuntia aukiolla. Se on tämä sää. Tulee kylmä. Vaikka puolueet varaavat paikan koko päiväksi, niin kyllä nekin alkavat pakata tavaroitaan jo kolmen tunnin jälkeen, Saukkoriipi sanoo.

Lue lisää Lapin uutisia. Kuuntele ja katsele sisältöjämme Yle Areenassa.

Suosittelemme sinulle