Hyppää sisältöön

Varkauden teatteri täyttää 110 vuotta – Juhlavuoden kunniaksi kirjoitettu musiikkinäytelmä johdattaa savolaisuuden juurille

Vuonna 1913 perustettu teatteri on yksi Suomen vanhimmista yhtäjaksoisesti toimineista taidelaitoksista.

Neljä ihmistä pukeutuneina vanhoihin vaatteisiin istuvat vanhoissa pulpeteissa teatterin näyttämöllä.
Marja Sundgrén, Pietari Pentikäinen, Markku Ryytty ja Jussi Immonen näyttelevät Savonmuan piättömässä historiassa. Näyttelijöille revyyn yli 90 hahmoa tietävät pikaisia pukujen vaihtoja. Kuva: Sampo Luukkainen / Kuwaamo
Tarja Nyyssönen

Varkauden teatteri täyttää tänä vuonna 110 vuotta ja se on yksi Suomen vanhimmista yhtäjaksoisesti toimineista taidelaitoksista. Talvi- ja jatkosodan aikanakin Varkauden teatterissa näyteltiin vuosittain 10–16 ensi-iltaa.

– Se on merkittävä asia niin kaupungille kuin koko maakunnallekin, että teatteria on pystytty tarjoamaan väestölle läpi vuosien, sanoo Varkauden Teatterin johtaja Juha Vuorinen.

Vuorinen kertoo teatterin taidemuotona pysyneen melko muuttumattomana läpi Varkauden teatterin historian.

– Tekniikan kehittyminen on tuonut omat mausteensa näytöksiin, mutta kyllä edelleen teatterissa kerrotaan tarinoita ihmiseltä ihmiselle.

Juha Vuorinen istuu teatterin aulassa.
Juha Vuorinen aloitti Varkauden teatterin johtajana vuoden 2022 lopulla. Kuva: Tarja Nyyssönen / Yle

Teatterin pitkää historiaa juhlistetaan kevään mittaan revyyllä nimeltä Savonmuan piätön historia, joka saa kantaesityksensä maaliskuun lopulla. Musiikkipitoisessa näytelmässä käydään läpi Savon historiaa huumorin ja lukuisten savolaishahmojen avulla.

Näytelmän on käsikirjoittanut ja ohjannut teatteriohjaaja Seppo Honkonen. Näytelmän taustaksi Honkonen tutki vuoden ajan Savon historiaa ja sen merkkihenkilöitä lukemalla satoja historiankirjoja. Sieltä nousi esiin lukematon määrä tunnettuja hahmoja, jotka hän on käsikirjoittanut näytelmän sketseihin.

– Tällä hetkellä näytelmässä on mukana reilut 90 hahmoa, mutta vielä näin viikko ennen ensi-iltaa näytelmä on noin 40 minuuttia liian pitkä, joten karsintaa täytyy tehdä, Honkonen nauraa.

Esityksessä käydään Savon historiaa ja henkilöitä läpi pitkällä aikavälillä. Siinä käsitellään käytyjä kahakoita, Savon rajojen muodostumista, savolaisten perimää ja sairauksia.

– Materiaalia on ollut niin valtavasti, että esityksestä saisi trilogian, Honkonen kertoo.

Suosittelemme sinulle