Hyppää sisältöön

Saman neulan käyttäminen 50 potilaaseen hämmentää – hoitotyön opettaja pitää vahinkoa hyvin epätodennäköisenä

Lähihoitaja käytti samaa neulaa 50 potilaaseen Turussa ja altisti heidät veriteitse tarttuville taudeille. Hoitotyön opettaja Jonna Maier ihmettelee, miten tapaus on ylipäätään mahdollinen.

Hoitotyön opettaja kertoo, miten lähihoitajan kuuluisi toimia.
Vesa-Matti Ruuska,
Arttu Kuivanen

Neulojen käyttöä harjoitellaan lähihoitajien koulutuksessa opintojen alusta saakka. Siksi hoitotyön opettaja Jonna Maier pitää Varsinais-Suomen hyvinvointialueella paljastunutta neulavirhettä niin hämmentävänä.

– Tapaus on herättänyt ihmetystä kaikissa. Miten koulutettu lähihoitaja on voinut toimia näin?

Opiskelijat harjoittelevat näytteiden ottoa ja pistosten antamista pareittain opettajan valvonnassa. Lisäksi asioita harjoitellaan ohjaajan kanssa työharjoittelussa.

– Kertakäyttölansettia ei voi käyttää montaa kertaa. Siellä on jousi, joka neulan laukaisee ja vetää myös takaisin sisään. Se on tällainen juuri siksi, että vahinkoja ei tapahdu, Maier toteaa.

Ammatilaisten kuuluisi käyttää näytteenotossa kertakäyttölansettia. Helsingin Sanomien mukaan lähihoitaja oli kuitenkin käyttänyt kotikäyttöön tarkoitettua pistolaitetta, jolla voi pistää useasti.

Tapauksesta ei vielä tiedetä yksityiskohtia, mutta Raision seudun koulutusyhtymä Rasekossa opettava Jonna Maier pitää ainakin inhimillistä erehdystä tai vahinkoa hyvin epätodennäköisenä. Sekä näytteenotto että pistosten antaminen kuuluvat lähihoitajan opintoihin.

– Jos tietää perusperiaatteet näyteenotosta, hygieniasta, aseptiikasta ja infektion ehkäisystä, ei pitäisi olla mahdollista käyttää vahingossa samaa neulaa eri potilaisiin.

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen ikääntyneiden palvelujen tulosaluejohtaja Eeva-Sirkku Pöyhönen sanoi keskiviikkona, että samalta henkilöltä saa ottaa monta näytettä samalla neulalla, mutta samaa neulaa ei saa käyttää eri henkilöiden verinäytteiden ottoon.

Suosittelemme sinulle