Hyppää sisältöön

Kiinteistöpalvelualan lakko ei koske Lappia ainakaan vielä

Jos sopua ei synny ja PAM:in kiinteistöpalvelualan lakon toinen aalto toteutuu ensi viikolla, se koskee yli tuhatta henkilöä ja noin kymmentä yritystä Lapissa

Lakkovahti Lappeenrannan K-Citymarketin edessä.
Lapin siivoojat ja kiinteistönhoitajat liittyvät PAM:in lakkoon ensi viikolla, jos sovintoa ei synny sitä ennen. Kuvituskuva. Kuva: Mikko Savolainen / Yle
Sari Pöyhönen

Palvelualojen ammattiliitto PAM ei hyväksynyt valtakunnansovittelijan sovintoesitystä keskiviikkoiltana ja näin ollen torstaina alkaa PAM:in kiinteistöpalvelualan kolmipäiväinen lakko. Lappia se ei koske, ainakaan vielä.

– Tässä ensimmäisessä aallossa, joka alkaa torstaina, Lapin alueella ei ole yhtään lakkokohdetta, kertoo PAM:in Pohjois-Suomen aluepäällikön sijainen Jarno Koski.

Jos sopua ei synny, lakko laajenee ensi viikolla. 23. maaliskuuta mahdollisesti alkava lakko koskisi Lapissa yli tuhatta henkilöä.

Ensi viikolle mahdollisesti osuva lakko koskisi Lapissa Kosken mukaan useita yrityksiä ja niiden kaikkia toimintoja. Valtakunnallisten toimijoiden lisäksi on mukana myös paikallisia yrityksiä, muun muassa Rovanapa oy.

– Lapissa on kymmenkunta yritystä, joita se tulee (mahdollisesti) koskemaan, Koski arvioi.

Koski kertoo, että esimerkiksi siivoojan keskipalkka on tällä hetkellä noin 1 800 euroa kuukaudessa, ilman mahdollisia lisiä. PAM on vaatinut 200 euron palkankorotusta siivoojille ja kiinteistönhoitajille.

Toinen kiinteistöpalvelualan lakko toteutuu 23.–24. maaliskuuta ja koskee noin 25 000:ta työntekijää, jos sopua työehdoista ja palkankorotuksista ei saavuteta aiemmin, PAM kertoo tiedotteessa. Jos sopua ei synny sittenkään, edessä on lakon kolmas aalto 30.3.–1.4. Se koskisi noin 27 000:ta työntekijää 18 yrityksessä, jotka ovat alan suurimpia yrityksiä.

Ensimmäisen lakon piirissä 16.–18. maaliskuuta on koko Suomen alueella satoja kohteita ja noin 2 500 työntekijää.

Siivoojien ja kiinteistöhuoltajien lakko alkaa huomenna: näkyy junissa, laivoilla ja tehtailla

Kiinteistöpalvelualan työriitaan on annettu sovintoehdotus – lakko uhkaa huomenna

Suosittelemme sinulle