Hyppää sisältöön

Oulussa siivous- ja kiinteistöalan lakon piiriin kuuluu nyt noin sata alan työntekijää 11 kohteessa

Kolmipäiväisellä lakolla on vaikutuksia esimerkiksi Oulun korkeakoulujen, OSAOn sekä Oulun Stora Enson tehdasalueen siivoamiseen tai kiinteistöhuoltoon. Myös junat voivat jäädä Oulun varikolta siivoamatta.

Ihminen pyyhkii luudulla pöytää.
Siivoojien ja kiinteistöalan lakon piirissä on nyt noin 2 500 työntekijää. Kuvituskuva. Kuva: Petri Kuikka / Yle
Hanna Holopainen

Siivoojien ja kiinteistöalan lakko on alkanut tänään torstaina (siirryt toiseen palveluun). Palvelualan ammattiliitto hylkäsi valtakunnansovittelijan antaman sovintoesityksen keskiviikkoiltana, ja lauantaihin kestävä lakko konkretisoitui.

– Oulussa lakossa on noin sata henkilöä, kohteita on 11, kertoo PAMin Itä-Suomen aluepäällikkö Jarno Koski, joka sijaistaa tällä hetkellä myös Pohjois-Suomen aluepäällikköä.

Kolmipäiväisessä lakossa ovat mukana muun muassa ISS Palveluiden työntekijöitä, samoin SOL Palveluiden henkilöstöä. Kohteita ovat muun muassa Oulun yliopisto ja sen Lynet-laboratorio, Oulun ammattikorkeakoulu ja Oulun seudun ammattiopiston kampukset. Lakon piiriin kuuluvat myös Storan Enson tehdasalue, Suomen ympäristökeskus ja Luonnonvarakeskus.

– Käytännössä, jos lunta tulee, niitä ei kukaan ole käynyt kolaamassa pois tai siivouksia tekemässä. Kyllä se näkyy myös niin, että ei ole hiekoituksia tehty rakennusten eteen, Jarno Koski luettelee

Siivoojien lakkoilu voi esimerkiksi Stora Ensollakin vaikuttaa perusprosesseihin, jos siivoaminen on osa jotakin työvaihetta, Jarno Koski pohtii.

– Onhan siellä varmasti sellaisia toimia, että jos ei päästä siivouksia tekemään, niiltä osin tuotanto voi katketa.

Vaikutuksia on myös esimerkiksi junien siivoukseen, sekä SOL Palveluiden että RTK-Palveluiden työntekijöiden osallistuessa lakkoon.

Lakossa on nyt noin 2 500 työntekijää eri puolilla Suomea. Siivous- ja kiinteistöalan lakko uhkaa laajeta ensi viikon puolivälissä ja tuolloin sen piirissä olisi noin 25 000 työntekijää.

PAM ei hyväksynyt eilistä sovintoesitystä, koska se olisi korottanut pienimpiä palkkoja liian vähän. Työriidan osapuolet ovat PAM ja Kiinteistötyönantajat. Jarno Kosken mukaan sovittelu jatkunee ensi viikon alkupuolella, ehkä jo maanantaina.

Veturinkuljettajia koskevan työriidan sovittelu jatkuu puolestaan torstaina aamulla. Jos työriidassa ei päästä sopuun ennen maanantaita, veturinkuljettajat aloittavat toistaiseksi voimassa olevan lakon, joka pysäyttäisi koko junaliikenteen.

Päivitetty juttua kauttaaltaan 16.3. kello 12.19.

Voit keskustella aiheesta 17. maaliskuuta kello 23 saakka.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Suosittelemme sinulle