Hyppää sisältöön

Siivoojien ja kiinteistöalan lakko vaikuttaa Savo-Karjalassa neljässä yrityksessä – vaikutuksia myös junien siivoukseen

Lakko vaikuttaa muun muassa Orionin Kuopion lääketehtaaseen ja Joensuussa sijaitsevaan lukitustuotteita valmistavaan Abloyn tehtaaseen.

Siivooja desinfioi kaidetta Viking Linen laivalla.
Kuvituskuva. Lakkoon osallistuvat Itä-Suomessa muun muassa SOL Palvelut, L&T Kiinteistöhuolto ja ISS Palvelut. Kuva: Petteri Juuti / Yle
Anne-Pauliina Rytkönen

Siivoojien ja kiinteistöalan lakko alkoi tänään torstaina ja jatkuu lauantaihin. Siivoojia ja kiinteistöhuoltajia edustava Palvelualojen ammattiliitto (PAM) hylkäsi valtakunnansovittelijan antaman sovintoesityksen keskiviikkoiltana.

Kaikkiaan lakon piirissä on 2 500 siivoojaa.

Itä-Suomessa lakko näkyy muutamissa yrityksissä. Savo-Karjalassa lakon piiriin kuuluvat Orionin Kuopion lääketehdas, Joensuussa sijaitseva lukitustuotteita valmistava Abloyn tehdas, sekä Kontiolahden Lehmossa sijaitseva terveydenhuoltoalan yritys Phillips Medisize.

Esimerkiksi Orionilta kerrotaan, että lyhyellä lakolla ei ole kovin suuria vaikutuksia. Lakon aikana tilojen siivoaminen varmistetaan poikkeusjärjestelyin.

Myös Broman Groupin toimintaan lakolla ei juuri ole vaikutusta. Tarvittavat siivoukset tehdään lakon aikana oman henkilöstön voimin. Joensuun Motonet-tavaratalossa lakko vaikuttaa vasta ensi viikolla.

Lakko vaikuttaa VR:n kalustojen siivouksesta vastaavan RTK:n toimintaan. RTK vastaa junien perussiivouksesta ja muun muassa ikkunoiden pesusta, vesisäiliöiden täytöistä ja vessojen tyhjennyksistä.

VR:n mukaan lakko voi näkyä yksittäisissä junissa, eli sillä voi olla pistemäisiä vaikutuksia.

Toinen lakko alkaa 23.–24. maaliskuuta, jos sopua ei synny sitä ennen. Se koskisi noin 25 000 siivoojaa ja kiinteistönhoitajaa.

Juttua muokattu 16.3.2023 klo 15.29: lisätty Orionin ja Broman Groupin arviot lakon vaikutuksesta.

Suosittelemme sinulle