Hyppää sisältöön

Veturimiesten työriitaan etsitään ratkaisua viikonlopun aikana – katso miten mahdollinen junalakko vaikuttaisi sinuun

Junalakko uhkaa alkaa maanantaina. Lakko pysäyttäisi junaliikenteen.

VR lähijuna Tampereelta Helsinkiin Tampereen rautatieasemalla.
Jos junalakko alkaa, varikolle jäävät sekä paikallisjunat että kaukoliikenne. Kuva: Matias Väänänen / Yle
Tekijät

Valtakunnansovittelija Anu Sajavaara yrittää löytää ratkaisun veturimiesten työriitaan vielä viikonlopun aikana.

Valtakunnansovittelijan toimiston Twitter-viestissä kerrottiin neuvottelutilanteesta perjantaina aamulla:

– Veturimiesten työriidassa tilanne on vaikea, mutta valtakunnansovittelija on yhteydessä työriidan osapuoliin ja selvittää ratkaisumahdollisuuksia viikonlopun aikana.

RAU hylkäsi neuvottelutuloksen torstaina

Junaliikenteen lakko uhkaa alkaa maanantaina.

Veturinkuljettajia edustava Rautatiealan Unionin (RAU) hylkäsi neuvottelutuloksen torstaina. Asiasta kertoi Rautatiealan Unionin puheenjohtaja Tero Palomäki Twitterissä.

Veturinkuljettajien lakko pysäyttäisi käytännössä koko junaliikenteen: lähiliikenteen, kaukoliikenteen ja tavarakuljetukset. Lakon ulkopuolella ovat vain huoltovarmuuden kannalta tärkeimmät tavarakuljetukset.

Lakko kestäisi niin kauan kuin sovinto syntyy.

Työssä jaksamisen ongelmat hiertävät

RAU:n puheenjohtaja Palomäen mukaan eniten liiton jäseniä jäi hiertämään se, että kaikki työssä jaksamiseen liittyvät esitykset jäivät työryhmiin.

– Neuvotteluissa ulospääsyä haetaan kuitenkin niin, ettei lakko toteutuisi. Huomenna (perjantaina) kello 8 jatketaan keskusteluja, hän sanoi.

Tero Palomäki kertoo Ylen haastattelussa, mihin sopu kaatui.

Palomäki painotti, ettei RAU:n esitys ole kustannusvaikutuksiltaan suuri, vaan liittyy työssäjaksamiskysymyksiin.

– Työvuorojen väliset lepoajat on yksi iso teema, jos työvuoroja suunniteltaisiin eri lailla, olisi yhtäjaksoista vapaata enemmän. Se ei ole vaatimuksena kohtuuton, eikä sille voida antaa mitään hintalappua. Rahasta ei esitys jää kiinni, hän sanoi.

Työnantaja epäilee RAU:n sopimushaluja

Työnantajapuolta edustava Palvelutyönantajat (Palta) pitää RAU:n neuvottelutuloksen hylkäystä ”käsittämättömänä”.

– Tehtiin neuvottelutulos RAU:n neuvottelukunnan kanssa ja sekin kaatui. Herää kysymys onko RAU aidosti tekemässä sopimusta, Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoi.

Aarron mielestä RAU:n nyt lähettämät tekstimuutokset merkitsisivät yleisen linjan yli menevää sopimusta.

– Hylätyt yritykset saada sopu aikaiseksi ovat olleet yleisen linjan mukaisia. Olemme yrittäneet tulla niin paljon vastaan kuin mahdollista.

Aarron mukaan tässä vaiheessa on mahdotonta ennakoida toteutuvatko lakot vaiko eivät.

Neuvottelujen kuluessa suurimmat kiistanaiheet ovat olleet vanhempainvapaiden kustannusten jakaminen työntekijöiden ja työntajien välillä sekä työssajaksamiseen liittyvät kirjaukset.

Viisi kysymystä junalakon vaikutuksista

Työriitaa on soviteltu helmikuun loppupuolelta lähtien valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran johdolla. Veturinkuljettajia edustava RAU on aiemmin hylännyt kaksi sovintoehdotusta. Työministeri Tuula Haatainen (sd.) ehti siirtää lakkoa jo kerran valtakunnansovittelijan pyynnöstä.

Kysyimme VR:ltä viisi kysymystä siitä, miten lakko vaikuttaisi junalla liikkuvien arkeen.

1. Jos lakko alkaa, lähijunat pysähtyvät. Onko parempi varautua lähtemään maanantaina liikkeelle omalla autolla tai linja-autolla?
Jos RAU:n ja Paltan välisissä työehtosopimusneuvotteluissa ei lähipäivinä löydy sopua, niin kyllä, maanantaina kannattaa varautua liikkumaan muuten kuin junalla.

2. Miten pitäisi toimia, jos on ostanut kaukoliikenteeseen junalipun, ja lakko alkaa. Saako lipusta rahat takaisin?

Palautamme asiakkaille lakon ajalle ostettujen matkalippujen hinnan automaattisesti noin viikon sisällä samalle maksutavalle, jolla lippu on maksettu (esim. pankkikortti, luottokortti, verkkopankki).

Käsittelemme palautuksia päivä kerrallaan.

Matkalippun voi myös siirtää toiseen matkustusajankohtaan. Matkustaja voi tehdä tämän itse VR Matkalla - sovelluksessa, vr.fissä tai soittamalla asiakaspalveluumme. Matkustusajankohdan muuttaminen on toistaiseksi maksutonta 20. maaliskuuta matkoista lähtien, muutosmaksu poistuu perjantaina 17. maaliskuuta.

3. Kuinka suuri osa kaukoliikenteestä pystytään korvaamaan busseilla ja käykö jo hankittu junalippu korvaavaan linja-autoon?

Jos lakko alkaa, joudumme valitettavasti perumaan kaikki kaukoliikennejunat lakon ajalta, emmekä korvaa niitä busseilla.

4. Lakon piirissä olisi myös tavaraliikenne muutamia poikkeuksia lukuunottamatta. Millainen tavaraliikenne hoidetaan lakosta huolimatta?
Sovimme työtaistelun rajauksista Rautatiealan Unioni RAU ry:n edustajien kanssa. Lakko ei koske tehtäviä, joiden keskeyttäminen vaarantaisi yhteiskunnalle elintärkeitä toimintoja tai aiheuttaisi yleiselle edulle huomattavaa vahinkoa

5. Jos käyttää työmatkoilla esimerkiksi HSL:n (Helsingin seudun liikenne) kuukausilippua, voiko lakon takia hakea hyvitystä VR:ltä?

HSL:n lippujen hyvityksestä tulee olla yhteydessä HSL:n asiakaspalveluun.

Juttua on korjattu torstaina 16.3.2023 kello 16.30: Lakon alkaminen riippuu vielä lähipäivien neuvotteluista.

Juttua on päivitetty perjantaina 17.3.2023: Valtakunnansovittelija hakee ratkaisua viikonlopun aikana.

Suosittelemme sinulle