Hyppää sisältöön

Kaappi kaatui lasten päälle päiväkodissa Jyväskylässä – kaikki kalusteet tarkistettiin, kolmasosassa päiväkodeista kiinnityksiä piti kiristää

Päiväkodit tarkistavat Jyväskylässä nyt erikseen kaappien ja muiden kalusteiden kiinnitykset.

Väskor och kläder som hänger i en garderob på daghem.
Korkeat kiintokalusteet voivat olla turvallisuusriski, jos niitä ei ole kiinnitetty kunnolla. Kuvan kaappi ei liity tapaukseen. Arkistokuva. Kuva: Yle/Juho Karlsson
Riina Mäentausta

Jyväskylässä Salmirannan päiväkodissa viime joulukuussa tapahtunut toimistokaapin kaatuminen on muuttanut turvallisuuskäytäntöjä kaupungin päiväkodeissa.

Palvelujohtaja Päivi Koivisto kertoo, että kaupungin 60 päiväkotia tarkistettiin heti tapahtuman jälkeen. Kaappien ja kalusteiden kiinnitysten osalta noin kolmasosasta päiväkodeista löytyi joiltain osin parannettavaa.

Esimerkiksi ulkovaatteiden kuivauskaappien kiinnityksiä varmistettiin ja joitain kalusteita, kuten matalia hyllyjä, poistettiin.

– Kaikille päiväkodin johtajille lähti tapahtumapäivän iltana viesti, että kaikki kiinnitettävät kaapit, kalusteet ja irtotavarat pitää tarkistaa ja pyytää tilapalveluiden kautta asiantuntija tekemään tarvittaessa kiinnitystöitä, kertoo Koivisto.

Suurin osa tarkistuksista ja kiinnityksistä saatiin tehtyä noin viikossa.

Täpärä tilanne johti tarkennuksiin

Jyväskylässä päiväkotien kaappien kiinnitysten tarkistaminen on nyt kirjattu turvallisuussuunnitelmaan.

Nykykäytännön mukaan päiväkoti tarkistaa kaappien ja muiden kalusteiden kiinnitykset, vaikka asennukset tilataankin ulkopuoliselta ammattilaiselta. Näin varmistetaan, ettei esimerkiksi kaapeista aiheudu kaatumisvaaraa.

Turvallisuusasiat ovat päiväkodin johtajan vastuulla.

Joulukuussa 2022 tapahtuneessa kaapin kaatumisen yhteydessä kaksi lasta loukkaantui, mutta ei vakavasti. Tapahtunut säikäytti kuitenkin pahanpäiväisesti niin lapset kuin aikuisetkin.

– Oli hyvä, että kävimme tilat läpi joulukuussa, vaikka vakavia puutteita ei löytynyt, sanoo Päivi Koivisto.

Suosittelemme sinulle