Hyppää sisältöön

Vuokatti-hiihto jää huippuvuosien osallistujamääristä – ilmiö on tuttu muissakin massahiihdoissa

Massahiihtoja on pystytty järjestetään pitkästä aikaa normaaleissa oloissa. Vaikka hiihtäjämäärät lähentelevät aikaa ennen koronaa, ei huippuvuosien lukuja tällä hetkellä saavuteta.

Hiihtäjiä Vuokatissa
Vuokatti-hiihdon osallistujamäärään vaikuttaa venäläisten poisjäänti, ulkomaalaisille epävarmat matkustusyhteydet ja yleinen elinkustannusten nousu. Kuva: Sotkamon Kameraseura Vaarojen Valokuvaajat ry
Tanja Heikkonen,
Ville Kinnunen

Vuokatti-hiihdon osallistujamäärä jää tänä vuonna koronaa edeltäviä vuosia pienemmäksi.

Vuosina 2018 ja 2019 osallistujia oli noin 1 300. Järjestelyistä vastaava Kainuun Liikunta toivoi, että tapahtumassa olisi tänä vuonna päästy tuhanteen osallistujaan.

Lauantaina aamulla kello 9 ilmoittautuneita oli 950, joten toive täyttyi lähes täydellisesti. Päivälle ennustettu lumituisku saattoi syödä viime tingan ilmoittautumisia.

– Olosuhteisiin nähden osallistujamäärä on oikein hyvä, kertoo tapahtumapäällikkö Marita Kaipainen Kainuun Liikunnasta.

Vuosina 2020 ja 2021 Vuokatti-hiihto jouduttiin perumaan koronaepidemian rajoitusten vuoksi. Vielä viimekin vuonna lähtöjä oli väljennetty, eikä yleisöä otettu paikalle ollenkaan.

– Tänä vuonna olemme palanneet normaalioloihin ja voimme hengittää hieman vapaammin, sanoo Kaipainen.

Vuokatti-hiihto on yksi Suomen suurimmista massahiihtotapahtumista. Tapahtumassa matkoina on valittavana 10, 30 ja 50 kilometriä sekä sadan kilometrin niin sanottu kainuulainen sprintti.

Vuokatti-hiihto kuuluu kansainväliseen Euroloppet-maratonhiihtosarjaan, ja lähtölistalla on suomalaisten lisäksi ilmoittautuneita muun muassa Sveitsistä, Virosta, Ranskasta, Saksasta ja Hollannista.

TOP 5:n hiihtäjämäärät laskeneet

Suomen Ladun mukaan maan viisi suurinta massahiihtotapahtumaa ovat Vuokatti-hiihto, Finlandia-hiihto, Ylläs–Levi-hiihto, Pogostan hiihto ja Vaskoolihiihto.

Parhaiten pintansa on pitänyt Finlandia-hiihto, mutta vuoden 1984 ennätykseen eli lähes 13 000 hiihtäjään ei melko varmasti ole paluuta. Vuonna 2019 Finlandiaan starttasi reilut 6 000 hiihtäjää, ja tänä vuonna suksijoita oli melkein 5 700.

Ylläs–Levin massahiihdossa oli viime vuonna 1 100 hiihtäjää eli saman verran kuin vuonna 2019 ennen koronaa.

– Meille ilmoittaudutaan viime tingassa kun keli ja sää ovat tiedossa, ja toistaiseksi on vasta 300 ilmoittautunutta, kertoo Ylläs–Levin järjestelyjä hoitava Mikko Koutaniemi.

Grafiikka: Ville Kinnunen / Yle

Ilomantsissa Pogostan hiihdossa oli vuonna 2018 1 032 ilmoittautunutta. Silloin hiihdettiin sekä perinteinen että vapaa. Vuonna 2019 oli tarjolla vain perinteinen tyyli, ja osallistujia kertyi vain 608.

Vuonna 2022 Pogostassa hiihtivät mukana myös koronan siirtämät, ja väkeä oli 830. Tänä vuonna määrä laski alle kuuteen sataan.

Saariselän Vaskoolihiihdossa hiihti ennen koronavuosia 400–500 hiihtäjää, ja viime vuonna määrä laski kolmeen sataan. Myös Vaskoolihiihtoon ilmoittaudutaan viime tingassa, ja hiihtäjissä on paljon lomalaisia, joten sää vaikuttaa erityisen paljon, kertoo Lapin Sudet ry:n puheenjohtaja Mirja Törmänen.

Voit keskustella aiheesta 19. maaliskuuta kello 23 saakka.

Suosittelemme sinulle