Hyppää sisältöön

Hämeen taidemuseoiden uusi Taidevaltakunta-biennaali antaa taiteelle vallan

Hämeenlinnan, Lahden ja Tampereen alueellisten vastuumuseoiden uusi yhteistyökonsepti tuo biennaalinäyttelyt maakuntiin.

Kolme naista istuu valkoiset papariarkit käsissä.
Museojohtaja Jenny Valli (vas.), tutkija Elisa Lindell ja näyttelypäällikkö Virpi Nikkari iloitsevat kolmen hämäläismaakunnan välisestä uudenlaisesta yhteistyöstä. Kuva: Harri Oksanen / Yle
Anne-Maria Niskanen

Hämeenlinnassa julkistettiin torstaina kolmen hämäläisen taidemuseon uusi yhteinen näyttelykonsepti, Taidevaltakunta-biennaali.

Hämeenlinnan taidemuseo, Tampereen taidemuseo sekä Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva järjestävät kahden vuoden välein biennaalinäyttelyn, joka vuorottelee Kanta-Hämeessä, Pirkanmaalla ja Päijät-Hämeessä.

– Tämä merkitsee aivan uudenlaista innovatiivista työskentelyä meidän kolmen museomme välillä ja taiteilijoiden kanssa, sanoo näyttelypäällikkö Virpi Nikkari Tampereen taidemuseosta.

Ensimmäinen biennaali toteutuu ensi vuoden kesällä ja alkusyksystä Kanta-Hämeessä. Hämeenlinnan taidemuseon biennaali tutkii tulevaisuutta ja taidevaltaa.

– Uskon, että taiteilijat inspiroituvat pohtimaan taiteen valtaa ja miten museot sitä käyttävät, arvioi tutkija Elisa Lindell Malvasta.

Ensimmäinen biennaali toteutetaan Hämeenlinnan taidemuseon molemmissa näyttelyrakennuksissa. Ehdotettava teos voi myös sijoittua julkisen tilaan tai muuhun saavutettavissa olevaan ympäristöön Kanta-Hämeessä.

Biennaali levittäytyy Tampereelle ja Pirkanmaalle 2026 ja vuonna 2028 Lahteen ja Päijät-Hämeeseen.

Ensimmäisen biennaalin haku alkaa maaliskuussa

Käytännössä Taidevaltakunta elää jatkuvasti uudistuvana tutkimuksellisena prosessina, jonka kiinnekohtia ovat kahden vuoden välein toteutuvat näyttelyt. Hämäläismuseot kutsuvat alueisiinsa sitoutuneet tai kiinnittyneet taiteilijat mukaan osallistumaan Taidevaltakuntaan ja sen rakentamiseen.

Hämeenlinnan Verkatehtaalla järjestetään 30. maaliskuuta hakua valmisteleva työpaja, johon voivat osallistua maakuntien kuvataiteilijat ja työryhmät.

– Tilaisuudessa me kerromme tarkemmin hakuprosessista. Toivomme, että työpajassa keskustellaan paljon ja mietitään, miltä taiteen tulevaisuus näyttää, kertoo Hämeenlinnan taidemuseon johtaja Jenny Valli.

Virpi Nikkarin mukaan biennaaliin toivotaan mahdollisimman monipuolisia ehdotuksia visuaalisen taiteen alalta, mutta myös muihin taidemuotoihin suhtaudutaan avoimesti.

Avoin taiteilija- ja teoshaku ensimmäiseen biennaaliin avautuu perjantaina 31. maaliskuuta ja päättyy keskiviikkona 31. toukokuuta. Vuoden 2024 biennaalin taiteilijavalinnat julkistetaan kesäkuun lopussa.

Hakulomake ja tarkemmat hakuohjeet löytyvät Taidevaltakunnan (siirryt toiseen palveluun) verkkosivuilta.

Suosittelemme sinulle