Hyppää sisältöön

Oman kehon koristelu tatuoinneilla on nyt arkipäivää – nuorille ei riitä yksi kuva, vaan mustetta on saatava käsivarren täydeltä

Tatuoinnit ovat yleistyneet suomalaisten keskuudessa. Samalla vanhat stereotypiat tatuoiduista henkilöistä ja tatuointiartisteista ovat murtuneet. Yllättäviä tilanteita tulee kuitenkin vielä vastaan.

Laura Koski mallintamassa asiakkaansa Sari Kurkisen käsivartta.
Anna-Mari Vuollet

Euroopan kemikaaliviraston mukaan vähintään 12 prosenttia eurooppalaisista on tatuoituja.

Tatuoinnin ottaminen on yleistynyt viime vuosina ja se on kaksi kertaa todennäköisempää 18–35-vuotiaiden ikäryhmässä.

Suomen Tatuointiartistien Liiton puheenjohtaja Laura Koski on itse tatuoinut ammatikseen vuodesta 2011 saakka. Hänellä on studiotilat sekä Porissa että Kokkolassa.

Koski vahvistaa tatuointien yleistyneen merkittävästi viimeisen vuosikymmenen aikana.

Mitä enemmän mustetta näkyy katukuvassa ja sosiaalisessa mediassa, sitä valveutuneempia myös uudet asiakkaat ovat.

– Yksilöllisyys on ollut viimeisen kymmenen vuotta vallitseva trendi. Tatuointi on keino korostaa identiteettiä sekä ottaa takaisin itsemääräämisoikeutta omasta kehosta.

Ennakkoluuloihin törmää yhä harvemmin

Tatuointien yleistymisen ja keskiluokkaistumisen myötä myös tatuoimattomien asenteet itsensä koristeluun ovat muuttuneet.

Sekä tatuoidut että tatuoijat törmäävät yhä vähemmän ennakkoluuloihin.

– Toki ei siitä kauaa ole, kun yhden tatuointiliikkeen oli vaikea saada liiketilaa. Valitettavasti näitä vieläkin aina silloin tällöin kuulee, Laura Koski kertoo.

Osa uusista asiakkaista voi Kosken mukaan myös jännittää tatuointiliikkeeseen tuloa. He kuitenkin rentoutuvat nähdessään valoisat ja siistit hoitotilat.

– Ihmiset näkevät tämän entistä enemmän tavallisena palveluammattina.

Säätely tuo uskottavuutta ja poistaa pelkoja

Vuoden 2022 alussa voimaan tullut EU-maita sitova kemikaaliasetus on Suomen Tatuointiartistien Liiton puheenjohtajan näkemyksen mukaan lisännyt luottamusta alaan sekä tietoisuutta siitä, että tatuoinnin ottaminen on turvallista.

– Reach-asetus toi mukanaan myös sen, että meidän on kerrottava asiakkaille tatuointien riskeistä ja siitä, mitä aineita ihoon laitetaan. Tieto lisää aina turvallisuuden tunnetta, Laura Koski toteaa.

Kieltolistalla on tuhansia eri aineita: väriaineita, liuottimia ja säilöntäaineita.

Nuoret suunnittelevat suurempia kokonaisuuksia

Tatuoinnin ottajien välillä Laura Koski ei näe suuria eroavaisuuksia sukupuolen tai taloudellisen aseman suhteen, mutta omalla studiollaan tatuointiartisti on kohdannut pienen sukupolvien välisen eron.

– Nuorempi sukupolvi suunnittelee visuaalisia kokonaisuuksia kehoonsa. He ajattelevat jo valmiiksi, että haluavat hihan tai koko jalan täyteen.

Tatuointiartisti itse haaveilee ottavansa seuraavan kuvan joko korvan taakse tai rintakehään.

– Mutta kun itsellä on vähän heikko kivunsietokyky, niin pitää miettiä, nainen naurahtaa.

Suosittelemme sinulle