Hyppää sisältöön

Saudi-Arabia toimii kuin Putinin Venäjä, arvioi professori – e-urheilusta tuli maan tuorein ”urheilupesun” väline

Saudi-Arabian julkinen sijoitusrahasto haalii omistukseensa e-urheilun turnausjärjestäjiä. Professori Hannu Juusola näkee maan toiminnassa vahvoja yhtäläisyyksiä Vladimir Putinin Venäjään.

Muhammad bin Salman, Gianni Infantino ja Vladimir Putin istuvat vierekkäin MM-kisoissa 2018.
Saudi-Arabian kruununprinssi Muhammad bin Salman johtaa myös valtion sijoitusrahastoa. Rahasto toimii merkittävänä maan pehmeän vaikuttamisen välineenä esimerkiksi urheilussa. Kuva: Getty Images
Jaakko Palvaila

Saudi-Arabia on tullut rytinällä e-urheiluun.

Valtion sijoitusrahasto, Public Investment Fund eli PIF on hankkinut lyhyessä ajassa omistukseensa runsaasti e-urheilun turnausjärjestäjiä. Viime vuonna rahasto osti miljardiluokan kaupassa maailman suurimman turnausjärjestäjän ESL:n ja pelialusta Faceitin. Yritysrypäs täydentyi entisestään pari viikkoa sitten, kun PIF osti yhden ESL:n suurimmista kilpailijoista (siirryt toiseen palveluun), Vindexin.

Rahasto on ollut jo aiemmin aktiivinen urheilujoukkueiden ja -turnausten hankkimisessa. Esimerkiksi jalkapallon Valioliigassa pelaavan Newcastle Unitedin ostaminen ja saudivetoisen LIV-golfkiertueen järjestäminen suurine palkintopotteineen ovat selkeästi toimenpiteitä, joilla Saudi-Arabia pyrkii uudistamaan maasta muodostuvaa mielikuvaa.

Tänä viikonloppuna maassa ajetaan F1-sarjan osakilpailu, joka on myös saanut osakseen kritiikkiä.

Helsingin yliopiston Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola näkee e-urheilun turnausjärjestäjien miljardikaupat osana samaa sportswashingin eli urheilupesun kokonaisuutta, jolla Saudi-Arabia pyrkii muokkaamaan mielikuvia.

– Kyse on pehmeästä vallasta eli pyrkimyksestä häivyttää mielikuvaa valtiosta, joka on konservatiivinen ja jyrkän uskonnollinen, Juusola arvioi.

Gamers8-tapahtuma Saudi-Arabian Riadissa.
Saudi-Arabia pyrkii luomaan e-urheilulla mielikuvaa nuorekkaasta valtiosta. Samalla huomio siirtyy pois maan ihmisoikeusrikkomuksista. Kuva: Gamers8

Mielikuvapolitiikan lisäksi samalla pyritään myös uudistamaan maan talouden rakennetta. Öljyllä rikastunut maa havittelee Juusolan mukaan urheilutapahtumilla turisteja ja ulkomaisia sijoituksia esimerkiksi maan infrastruktuuriin, jotta maan talous ei olisi ikuisesti riippuvainen pelkistä luonnonvaroista.

Kun turnausjärjestäjien edustajilta on kysytty saudiomistusten moraalisista ristiriidoista ja yritysten roolista urheilupesun välineenä, huomio on pyritty kääntämään Saudi-Arabian kehittymiseen yhteiskuntana ja urheilun positiiviseen vaikutukseen. Juusolan mukaan tämä pitää paikkansa, mutta vain osittain.

– Valtio on modernisoitumassa ja sosiaalisia vapauksia lisätään, naiset saavat esimerkiksi ajaa autoja ja maa haluaa turisteja sekä pop-konsertteja. Vaikutelma voi siis olla yksittäiselle turistille samankaltainen kuin vaikka Dubaissa.

Juusola toteaa, että toisinajattelijoilla ja järjestelmän kriitikoilla on tosiasiassa Saudi-Arabiassa aiempaa vähemmän liikkumatilaa ja demokratiakehitys kulkee taaksepäin.

– Poliittinen johto liberalisoi järjestelmää, mutta pelkää samalla sen johtavan kasvavaan poliittiseen kritiikkiin järjestelmää kohtaan ja tukahduttaa toisinajattelijoita. Samaa nähtiin Venäjällä Sotshin kisojen ja MM-jalkapallon yhteydessä, Juusola toteaa.

Cristiano Ronaldo valittiin ottelun parhaaksi pelaajaksi, kun PSG ja sauditähdistö kohtasivat 19.1.2023.
Saudi-Arabia on valmis laittamaan dollareita urheiluun. Myös jalkapalloilija Cristiano Ronaldo on valjastettu urheilupesun välineeksi. Kuva: Anadolu Agency / Getty Images

Juusola arvioi, että urheiluun liittyvät moraaliset kysymykset tulevat tulevaisuudessa entistä tärkeämmiksi. Rajat ovat tosin häilyviä: eri urheilulajien välillä on jo nyt ristiriitoja siinä, onko esimerkiksi venäläisurheilijat suljettu ulos kansainvälisistä kilpailuista vai annetaanko heidän kilpailla neutraaleina urheilijoina. Myös kisajärjestäjien valinnoissa on menty useasti harmaalle alueelle.

– Faktahan on, että valtaosa urheilutapahtumista järjestetään demokraattisesti ongelmallisissa maissa. Tämä on paljon laajempi kysymys, Juusola toteaa.

Osana pehmeää vaikuttamista turnauksia myös viedään Saudi-Arabiaan. Ensimmäinen Riyadh Masters -miljoonaturnaus järjestettiin maan pääkaupunki Riadissa viime kesänä ja tänä vuonna kaupunki saa järjestettäväkseen ESL:n Dota 2 -ammattilaiskiertueen finaalitapahtuman. Rahaa on turnauksessa jaossa valtavasti, yhteensä 15 miljoonaa dollaria.

PSG.LGD Riyadh Masters -turnauksessa.
Qatarin valtioon vahvasti kytkeytyvän PSG:n Dota 2 -joukkue juhli Riyadh Masters -turnauksen voittoa Saudi-Arabian Riadissa kesällä 2022. Kuva: Riyadh Masters

Tässä piilee Hannu Juusolan mielestä myös se suurin tekijä, jonka ansiosta Saudi-Arabia saa vaikuttaa jatkossakin urheilun kentällä. Raha puhuu.

– Saudi-Arabialla on valtavasti vuosikymmenien aikana kertynyttä varallisuutta ja sitä myös käytetään mielikuvan muokkaamiseen.

Kohuturnaus siirrettiin, mutta yritysostoja ei noin vain peruta

E-urheilussa eettiset ja moraaliset kysymykset ovat tuoreempi asia kuin esimerkiksi olympialaisissa. Lajiyhteisö ei myöskään ole ottanut Saudi-Arabiaa avosylin vastaan: esimerkiksi League of Legendsin Euroopan liigan finaalien siirtäminen Saudi-Arabiaan nostatti vuonna 2020 niin suuren kohun, että turnaus siirrettiin toisaalle.

Turnausjärjestäjiä haaliva Saudi-Arabia varmistaa miljardikaupoilla ainakin sen, että turnauksia todella järjestetään maassa. E-urheilijoille tilanne on hankala, sillä maan ihmisoikeusrikkomuksien ja muiden ongelmien nostaminen esille maassa ollessa voi olla urheilijoille jopa turvallisuusuhka.

Esimerkiksi F1-kuljettajia painostettiin viime vuonna vaikenemaan kuljettajien halutessa poistua maasta ohjusiskun osuttua lähelle kilparataa.

Savvy Gaming Groupin omistukseen hankituilla yhtiöillä on jo nyt vahva asema tiettyjen e-urheilulajien turnauskentillä. Esimerkiksi Halo-pelisarjan ammattilaisliiga on ulkoistettu täysin Esports Enginelle, eikä StarCraft 2 -pelin suomalaisella supertähdellä Joona ”Serral” Sotalalla ole mahdollisuutta välttää ESL:n maailmankiertueen turnauksiin osallistumista.

Joona Sotala IEM Katowice -turnauksessa.
Joona ”Serral” Sotala on StarCraft 2:n kaksinkertainen maailmanmestari. Saudiomisteinen ESL pyörittää pelin maailmankiertuetta. Kuva: Adam Lakomy / ESL

Juusolan mielestä on kohtuutonta asettaa yksittäisille urheilijoille vaatimuksia siitä, että heidän tulisi ottaa kantaa esimerkiksi Saudi-Arabian yhteiskunnallisiin ongelmiin tai boikotoida turnauksia.

– Urheilija voi joutua kovan kritiikin kohteeksi siitä, että urheilee maassa, jossa on ihmisoikeusloukkauksia. Samanaikaisesti maahan viedään Suomesta aseita. Ei siinä mielestäni kohtuus toteudu, Juusola toteaa.

– Pidän henkilökohtaisesti arvossa urheilijoita, jotka asettavat itsensä vaikeaan asemaan ja taistelevat moraalisten valintojen puolesta. En halua kuitenkaan ensimmäisenä tuomita urheilijaa, joka urheilee Saudi-Arabiassa.

E-urheiluyleisön on totuteltava nyt uuteen todellisuuteen, jossa turnausjärjestäjät pyrkivät viemään huomiota pois omistajatahonsa ihmisoikeusongelmista ja turnauksia viedään imagopolitiikkaa tekeviin öljymaihin.

Jos tämä sotii omaa moraalikäsitystä vastaan, käytännössä ainoa tapa vaikuttaa asioihin on jättää katsomatta. Juusola arvioi, että lyhyellä aikavälillä saudiraha puhuu vahvasti, mutta pitkässä juoksussa julkinen paine saattaa laittaa turnausjärjestäjät, joukkueet ja urheilujärjestöt miettimään omaa rooliaan.

– E-urheilu on uusi juttu ja sen fanikunta saattaa olla moraalisesti tiedostavampaa, kuin esimerkiksi jalkapallossa tai yleisurheilussa. Voi olla, että kuluttajien boikotoinnilla on oikeasti merkitystä.

Suosittelemme sinulle