Hyppää sisältöön

Kuopiolaiselle kiinteistönvälittäjälle ehdotonta vankeutta vakavista talousrikoksista – hovioikeus piti käräjäoikeuden tuomion voimassa

Kiinteistönvälittäjä tuomittiin vuoden ja 11 kuukauden vankeusrangaistukseen. Itä-Suomen hovioikeus alensi kuitenkin käräjäoikeuden antamaa liiketoimintakieltoa muutamalla vuodella.

Itä-Suomen hovioikeus ulkoapäin.
Kiinteistövälittäjän talousrikoksia käsiteltiin helmikuun aikana Itä-Suomen hovioikeudessa. Arkistokuva. Kuva: Toni Pitkänen / Yle
Anna Ronkainen

Itä-Suomen hovioikeus on pitänyt voimassa kuopiolaisen kiinteistönvälittäjän tuomion ehdottomasta vankeusrangaistuksesta.

Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi kiinteistönvälittäjän vuoden ja 11 kuukauden vankeusrangaistukseen kahdesta petoksesta, kahdesta veropetoksesta, kahdesta törkeästä petoksesta, kahdesta törkeästä kavalluksesta ja törkeästä velallisen epärehellisyydestä.

Käräjäoikeus määräsi kiinteistönvälittäjän myös liiketoimintakieltoon, joka alkoi reilu vuosi sitten ja päättyy vuoden 2027 syksyllä. Hovioikeus kuitenkin lyhensi liiketoimintakieltoa muutamalla vuodella ja määräsi sen päättymään helmikuussa 2025.

Asiaa käsiteltiin Pohjois-Savon käräjäoikeudessa viime vuoden alussa.

Nainen valitti käräjäoikeuden tuomiosta

Kiinteistönvälittäjä valitti Itä-Suomen hovioikeuteen osasta tuomioita ja vaati, että hänelle annettua vankeusrangaistusta alennetaan ja se määrätään ehdolliseksi. Lisäksi hän vaati, että hänelle tuomittu liiketoimintakielto alennetaan kolmeen vuoteen. Kiinteistönvälittäjä perusteli tuomion alentamista muun muassa rikoksettomalla historiallaan.

Hän myös vetosi rangaistuksensa lieventämisessä muun muassa rikosasian käsittelyn saamaan julkisuuteen sekä siihen, että hän menetti työpaikkansa ja hänen työllistymisensä on rikosasian käsittelyn vuoksi hankaloitunut huomattavasti.

Hovioikeus kuitenkin katsoi, että tekojen vakavuus ja niistä ilmenevä kiinteistönvälittäjän syyllisyys puoltavat ensikertalaisuudesta huolimatta ehdotonta vankeusrangaistusta.

Hovioikeus oli samaa mieltä käräjäoikeuden kanssa siitä, että kiinteistönvälittäjä on käyttänyt hyväkseen asemaansa laillistettuna kiinteistövälittäjänä. Tämä on herättänyt erityistä luottamusta kiinteistönvälittäjän toimintaan.

Kiinteistönvälittäjä tuomittiin myös maksamaan yhteensä kymmenien tuhansien eurojen korvaukset esimerkiksi yksityishenkilöille ja verohallinnolle.

Kiinteistönvälittäjä oli muun muassa jättänyt palauttamatta asuntokauppojen ostotarjouksen yhteydessä maksetun 40 000 euron käsirahan ja kaupitellut ulosottoon mennyttä asuntoaan ja siihen kuuluvaa autohallipaikkaa.

Hän myös toimitti pankille muokatun isännöitsijäntodistuksen, missä kerrottiin väärää tietoa Kuopion keskustassa sijaitsevan liikehuoneiston yhtiölainan määrästä. Muokatussa isännöitsijäntodistuksessa yhtiölainaa oli jäljellä reilut 8 000 euroa, kun sitä todellisuudessa oli lähes 100 000 euroa. Virheellisen isännöitsijäntodistuksen perusteella pankki vapautti huoneiston panttauksen ja kiinteistönvälittäjä tästä itselleen taloudellista hyötyä.

Rikokset ajoittuvat vuosille 2017-2021.

Suosittelemme sinulle