Oulussa kerätään uudella tavalla tietoa kaupunkilaisten pimeän ja hämärän kokemuksista.
Oulun yliopiston arkkitehtuurin osaston tutkimuksessa kierretään eri puolilla kaupunkia ja keskustellaan mukaan lähtevien kaupunkilaisten kanssa muun muassa siitä, millaisia tuntemuksia paikan valaistusolot synnyttävät ja miten alueen valo ja pimeä koetaan.
Oulun yliopiston arkkitehtuurin osaston tutkija, arkkitehti Henrika Pihlajaniemi sanoo, että tavoitteena on löytää eväitä kaupunkiympäristöjen suunnittelun pohjaksi sekä löytää keinoja, joilla voidaan pienentää energiankulutusta.
Tutkimuksessa halutaan myös tavoittaa kaupunkilaisten kokemuksia hämäristä ja pimeistä paikoista eli ovatko kokemukset positiivisia tai liittyykö niihin negatiivisia tuntemuksia tai ehkä turvattomuuden tunnetta. Samalla halutaan selvittää voitaisiinko joissakin paikoissa lisätä hämärää ja pimeää vähentämällä valaistusta.
– Yleensä valon lisäämistä pidetään hyvänä asiana ympäristössä, mutta nyt tarkoitus on tutkia, miten hämärän lisäämisellä ja hämärän ja pimeän positiivisia arvoja löytämällä voidaan luoda sekä ihmiselle että luonnolle hyvinvointia, sanoo Pihlajaniemi.
Voit kuunnella Pihlajaniemen koko haastattelun alta:
Oulun yliopiston tutkimus on pilotti, jota on tarkoitus kokemusten perusteella laajentaa myöhemmin myös kansainväliseksi yhteistyötutkimukseksi.