Kotkalainen Justus Kamppinen, 19, huomasi viime kesänä Ylen uutisen, jossa kerrottiin uudesta kalalajista. Virolahdelta oli löytynyt Suomen ensimmäinen idänsieraintokko.
Se on pieni pohjakala, joka kasvaa korkeintaan 11-senttiseksi. Sillä on kaksi putkimaista sierainta suun yläpuolella. Se ei ole haitallinen ihmiselle, mutta sen haitallisuudesta muulle lajistolle ei vielä ole tietoa.
Innokkaana kalastuksen harrastajana Kamppinen päätti, että tuo kala on napattava.
– Katselin kartasta, mistä se voisi löytyä, ja heti seuraavana iltana suuntasin Virolahdelle. Ensimmäisestä paikasta en löytänyt mitään, mutta seuraavasta paikasta niitä alkoi löytyä ihan urakalla. Tunnistin ne isoista sieraimista.
Kalat nousivat lirkkimällä
Kamppinen oli varustautunut matkaan otsalampulla ja kahluuhousuilla. Pyyntivälineenä oli metrin pituinen vapa, jossa oli hyvin pieni koukku. Täkynä oli kärpäsentoukan palasia.
– Kahlasin vedessä ja näkökalastin otsalampun varassa. Sitä sanotaan lirkkimiseksi. Sain ylös muutamia yksilöitä, jotka otin talteen. Isoimman laitoin pakastimeen. Se oli reilun seitsemän sentin pituinen.
Ensimmäinen yksilö löytyi toukokuussa
Suomen ensimmäinen idänsieraintokko löytyi viime vuoden toukokuussa, jolloin Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Sanna Kuningas oli Virolahdella nuottaamassa siianpoikasia tutkimuksia varten.
Hän oli kuullut virolaisilta kollegoiltaan, että Viron puolella on idänsieraintokkoja ja osasi katsella Virolahden kaloja sillä silmällä. Ja sieltä Kuningas sen löysi.
Kesäkuussa Kuningas huomasi, että Luonnonvarakeskuksen kalahavainnot-sivulle oli ilmestynyt Justus Kamppisen ilmoitus saaliista. Lisäksi Kamppinen oli ilmoittanut isoimman yksilön ennätyskalarekisteriin. Sitä ylläpitävät muun muassa Kalatalouden Keskusliitto, Suomen Vapaa-ajankalastajat, Luonnontieteellinen keskusmuseo ja Suomen ympäristökeskus. Molempiin tehdään ilmoitukset netin kautta.
Sanna Kuningas otti saman tien yhteyttä Kampiiseen ja kyseli kaloista lisää. Sen jälkeen Kamppinen sai soiton Luonnontieteellisestä keskusmuseosta, jossa tehdään kalojen tarkistusmittauksia. Sieltä pyydettiin Kamppista lähettämään se isoin yksilö heille.
Kala pääsi ennätyskalarekisteriin
Justus Kamppinen pisti pyydystämänsä ja pakastamansa idänsieraintokon Minigrip-pussiin. Hän kääri pussin paksusti sanomalehteen ja pani paketin laatikkoon. Postipaketti lähti Luonnontieteelliseen keskusmuseoon.
Siellä kala mitattiin ja todettiin suurimmaksi Suomessa pyydystetyksi yksilöksi. Pituutta kalalla oli 7,2 senttiä. Kamppisen kala hyväksyttiini viime vuoden ennätyskalarekisteriin.
Vaikka ennätyskalan nappaaminen oli Kamppisesta hieno juttu, niin ihan tyytyväinen hän ei ole.
– Jäi vähän harmittamaan, koska näin samalla Virolahden reissulla myös isomman yksilön. Se olisi ollut kiva saada ylös. Se oli ainakin yhdeksänsenttinen, mutta yritän napata sen tulevana kesänä.
Kuuntele miten Justus Kamppisen onnistunut kalareissu Virolahdelle sujui.
Tekstiin täsmennetty ennätyskalarekisterin ylläpitäjät 22.3. kello 07.24.