Hyppää sisältöön

Mikkelin kouluissa ja päiväkodeissa lapset syövät sokeria vähäisesti – suurin vaikutus tulee kotoa

Kaupungin koulujen ja päiväkotien aterioiden ravintopitoisuuksista ollaan hyvin perillä. Nykysuositusten mukaan enintään kymmenen prosenttia päivittäisestä energiansaannista tulisi saada sokereista.

Kouluruokailu.
Kouluissa jälkiruokia tarjoillaan aterioiden yhteydessä hyvin harvoin. Kuvituskuva. Kuva: Hanna Othman / Yle
Henni Jokinen

Lasten sokerin saanti on puhuttanut vuosikaudet. Mikkelin kouluissa ja päiväkodeissa ruokien sokeripitoisuudet ovat kuitenkin olleet jo useamman vuoden jopa alle voimassa olevien suositusten.

Nykyinen suositus on, että korkeintaan kymmenen prosenttia päivittäisestä energiansaannista koostuisi sokereista. Mikkelin kaupungin päiväkodeissa tarjotuissa ruoissa sokerin määrä on noin seitsemän prosenttia.

Mikkelin kaupungin ruoka- ja puhtauspalveluiden palvelujohtaja Mia Hassisen mukaan nykyiset suositukset ovat olleet voimassa jo vuosia ja niitä noudatetaan hyvin.

– Ravitsemussuositusten mukaanhan me ne ruokalistat koostetaan, niin koulu- kuin päiväkotimaailmassa. Kouluissa makeita tuotteita ei ole tarjolla kuin yksittäisiä kertoja vuodessa. Siellä on tarjolla koululounas ja siihen ei jälkiruokaa sisälly, Hassinen kommentoi.

Kodin aterioiden sisältö on ratkaisevassa asemassa

Päiväkodeissakaan lapset eivät erityisemmin nauti suuria sokeripitoisuuksia sisältäviä ruokia. Välipalat sisältävät sokeria jonkin verran.

Pitoisuuksista ollaan Hassisen mukaan kuitenkin hyvin perillä, sillä tarjoiltavat välipalat, kuten jogurtit, kiisselit ja rahkat valmistetaan itse. Siten sokerimäärä on verrattain helpompi hallita, kuin valmistuotteita käyttämällä.

– Valmiita jogurtteja tai rahkoja käytetään vain aivan poikkeustilanteessa, jos on esimerkiksi tuotannon kanssa haasteita. Sokerin määrää hallitaan myös niin, että päiväkodissa sitä on lähinnä välipalalla, joskus aamupalalla.

Hassinen kertoo ruokalistojen suunnittelun tapahtuvan tuotannonohjausjärjestelmän avulla. Järjestelmästä on helppo tarkistaa ruokalistan ravintosisältö, esimerkiksi sokerin määrä.

Vanhemmat harvemmin kyselevät lapsille tarjottavien ruokien sokeripitoisuuksista. Hassisen mukaan keskeistä lasten ruokailua tarkastellessa onkin koulujen ja päiväkotien sijaan kotona tapahtuva ruokailu.

– Kyllähän ylipäätään lasten ravitsemuksen kokonaisuuden ratkaisee se, mitä kodissa tarjotaan. Pääosa ruokailusta tapahtuu kuitenkin kotioloissa. Perheissä on tosi paljon eroja, että osassa sokeria on varmasti todella vähän tarjolla. Toisessa perheessä taas sokerin saanti voi olla suurempaa.

Suosittelemme sinulle