Hyppää sisältöön

Lauri Markkasen huimalle NBA-kaudelle saatiin melkoisen käsittämättömät mittasuhteet – jopa oma seura hehkutuksessaan liian maltillinen

Lauri Markkanen on pussittanut koreja NBA:ssa tällä kaudella historiallisella tavalla.

Lauri Markkanen hymyilee.
Tuttu näky: Lauri Markkasta hymyilyttää Utahin paidassa. Kuva: Getty Images
Roope Visuri

Lauri Markkasen NBA-seura Utah Jazz herkutteli alkuviikosta jälleen kerran suomalaistähtensä suorituksilla, kun Utah kiusasi Markkasen johdolla yhtä NBA:n parhaimmista puolustuspään joukkueista Miami Heatia.

Markkanen takoi 38 pistettä, mutta Utah taipui 115–119. Hän donkkasi ottelussa kolme kertaa ja pussitti kuusi kertaa kolmen pisteen kaaren takaa.

– Tiesittekö, että Lauri on matkalla ainoaksi seitsemän jalan pituiseksi (213 senttimetriä) pelaajaksi, joka on donkannut 100 kertaa ja heittänyt 200 kolmosta yhden kauden aikana, Jazz kysyi Twitter-seuraajiltaan (siirryt toiseen palveluun).

Utah oli kuitenkin hehkutuksessaan liian maltillinen. Basketball-Reference -tilastosivun (siirryt toiseen palveluun), The Scoren (siirryt toiseen palveluun) ja ESPN:n Salt City Hoops -sivuston mukaan (siirryt toiseen palveluun) kukaan ei ole aiemmin pystynyt NBA:ssa yhden kauden aikana 100 donkkiin ja 200 kolmoseen.

100 donkkiin ja 180 kolmen pisteen heittoon on kyennyt Markkasen lisäksi NBA-historiassa vain yksi pelaaja: Kevin Durant. Tätä nykyä Phoenixia edustava supertähti on yltänyt 100 donkin ja 180 kolmosen kauteen kahdesti.

Kärkivuosista kaudella 2013–14 Durant voitti NBA:n arvokkaimman pelaajan palkinnon ja oli myös liigan korikuningas. Toisen kerran Durant onnistu tempussa kaudella 2015–16.

Mikä merkitys sitten tälläisilla lukemilla on? Ei suoraan mikään.

Tilasto kuvaa kuitenkin hyvin Markkasen poikkeuksellisuutta maailman kovimmassa koripalloliigassa. Erittäin harvoin pelaajat ovat näiden molempien tilastojen kärkipäässä, mutta Markkanen on. Donkeissa hän on sarjan 16:s ja kolmosissa 12:s.

Ei olekaan ihme, että Markkanen on ollut tällä kaudella NBA:n tehokkaimpia tekemään koreja. Markkanen on takonut tällä kaudella 25,4 pistettä ja ottanut 8,5 levypalloa ottelua kohden.

Kovempiin piste- ja levypallolukemiin (siirryt toiseen palveluun) suomalaisen heittotarkkuuksilla (pelitilanneheitot 50 %, kolmoset 40 % ja vapaaheitot 85 %) on kyennyt NBA-historiassa vain Larry Bird.

Bostonin NBA-legenda voitti urallaan kolme mestaruutta ja valittiin kolme kertaa liigan arvokkaimmaksi pelaajaksi. Hänet on valittu NBA:n kunniagalleriaan, kuten todennäköisesti myös Kevin Durant aikanaan.

Kun katsotaan Markkasen heittokarttaa tältä kaudelta, suomalainen on ollut tarkka lähes joka puolelta kenttää. Eniten heittoja on tullut myös tehokkaimmista sijanneista kolmen pisteen kaaren takaa ja aivan korin alta.

Markkanen on korkealla tällä kaudella yhden heiton pistekeskiarvossa. Vähintään 20 pistettä ottelua kohden tehneistä vain kolme pelaajaa on tehnyt yhdellä heitolla keskimäärin enemmän pisteitä kuin Markkanen.

Aiemmin mainittu Durant, kahdella aiemmalla kaudella NBA:n arvokkaimmaksi pelaajaksi valittu serbialainen Nikola Jokic sekä nelinkertainen mestaritakamies Stephen Curry.

Lauri Markkanen kamppailee pallosta korin alla.
Lauri Markkanen taistelemassa voittoa Utahille. Kuva: NBAE via Getty Images

NBA:ssa on muutenkin nähty tällä kaudella melkoisia korijuhlia. Markkanen on NBA:n pistetilastossa 14. sijalla. Markkanen olisi nykyisellä 25,4 pisteen keskiarvollaan ollut tulokaskautenaan 2017–2018 pistetilastossa seitsemäntenä.

Suomalaisen merkitys Utahille on ollut lähes korvaamaton. Markkasen ollessa kentällä Utah pelaa kuin NBA:n kärkijoukkue. Ilman Markkasta Utah on liigan pohjasakkaa, kun vertaillaan plusmiinus-tilastoja. Suomalaisen pelatessa Utah tekee 100 pallonhallintaa kohden 4,1 pistettä enemmän kuin vastustaja. Ilman Markkasta Utah tekee 6,5 pistettä vähemmän kuin vastustajansa 100 pallonhallintaa kohden.

100 pallonhallintaa on NBA:n joukkuetilastoissa käytetty mittari, kun haetaan yhteisiä keskiarvoja. NBA-joukkueilla on ollut tällä kaudella reilut 100 pallonhallintaa per ottelu. Utahilla on ollut 12. eniten pallonhallintoja, noin 104,2 pallonhallintaa ottelua kohden.

Vastoin odotuksia Utah on siirtotakarajan tyhennysmyynnistään ja loukkaantumisistaan huolimatta taistelemassa Markkasen kanssa vielä paikasta pudotuspelikarsintoihin. Utah on tällä hetkellä jäämässä ulos ensimmäisenä joukkueena eli läntisessä konferensissa 11. sijalla.

Pudotuspeleihin pääsy on kuitenkin yhä todella ison kiven takana. Runkosarjaa joukkueella on jäljellä 13 ottelua. Loppukauden otteluohjelma on Utahilla koko liigan vaikein, kun katsotaan vastustajien voittoprosentteja (siirryt toiseen palveluun).

NBA:n sarjataulukot löydät tästä linkistä.

Lauri Markkasen Utah kohtaa seuraavaksi NBA:n kärkijoukkueisiin kuuluvan Bostonin Suomen aikaa varhain sunnuntaina kello 3.00.

Lauri Markkanen näkyy Utahissa – suomalaistähti puhui uhrauksistaan Ylen haastattelussa.

Suosittelemme sinulle