Hyppää sisältöön

Nuori mies hankki Snapchatissä 9–15-vuotiailta lapsilta seksikuvia ja videoita – poliisin mukaan se on valitettavan arkipäiväistä

Etelä-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi parikymppisen miehen ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja yhdyskuntapalveluun. Mies syyllistyi 19 rikokseen.

Puhelimen näytöllä sosiaalisen median kuvakkeita.
Somemaailma kasvaa, ja samalla kasvavat mahdollisuudet rikosten tekemiseen. Kuvituskuva. Kuva: Tanja Heikkonen / Yle
Riitta Väisänen

Etelä-Karjalan käräjäoikeus on tuominnut 20-vuotiaan miehen ehdolliseen vankeusrangaistukseen useista lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Mies oli pyytänyt itselleen entuudestaan tuntemattomia 9–15-vuotiaita tyttöjä kavereikseen Snapchat-sovelluksessa. Keskustelujen edetessä hän oli pyytänyt ja saanut itselleen tytöiltä alastonkuvia ja seksuaalissävytteisiä videoita.

Mies oli tallentanut kuvat ja videot puhelimeensa. Hän ei ollut lähettänyt materiaalia mihinkään. Mies oli myös lähettänyt joillekin tytöille kuvia sukupuolielimestään ja videoita itsetyydytyksestään.

Yhden tytön kanssa mies oli sopinut tapaamisesta tämän kotoa. Mies kuitenkin lähti sieltä heti pois havaittuaan, että tyttö oli nuorempi kuin hän luuli.

Tekojen alkaessa mies oli alaikäinen. Käräjäoikeus tuomitsi hänet yhteensä 19 rikoksesta. Rikosnimikkeitä ovat muun muassa lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö nuorena henkilönä, lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapito.

1,5 vuoden ehdollisen vankeusrangaistuksen ohella käräjäoikeus tuomitsi miehen yhdyskuntapalveluun. Hänen on lisäksi maksettava uhreille korvauksia loukkauksen aiheuttamasta kärsimyksestä yhteensä 31 400 euroa.

Poliisi: Valitettavan arkipäiväistä

Poliisin mukaan vastaavanlaiset tapaukset ovat viime vuosina yleistyneet.

– Tyypillistä on, että epäillyt houkuttelevat lähettämään kuvia itselleen, kertoo lapsiin kohdistuviin rikoksiin keskittyvän tutkintaryhmän tutkinnanjohtaja Anne Tuomisto Kaakkois-Suomen poliisista.

Kaakkois-Suomen poliisin uuden lapsirikosryhmän tutkinnanjohtaja Anne Tuomisto.
Anne Tuomisto on tutkinnanjohtajan ryhmässä, joka on keskittynyt lapsiin kohdistuvien rikosten tutkintaan. Arkistokuva. Kuva: Juulia Tillaeus / Yle

Alkuvuoden aikana poliisin tietoon on tullut useita tilanteita, joissa lasten ja nuorten parissa on lähtenyt kiertämään arkaluonteisia ja seksuaalissävytteisiä kuvia ja videoita.

Tuomisto huomauttaa, että alle 18-vuotiaasta otetun seksuaalisen kuva- ja videomateriaalin hallussapito ja edelleenlähettäminen on aina rikos.

– Vaikka kyseessä olisi alle 15-vuotiaidenkin välinen tilanne. Silloin siitä ei tule rikosoikeudellista seuraamusta, mutta poliisin on sitä joka tapauksessa selvitettävä. Teon selvittämiseksi ja materiaalin yksilöimiseksi poliisilla on oikeus takavarikoida laitteita ja tutkia niitä.

Audio: Tutkinnanjohtaja Anne Tuomisto kehottaa noudattamaan tietynlaista varovaisuutta kuvia ottaessa. Kuvat kun voivat päätyä tahattomastikin toisen haltuun.

Poliisi kannustaa lasten ja nuorten huoltajia käymään läpi aktiivisesti keskustelua siitä, missä nuoret liikkuvat verkossa, millaisissa yhteisöissä ovat ja millaisia medioita he käyttävät.

– Siellä on uudenlaisia uhkia, missä nuoret ja varsinkin lapset tarvitsevat aikuisen tukea.

Audio: Tutkinnanjohtaja Anne Tuomisto kertoo neuvot tilanteeseen, jossa arkaluonteisen kuvan lähettää toiselle.

Toimintaohjeita aikuisille löytyy esimerkiksi Pelastakaa lapset -yhdistyksen sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme sinulle