Hyppää sisältöön

Ritavuoren päiväkoti täyttyi heti Lapualla – ”Olemme odottaneet näitä uusia tiloja vuosia”

Ritavuoren uusi päiväkoti on otettu käyttöön Lapualla. Yli satapaikkainen päiväkoti on heti alkumetreillään täynnä.

Kolme lasta piirtää sormella päiväkodin älytaululle.
Amelia, Linnea ja Niko viihtyvät Ritavuoren päiväkodin älytaululla. Kuva: Päivi Rautanen / Yle
Päivi Rautanen

Lapualainen Aris Pystin tuo viisivuotiasta Amelia-tytärtään hoitoon Ritavuoren uuteen päiväkotiin.

Tyttären ja isän halaukset kestävät pitkään. Lapsi ei millään malttaisi luopua isästään.

Aris Pystin kiirehtii kertomaan, että hoito sujuu hyvin ja ikävä johtuu nyt vain siitä, kun isä jäi päiväkotiin normaalia pidemmäksi aikaa. Myös uusi päiväkoti saa kehut.

– Täällä on kaikki uutta varusteista lähtien. Pihalla on iso leikkikenttä ja päiväkodissa paljon lapsia eli ystäviä tulee, isä iloitsee.

Yksi päiväkoti ja viisi ryhmistä Ritavuoreen

Ritavuoressa varhaiskasvatuksen opettajana työskentelevä Reetta Soramo on niin ikään tyytyväinen uusiin työskentelyolosuhteisiin.

Soramo on erityisen iloissaan siitä, että viiden ryhmän päiväkodissa on runsaasti yhteisiä tiloja, kuten ruokasali ja piha-alue.

– Hienot puitteet kerta kaikkiaan, hyvin tarpeeseen suunnitellut, Reetta Soramo tuumaa.

Ritavuoren päiväkoti on ainakin tämän kevään osalta jo täynnä. Päiväkoti on 105-paikkainen. Siellä on parhaillaan 85 lasta, mutta paikkaluku on täynnä, koska alle kolmivuotiaat vievät kaksi paikkaa.

Ritavuoren päiväkotiin siirtyi kaupungin viisi ryhmäperhepäiväkotia eli ryhmistä ja keskustasta Päivärannan päiväkoti.

– Olemme odottaneet näitä uusia päiväkotitiloja vuosia. Nyt meidän kaikki ryhmät toimivat varhaiskasvatukselle suunnitelluissa tiloissa, iloitsee kaupungin varhaiskasvatuspäällikkö Katja Korkiamäki.

Kaksi naista istuu päiväkodin leikkitilassa ja katsoo kameraan.
Lapuan kaupungin varhaiskasvatuspäällikkö Katja Korkiamäki (vas.) ja Ritavuoren päiväkodissa varhaiskasvatuksen opettajana työskentelevä Reetta Soramo. Kuva: Päivi Rautanen / Yle

Hoitovaihtoehtoja tarjolla perheille

Lapualla toimii tällä hetkellä kaikkiaan viisi kunnallista ja kolme yksityistä päiväkotia sekä yhteensä kuusi ryhmistä.

Perhepäivähoitajien määrä on paikkakunnalla monen muun kunnan tavoin vähenemässä, koska hoitajat eläköityvät ja uusia ei juuri tule tilalle.

– Meillä työskentelee kuitenkin vielä 17 perhepäivähoitajaa omissa kodeissaan eli tilanne on toistaiseksi hyvä. Määrä on suhteellisen suuri verrattuna moniin muihin kuntiin.

Katja Korkiamäki kertoo, että Lapuan kaupunki pyrkii tarjoamaan perheille vaihtoehtoja. Tarjolla on päiväkodeissa, ryhmiksissä ja perhepäivähoidossa tapahtuvaa hoitoa ja varhaiskasvatusta sekä yksityistä palvelutuotantoa.

Ritavuori on Lapualla suosittu ja kasvava omakotitaloalue. Päiväkoti rakennettiin pari vuotta sitten valmistuneen Ritavuoren koulun välittömään läheisyyteen.

– Päiväkodin lapsilla on nyt mainio tilaisuus tutustua kouluun. He näkevät oppilaita välitunnilla ja siirtyvät sitten itse kouluun, kun sen aika tulee, Katja Korkiamäki selvittää.

Tänään 16. maaliskuuta vietetään valtakunnallista varhaiskasvatuspäivää. Päivän teemana on ”Varhaiskasvatuksesta vahvat juuret tulevaisuuteen”.

Päivähoitolakia juhlitaan puolestaan keväämmällä. Huhtikuussa 2023 tulee kuluneeksi 50 vuotta, kun päivähoitolaki astui voimaan. Lailla haluttiin mahdollistaa vanhempien työssäkäynti ja opiskelu.

Suosittelemme sinulle