Hyppää sisältöön

Saamelaiskäräjien vaalilautakunta karsi KHO-saamelaiset vaaliluettelosta

Saamelaiskäräjien vaalilautakunta on karsinut äänioikeusluettelosta 86 henkilöä, joille korkein hallinto-oikeus KHO on antanut aiemmissa vaaleissa äänioikeuden vastoin saamelaiskäräjien kantaa.

Saamelaiskäräjien vaalilautakunnan puheenjohtaja Aslak Pieski ja jäsenet Tauno Haltta ja Kirsti Kustula istuvat kokouspöydän ääressä vierekkäin.
Saamelaiskäräjien vaalilautakunnan puheenjohtaja Aslak Pieski ja lautakunnan jäsenet Tauno Haltta ja Kirsti Kustula. Kuva: Vesa Toppari / Yle
Tapani Leisti

Vaalilautakunta perustelee päätöstä Yhdistyneiden kansakuntien YK:n ihmisoikeuselinten ratkaisuilla, joiden mukaan KHO:n päätökset ovat loukanneet saamelaisille alkuperäiskansana kuuluvaa itsemääräämisoikeutta äänioikeusasiassa.

KHO on hyväksynyt useita kertoja saamelaiskäräjävaalien äänioikeutetuiksi henkilöitä vastoin saamelaiskäräjien kantaa.

– Vuosina 2011-2021 korkein hallinto-oikeus on ratkaissut suuren määrän eri vuosien saamelaiskäräjävaalien vaaliluetteloja koskeneita asioita. Osa niistä on kansainvälisellä tasolla todettu Suomen kansainvälisiä ihmisoikeussopimusvelvoitteita loukkaaviksi, todetaan vaalilautakunnan tiedotteessa.

Esimerkiksi YK:n ihmisoikeuskomitea on arvostellut vuonna 2019 saamelaisten oikeuksia loukkaavana KHO:n äänioikeusratkaisua ja YK:n rotusyrjinnän poistamista käsittelevä komitea (siirryt toiseen palveluun)vuonna 2022.

Viimeksi KHO on käsitellyt äänioikeuskiistaa vuonna 2021.

Nyt vaaliluetteloista karsituilla henkilöillä on oikeus tehdä oikaisuvaatimus vaalilautakunnalle. Ylin valitusaste on korkein hallinto-oikeus.

Saamelaiskäräjien vaalilautakunta hyväksyi vuoden 2023 vaaliluetteloon yli äänioikeutetuiksi yli 6000 henkilöä mikä on ennätysmäärä.

Saamelaisten kulttuuri-itsehallintoelimen saamelaiskäräjien vaalit pidetään neljän vuoden välein. Seuraavat vaalit ovat ensi syksynä.

Lue lisää Lapin uutisia. Kuuntele ja katsele sisältöjämme Yle Areenassa.

Suosittelemme sinulle